Reklama:

śpiaczka (15625)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-05-2010, 19:49:13

Witam wszystkich serdecznie.Chcialabym podpisac sie obiema rekami pod tym co napisaliscie o rehabilitacji w Bydgoszczy.Wszystko sie zgadza sanitariusze pracuja za kare i sa nerwowi jak przeszkadza sie im w piciu kawy,pielegniarki nie maja duzo pracy bo jak wspomniales sa rodziny,Pan Talar dbal o swojch pacjentow super jak mozna nie docenic takiego czlowieka.Opinie to on wyrobil tej klnice,ale widze ze juz ludzie sie sami przekonuja.Pozdrawiam Gosc
gość
03-05-2010, 10:35:36

Witam, czy mogę prosić o Waszą opinię na temat rehabilitacji w Reptach Śląskich? Może ktoś z Was był na 6 oddziale rehab. schorzeń neurologicznych? O tym ośrodku słyszałam wiele bardzo różnych opiniii i dobrych i złych.
gość
04-05-2010, 06:21:02

witam
czy ktoś ma diete dla leżących po wylewie?
dorota
gość
04-05-2010, 13:07:34

Witam! Moja mama ma 72 lata. Tydzień temu doszło do zatrzymania krążenia, obrzęku płuc i zatoru płucnego. Była reanimowana jednak lekarze ją odratowali,wprowdzili w śpiączkę farmakologiczna była też pod respiratorem... Od soboty zaczęłą sama oddychać. Jest wybudzona ze śpiączki farmakologicznej,otwiera oczy lecz lekarze nie mogą nawiązać z nią kontaktu wzrokowego. Bardzo dużo do niej mówimy, nie wiemy czy nas słyszy... Proszę o udzielenie jakichkolwiek informacji! my jednak wierzymy ze Pan Bóg nad nią czuwa... Proszę także o udzielenie informacji na temat kontaktu wzrokowego... Z góry Dziekuję!!!! 3
gość
04-05-2010, 13:08:05

Witam! Moja mama ma 72 lata. Tydzień temu doszło do zatrzymania krążenia, obrzęku płuc i zatoru płucnego. Była reanimowana jednak lekarze ją odratowali,wprowdzili w śpiączkę farmakologiczna była też pod respiratorem... Od soboty zaczęłą sama oddychać. Jest wybudzona ze śpiączki farmakologicznej,otwiera oczy lecz lekarze nie mogą nawiązać z nią kontaktu wzrokowego. Bardzo dużo do niej mówimy, nie wiemy czy nas słyszy... Proszę o udzielenie jakichkolwiek informacji! my jednak wierzymy ze Pan Bóg nad nią czuwa... Proszę także o udzielenie informacji na temat kontaktu wzrokowego... Z góry Dziekuję!!!! 3
gość
04-05-2010, 17:50:43

ja rowniez podpisuje sie pod tym co pisaliscie o klinice rehabilitacji w Juraszu. Dodam ze mojego spiocha codiennie cwiczyl inny student rehabilitacji, wiec to byla pomylka. Znaczniej lepiej jest na rehabilitacji Na Smukale u dr. Jasika.

A jak wyglada rehabilitacja w szpitalu wojskowym w Bydgoszczy?
gość
04-05-2010, 18:55:46

Hej , hej, pisałam już wcześniej o moi tacie , że jest po zatrzymaniu krążenia z niedotleniem mózgu. Obecnie wrócił ze szpitala psychiatrycznego, byliśmy u prof Talara na prywatnych wizytach, jestem jednak zawiedziona gdyż prof nie oznajmił nam , że pobudzanie taty mózgu nie jest dobre bo jest zbyt wcześnie i może dojść do zbyt gwałtowanych ataków i agresji . Profesor ćwiczył z atatą ponad tydzień 2 razy dziennie co skończyło się pobytem w szpitalu psychiatrycznym gdyż tata zaczął dostawać ataków z powodu zbyt mocnego pobudzania mózgu.
gość
04-05-2010, 19:04:12

Mam odmienne zdanie na temat tego, że codziennie inny student rehabilitacji przeprowadzał ćwiczenia, ponieważ myślę, że codziennie inne bodżce otrzymywał pacjent, a różnorodność jest bardzo wskazana. Dobrze jest jak na stałe ćwiczy przynajmniej 3 rehabilitantów, nie mówię codziennie, tylko na przestrzeni tygodnia. Każdy na co innego kładzie nacisk i wzajemnie się uzupełniają i jest to bardzo, bardzo korzystne dla chorego.

Jeśli chodzi o dietę po udarze - nic nie piszesz w jakim tanie jest chory, czy następuje spadek wagi, jak jest karmiony, więc moja odpowiedż jest lakoniczna - dieta powinna być lekkostrawna, a więc raczej gotowana i surówki, kaloryczna bogata w białko, ale nie powinno podawać się choremu mięs czerwonych, tylko ryby i drób, względnie podroby /wątróbka na zawartość żelaza/, urozmaicona, a więc warzywa, owoce, nasiona i kolorowa - wszystkie kolory w ciągu dnia powinne być na talerzu. Z tłuszczów oleje roślinne i tu też obowiązuje różnorodność - oliwa z oliwek, olej lniany, z pestek winogron, słonecznikowy itp... Nasiona to: słonecznik, mielone siemię lniane, kminek,pestki dyni, orzechy - dobrze jest podawać chleb właśnie z tymi ziarnami. Dodatkowo podajemu kwasy omega 3 - dzienne zapotrzebowanie osoby zdrowej to 2000 jednostek, osobie chorej w początkowej fazie można podawać więcej, ponieważ ona nie przyswaja prawidłowo wszystkiego co jej podajemy.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
gość
04-05-2010, 20:00:49

Witam,
Mam aktualnie pytanie o szpital w Świeciu. Jest to miejscowość położona ok. 20km od Bydgoszczy, do której ma być przewieziony mój chory po pobycie w klinice. Czy ktoś coś o tym szpitalu słyszał?
Proszę, napiszcie także o rehabilitacji w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy - jak to tam wygląda?
I została wspomniana wizyta u prof. Talara. Proszę, napiszcie - czy on przyjmuje w jakiejś klinice chorych i leczy?
Dominika.
gość
04-05-2010, 20:22:17

Mam jeszcze jedno pytanie - poszukuję rehabilitanta po kursie neurologicznym z zakresu PNF oraz BOBATH z Przemyśla lub po prostu pobliskich miejscowości.
Jeśli ktoś zna kogoś i może podać namiar, będę wdzięczna. Pracę z chorym po takim kursie przewiduję na połowę czerwca (ok. 15-tego).
Dominika.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: