Mam odmienne zdanie na temat tego, że codziennie inny student rehabilitacji przeprowadzał ćwiczenia, ponieważ myślę, że codziennie inne bodżce otrzymywał pacjent, a różnorodność jest bardzo wskazana. Dobrze jest jak na stałe ćwiczy przynajmniej 3 rehabilitantów, nie mówię codziennie, tylko na przestrzeni tygodnia. Każdy na co innego kładzie nacisk i wzajemnie się uzupełniają i jest to bardzo, bardzo korzystne dla chorego.
Jeśli chodzi o dietę po udarze - nic nie piszesz w jakim tanie jest chory, czy następuje spadek wagi, jak jest karmiony, więc moja odpowiedż jest lakoniczna - dieta powinna być lekkostrawna, a więc raczej gotowana i surówki, kaloryczna bogata w białko, ale nie powinno podawać się choremu mięs czerwonych, tylko ryby i drób, względnie podroby /wątróbka na zawartość żelaza/, urozmaicona, a więc warzywa, owoce, nasiona i kolorowa - wszystkie kolory w ciągu dnia powinne być na talerzu. Z tłuszczów oleje roślinne i tu też obowiązuje różnorodność - oliwa z oliwek, olej lniany, z pestek winogron, słonecznikowy itp... Nasiona to: słonecznik, mielone siemię lniane, kminek,pestki dyni, orzechy - dobrze jest podawać chleb właśnie z tymi ziarnami. Dodatkowo podajemu kwasy omega 3 - dzienne zapotrzebowanie osoby zdrowej to 2000 jednostek, osobie chorej w początkowej fazie można podawać więcej, ponieważ ona nie przyswaja prawidłowo wszystkiego co jej podajemy.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.