Reklama:

śpiaczka (15625)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-05-2010, 14:24:00

odnośnie diety------

chodzi mi o diety dla taty 63lata'po wylewie ,karmiony sądą,ale gotujemy i mielimy sami,tata jest leżacy z tachostrom.,co powinno sie gotować?jakie odżywki?
dorota
gość
05-05-2010, 15:54:23

Dorota - np. śniadanie - zupa mleczna z płatkami górskimi + całe surowe jajko + 2 suszone śliwki bez pestek /najlepiej namoczone wieczorem/ lub suszone morele + mieszanka zmielonych nasion 1 łyżeczka / kminek,orzech włoskie, orzechy laskowe lub inne niesolone, słonecznik, pestki dyni, siemie lniane/ Taką mieszankę można sobie przygotować np. na tydzień i dodawać do posiłku
drugie śniadanie: kawałek banana, kawałek jabłka, jakieś owoce sezonowe np. truskawki lub jagody, aktimel + całe surowe jajko,
obiad - zupa warzywna z rybą lub kurczakiem, lub z indykiem, lub królikiem, można dodać zaparzoną wątróbkę drobiową + zielona pietruszka, lub koperek + całe surowe jajko,
podwieczorek: gotowana marchewka + gotowany burak,+surowy pomidor /bez skórki/, lub papryka,2 ząbki czosnku / można zaparzony dodać/ , łyżka kaszy grycznej lub innej, można to rozrzedzić przegotowaną wodą lub rosołkiem. Warzywa zmieniamy w następnych dniach np. karczoch lub brokuły lub bakłażan lub inne.Dobre są warzywa strączkowe, ale jesli wątroba żle pracuje, no to podajemy rzadziej i w mniejszych ilościach, zamiast kaszy kawałek ciemnego pieczywa najlepiej z ziarnami.
Kolacja nutridrink.
Z odżywek należy podawać kwasy omega 3 i można okresowo podawać Alveo, olej z czarnego kminu /może być w kapsułkach/.
Jeśli chcielibyście odżywiać nutrisonami, to należy mieć od lekarza rodzinnego skierowanie do Poradni chorób jelitowych, tam się zarejestrować i w ciągu 2 tygodni powinien przyjechać z tej poradni lekarz, który zakwalifikuje pacjenta do żywienia dojelitowego. Wtedy bezpłatnie otrzymacie pokarm Nutrison względnie inny oraz aparaty do jego podawania, glukozę i gaziki. Raz na 2 m-ce pielęgniarka będzie przyjeżdżać i pobierać krew do badania, z nią można omówić i pielęgnację i inne sprawy. Lekarz teraz przyjeżdża 2 x w roku. Jest to wygodny sposób karmienia i wystarczający dla pacjenta, ponieważ lekarz w miarę potrzeb i uwag rodziny ustala kaloryczność dzienną odżywek. Pozdrawiam
gość
05-05-2010, 19:34:09

Dominika- wpisz w wyszukiwarce RehaPlus, to firma szkolaca fizjoterapeutow z zakreu min PNF w neurologi i Bobath, tam znajdziesz zakladke terapeuci licencjonowani i mapke poszczegolnych wojewodztw, jesli i to za malo ...zadzwon do Przychodni Woj. Rehabilitacji w Przemyślu i popros o dane fizjoterapeutow z Twego regionu ktorzy maja odpowiednie kwalifikacje -pozdrawiam wszystkich Spiochow i Opiekunow -Niebieskooka
gość
06-05-2010, 05:10:29

Witam,

mam pytanie odnośnie wypisu pacjenta do domu - jeżeli nie wymaga on respiratora, lekarz może wypisać pacjenta z intensywnej terapii do domu?
Piszę do domu, ale tak naprawdę to na bruk, bo mama zdaniem lekarzy sama nie odksztusza, dostaje leki na spastykę plus oczywiście antybiotyki i wymaga 24h nadzoru.
Czy w przypadku przeniesienia z intensywnej terapii nie jest obowiązkiem lekarza prowadzącego(ordynatora) znalezienie innego oddziału?

Z góry dzięki,

Aga
gość
06-05-2010, 11:37:05

Witam -pewnie nie wszyscy wiedza ze istnieje cos takiego jak Wentylacja Domowa-zajmuja sie tym placowki w rzonych wojewodztwach-opieka lekarza,pielegniarki,anestezjologa i 2x w tygodniu rehabilitacja-podam namiary na Ośrodek Wentylacji Domowej w Bydgoszczy-- ul Łochowska 69
tel.52 58 36 256 ,zajmuja sie pacjentami niewydolnymi oddechowo juz po wypisaniu do domu-dzwoncie i pytajcie czy Wasz rejon im podlega(ja mam pacjenta pod ich opieka a jestem z zachpom.)pozdrawiam Niebieskooka
gość
06-05-2010, 13:23:21

Aga - bezpośrednio z OIOM-u lekarz może wypisać do domu, jeśli pacjent jest w miarę stabilny i lekarze stwierdzą, że więcej już nie da się zrobić. Jeśli rodzina nie jest w stanie przyjąć pacjenta do domu, to oddział jest zobowiązany poszukać dla niego miejsca na ZOL-u lub w placówce opiekuńczej, ale może to być bardzo daleko oddalone od Waszego miejsca zamieszkania i raczej taka placówka nie będzie wysoko notowana ze względu na poziom swoich usług. Najlepiej dla pacjenta jest trafić prosto z OIOM-u na oddział rehabilitacji i o to należy się naprawdę postarać. NFZ niczego takim pacjentom nie ułatwia, należy mieć to na względzie. Pozdrawiam
gość
06-05-2010, 13:23:24

Aga - bezpośrednio z OIOM-u lekarz może wypisać do domu, jeśli pacjent jest w miarę stabilny i lekarze stwierdzą, że więcej już nie da się zrobić. Jeśli rodzina nie jest w stanie przyjąć pacjenta do domu, to oddział jest zobowiązany poszukać dla niego miejsca na ZOL-u lub w placówce opiekuńczej, ale może to być bardzo daleko oddalone od Waszego miejsca zamieszkania i raczej taka placówka nie będzie wysoko notowana ze względu na poziom swoich usług. Najlepiej dla pacjenta jest trafić prosto z OIOM-u na oddział rehabilitacji i o to należy się naprawdę postarać. NFZ niczego takim pacjentom nie ułatwia, należy mieć to na względzie. Pozdrawiam
gość
06-05-2010, 19:14:18

Czy jest mozliwosc dofinansowania przez PFRON kupna uzywanego samochodu????? dojezdzamy codziennie na rehabilitacje z naszym spiochem okolo 50 km dziennie. samochod zaczyna sie rozpadac a nas nie stac na nowy. czy ktos wie gdzie mozna starac sie o takie dofinasowanie. dodam ze moj spioch jest pelnoletni i do dnia wypadku pracowal.
gość
06-05-2010, 19:30:33

Dominiko,
my u prof. Talara byliśmy w jego gabinecie u niego w domu. Przyjmuje pod Bydgoszczą.
Jeśli chodzi o samą konsultację to byłam niesamowicie zaskoczona - nigdy nie byłam na takie konsultacji - ogólnie trwała ok 3 godzin. Profesor najpierw obejrzał tomografię Damiana, później zobaczył film, który nakręciliśmy w szpitalu wg jego zaleceń. Późnej dał nam dużo nadziei na to że będzie wszystko dobrze:) i zaczęliśmy kręcić film z pełnym zestawem ćwiczeń, które mamy robić z Damianem, dał nam zalecenia co do żywienia i ogólnej opieki. To niesamowity człowiek z ogromną charyzmą:) Dzięki rehabilitacji, którą nam zalecił u Damiana były na prawdę ogromne postępy. Niestety ze względu na czynnik rodzinny musieliśmy przestać rehabilitację i Damian trafił do ośrodka rehabilitacyjnego Mazowia w Warszawie. Obecnie staramy się o szpital Sobieskiego - podobno rehabilitację neurologiczną mają super. Bardzo polecam wizytę u profesora.
Trzymaj się cieplutko:)
Ola
gość
06-05-2010, 19:33:32

Witam wszystkich,
chciałam zapytać czy może ktoś coś powiedzieć na temat rehabilitacji neurologicznej w szpitalu na Sobieskiego w Warszawie. Damian przeszedł tam pozytywnie kwalifikację i czekamy na miejsce - jestem jednak ciekawa czy jest to miejsce godne polecenia. Z góry bardzo dziękuję za Wasze opinie.
Pozdrawiam wszystkich
Ola

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Konieczność powtórzenia rezonansu głowy zalecona przez radiologa
Witam serdecznie, Miałam wykonany rezonans magnetyczny głowy bez kontrastu zwg na zaburzenia koncentracji i pamięci oraz wieloletnie przyjmowanie leków na depresję. Po około dwóch tygodniach dostałam telefon z informacją o konieczności powtórzenia badania, tym razem z kontrastem. Termin na za tydzień. Na pytanie dlaczego jest to konieczne- odpowiedź że tak zdecydował lekarz, niektóre obszary mózgu będą dzięki temu lepiej widoczne. Czy to standardowa procedura? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy dobrze myślę, że coś dostrzeżono i chcą się temu lepiej przyjrzeć?
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
Reklama: