Reklama:

śpiaczka (15625)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-05-2010, 23:26:49

Są lekarze którzy się starają i są tacy którzy uważają chorego za obiekt do eksperymentów. Jedni mnie pogrążyli a drudzy mnie próbują ratować.Trzeba trafić na tych właściwych.
gość
24-05-2010, 05:51:01

witam
Ja już kiedys pisałam o swoim ojcu,jest po wylewie,jest obecnie w zolu,na szczęscie wyjeli mu sonde i tą trachostomie,je sam,ale jest problem ,nie chce jesc,długo trzyma w buzi,bardzo schudł,dostaje nutridrink-ciekawe czy mu podają-oraz aktimel,zupa w/g waszego przepisu,ale co jeszcze możemy zrobic?mamy go zamiar zabrac do domu ,jak załatwiac te formalnosci z łóżkiem,wózkiem,aktualnie chcemy go dac z tego zolu na rehabilitacje,ale też sie czeka na miejsce,więc moze lepiej juz go wziąśc do domu
dorota
gość
24-05-2010, 06:53:17

Gość 2010-05-22 19:53:19 Mama spała 6 tygodni na respiratorze, później ze względu na zapalenie płuca jeszcze przez tydzień była na lekach sedujących i oddychaniu.
A 6 tygodni spania było cały czas na sedacji, bo bez niej nie mogła złapać spokojnego, głębokiego oddechu i wariowała na łóżku. Później stopniowo zmniejszano jej ilość leków i oddechów maszyny, aż doszli do dawki, przy której zaczęła otwierać oczy i reagować. Tak samo było z respiratorem, zeszli do 3 oddechów maszyny, a później odpięli ja zupełnie.
Co do usuwania tracheo, to skoro ją zrobili w szpitalu, to pewnie i usunąć potrafią, akurat na temat kompetencji lekarzy złego słowa powiedzieć nie mogę. Dziś rurkę miała zatkaną na 3h i nie przyduszała się, powiedziano nam, że stopniowo będą ten czas wydłużać - jeżeli dojdzie do 3 dni bez odsysania i z zamkniętym otworem, wtedy ją usunął.
Nie znam się, ale uważam podejście za rozsądne, już słyszałam o ludziach, którym wyjęto rurkę za wcześnie i po dwóch dniach się udusili...

Jeszcze raz ponawiam prośbę o namiary na ośrodki/oddziały rehabilitacyjne w Krakowie lub okolicach, które przyjmują ludzi z rurkami tracheostomijnymi i PEGiem! :)

Pozdrawiam

Aga

Witam
w Krakowie jest prywatna klinika Votum Reha Plus. Jest tam bardzo drogo ale przyjmuja z rurkami tracheo i pegiem. W ramach rehabilitacji sa tez konsultacje m.in. laryngologiczna i bardzo chetnie wyciagaja rurki.
W szpitalu Rydygiera jest tez rehabilitacja i chyba przyjmuja z rurkami niestety nie wiem na jakim poziomie swiadcza uslugi.
Kolo Krakowa jest jeszcze Modlniczka.
pozdrawiam
m.
gość
24-05-2010, 09:42:38

Dzięki ogromne za odpowiedź! :)

W Modlniczce niestety odmówili przyjęcia, do Reha Plus właśnie ściągnęłam wniosek do wypełnienia i jedyne, co mnie martwi, to dodana na samym dole drobniejszym druczkiem informacja, że klinika nie posiada 24h opieki lekarskiej i pielęgniarskiej...
Do Rydygiera jesteśmy umówieni na rozmowę z ordynator na środę, słyszałam pozytywne opinie na temat tamtejszego oddziału i zastanawiam się czy rejonizacja (wg niej mama należy do tego właśnie szpitala) jest w tej sytuacji dodatkowym argumentem?

Aga
gość
24-05-2010, 14:22:13

czy może ktos podpowie jak załatwić łóżko dla chorego?kupic czy wypożyczyć?
gość
24-05-2010, 18:10:53

Na Allegro można kupić łżka używane, nowe, można też wypożyczyć, ale wypożycznie kosztuje zwykle 150 zł/m-c, wię na dłuższy czas wypożyczenie się nie opłaca. Należy zwracać uwagę na mobilność łożka, podnoszenie gora-doł oraz łamianie łożka, dobrze, żeby miało przynajmniej 3. Na materac receptę wypisuje lekarz i należy ją wysłać do NFZ celem zatwierdzenia i po zatwierdzeniu kupić /nie pamiętam, ale to jest 70% ceny, nie większej od 500 czy 600 zł/.Można receptę bezpośrednio zanieść do sklepu ortopedycznego, a oni wszystko za nas załatwią. Na wózek też wypisujemy receptę /raz na 5 lat/ i refundowane jest 1800 zł + można starać się o dofinasowanie z PCPR-u tj.150% tego, co refunduje NFZ. Wózki są przerożne, radzę oglądnąć np. na Allegro, który odpowiada, rehabilitant powinien doradzić i kupić ten, który jest niezbędy, bo może okazać się, że najbardziej będzie potrzebny toaletowy. Pozdrawiam Gienia
gość
24-05-2010, 18:14:23

Gość 2010-05-23 15:34:17 Nie wolno podważać kompetencji lekarzy, dobrze że chcą nas leczyć i się poświęcają.
-gdyby kazdy lekarz sie poświęcał to nie brałby za wizyte 500-800zł ale 50 zł bo kazda złotowka dla bliskich śpiocha jest na wagę-oddechu,pampersów,leków,nutridrinków...pozdrawiam Niebieskooka
gość
24-05-2010, 18:34:06

Przecież lekarz nie po to się uczył żeby nie mieć nic z tego... Każdy przecież pracuje bo żyć trzeba .
gość
25-05-2010, 05:12:47

Ja też się uczyłam i wykonuje swoją pracę naprawdę najlepiej jak potrafię czego nie można powiedzieć o lekarzach bo jakich spotkałam na swojej drodze to partaczy i kombinatorzy ja też dźwigam ich nieudolność już 3 lata a oni nie ponoszą tego żadnych konsekwencji bo bronią jeden drugiego. Marychaj masz w 100% rację. Edyta
gość
25-05-2010, 05:16:22

Gościu z postu powyzje -ja tez sie uczyłam nie mniej niz lekarz i wciaz podnosze swoje kwalifikacje jako specjalisty-jednak mozesz zapytac moich pacjentow-nie dorabiam sie na cudzym nieszczesciu i ostatnich pieniedzy z portfela nie wyciagam-troszke człowieczenstwa-jezdze samochodem bo dojechac musze czasem i 40km,ale nie jest to najnowszy i najdrozszy ML,tylko zwykly koreanczyk 6 letni -pozdrawiam Niebieskooka Rehabilitantka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
Reklama: