Witam ostatnio czytałam blog mamy której synek w śpiączce miał przeszczepione w Moskwie komórki macierzyste podaje adres www.kajtusiowy.blog.onet.pl. Proszę wejść w archiwum 2008 sierpień, wrzesień jest opis i filmik, polecam Dzięki rodzince pacjentki leżącej obok mojej podopiecznej trafiłam na ten blog i zęczełam gotować na poprawę pracy mózgu zupki które sa kombą energrtyczna dla niego. Uleczce naprawdę smakują i są łatwe do przygotowania polecam Podaje dwa przepisy.
Zupa orzechowa
2 szk. wody zagotować w rondelku, kiedy zacznie się gotować dodaje:
- 1 szczyptę kurkumy (taka przyprawa)
- 1 łyżkę kaszy jaglanej lub kukurydzianej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 szczypty imbiru w proszku
Gotuje na małym ogniu pod przykryciem 15 min.,od czasu do czasu mieszając, następnie dodaje:
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 orzechy włoskie( sparzone wcześniej i obrane ze skórki oraz pokrojone)
- 1 łyżeczkę rodzynek słodkich np sółutańskich
Gotuje jeszcze 10 min., na koniec dodaje 1/2 łyżeczki masła, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki miodu prawdziwego, gotować po 1 minute wyłączyć. Jak zupka przestygnie należy ja dokładnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito, w razie potrzeby należy dolać do zagęstej zupki trochę przegotowanej wody, zupa musi mieć kąnsystęcję gęstego jogurtu. Podawać w temperarurze pokojowej lub lekko podgrzane przez sondę lub jak moja podopieczna pije butelką. Dla śpiochów którzy jedzą łyżką można nie miksować tej zupki lub ją tylko lekko zmiksować.
Druga zupka, tą Ulka lubi najbardziej to zupa daktylowa też podaje przepis.
Zupa daktylowa
W rondelku gotujemy 2 szk. wody, do gotującej wody dodaję:
- dużą szczyptę kurkumy
- 3-4 daktyle bez pestek drobno pokrojone
- 1/2 łyżeczki masła
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 szczypty imbiru o proszku
Gotuje to na wolnym ogniu pod przykryciem 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie na końcu dodaję 1/2 łyżeczki miodu i szczyptę soli i gotować 2 min. Przestudzić zmiksować, przetrzeć przez gęste sito, do zagęstej zupki dodać trochę wody przegotowanej. Zupę lekko ciepłą podać przez sondę, dla śpiochów jedzących łyżką zupę tylko lekko zmiksować.
# Jest to sposób żywienia zalecany przez p. Annę Cieślińską z Centrum Zdrowego Żywienia w Poznaniu dla osób z uszkodzonym mózgiem i nie tylko. Książki to ,,Filozofia zdrowia'' i ,,Filozofia życia"
Ma m nadzieje że nie długo uda mi sie kupić te książkę żeby gotować te zupki dla Uleczki w innych smakach, to bomba energetyczna dla uszkodzonego mózgu ja sama próbowałam tych zupek i są całkiem smaczne, mam nadzieje że pomogą mojej podopiecznej i waszym śpioszką. Pozdrawiam