Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-10-2009, 09:12:12

Zapomniałam się podpisać pisała Elua. tata ostatnio miał wymieniany cewnik ale mu zle załozyli i musiał jechac do szpitala bo dostał temp . Jak to jest z cewnikami to lekarz rodzinny powinien przyjechać i wymienić prawda? A u nas sie lekarz od tego wymiguje i karze dzwonić na pogotowie . Elua.
gość
22-10-2009, 07:15:04

Elua - czy chodzi ci o cewnik do pęcherza? Jeśli tak to napisz jakie wskazanie medyczne jest do jego stosowania?
gość
22-10-2009, 09:37:09

Jeśli to tylko możliwe, to cewnika i wszystkich rurek włożonych do ciała należy się pozbywać. To jest żródło zakażeń, zapaleń i powikłań. Jeśli nie ma przeciwskazań lekarski to usuwamy. Można stosować cewnik zewnętrzny lub podstawiać kaczkę lub zwyczajnie pampers, tylko wtedy za każdą zmianą pampersa myjemy mydłem pupę i naprawdę latami może być wszystko o.k.
gość
22-10-2009, 18:25:29

Nie wiem jak się do Ciebie zwracać . Nie wiem czy teść ma mieć ten cewnik ma założony od pierwszego dnia pobytu w szpitalu i tak juz zostało 3 miesiące w szpitalu nic nie mówili zeby go wyjąc a i w domu była 2 razy rodzinna i też nic nie mówiła ale faktycznie tata ma infekcje za infekcja bo jak wyszedł do domu to miał bakterie w moczu liczne i dostał antybiotyk i teraz jak mu zakładali pega w szpitalu to mu wymienili cewnik na nowy ale tak że lała się krew w domu i mocz przeciekał i musiał jechać na oddział żeby mu to zrobili jeszcze raz i dostał temperature po tym złym załozeniu i pojawiła się ropa i nieprzyjemny zapach i rodzinna znów dała antybiotyk i nic nie mówiła żeby mu ten cewnnik wyjąć. Ja tak własnie mówię żeby mu go wyjąć całkiem ale nie wiem czy można do tego ten mocz nie jest żółty tylko taki ciemny gęsty i z grodkami a było juz dobrze dopóki mu nie załozyli cewnika zle i teraz to ma mało moczu choć duzo dostaje płynów.Elua.
gość
22-10-2009, 18:28:46

A co to jest ten cewnik zewnętrzny bo teść ma założony cewnik do cewki moczowej i normalnie woreczek do tego na mocz. Elua.
gość
22-10-2009, 19:13:48

Cewnik zewnętrzny to inaczej uridon tj. taka gumka, którą przykleja się na penisa, a z tej gumki jest odprowadzająca rurka mocz do worka. Uridon zmienia się codziennie. Gumka ma rozmiar tj. średnicę penisa i taki rozmiar powinien być zakładany. Jak sama widzisz, już są problemy i to poważne. Cewnik wewnętrzny jest zakładany przede wszystkim ku wygodzie pielęgniarek, ale i tak dochodzi do odleżyn, ale też i wtedy kiedy są wskazania lekarskie np. zatrzymywanie się moczu i dlatego mówimy, żeby wiedzieć , czy nie ma wskazań zdrowotnych, jeśli nie ma, to wyjąć jak najszybciej, bo może się okazać, że ten cewnik musi pozostać na zawsze. Jeśli może sam oddawać mocz bez cewnika, to naprawdę szybko go wyjąć.
gość
23-10-2009, 07:02:49

Przed wyjęciem cewnika wewnętrznego można zacząć 'ćwiczyć" pecherz poprzez zaciskanie rurki, którą spływa mocz. Po prostu trzeba ją zacisnąć spinaczem lub czymś innym tak, żeby nie mógł spływać mocz samoistnie - spowoduje to wypełnienie pęcherza, nastepnie po ok 2- 3 godzinach należy należy rurkę odblokować żeby mocz spłynął, po kilku dniach zaciskania można próbować wyjąć cewnik.
Jeśli mocz jest gęsty i jest go mało należy chorego więcej przepajać. Dobrze by było również zrobić bilans płynów. Spisuje się ile chory wysikuje przez dobę, a także ile dostaje picia (woda jest także w zupach i innych pokarmach) należy to uwzględnić. Bilans żeby był miarodajny należy przeprowadzić przez kilka do kilkanastu dni. Bilans może wskazywać również na problemy z nerkami nie tylko z pęcherzzem, także warto go zrobić i wynik skonsultować z urologiem.
Można próbować podawać środki moczopęde (ale po konsultacji z lekarzem) lub zastosować ziółka np. urosan.
Cewnika wewnętrznego należy jaknajszybciej się pozbyć, bo jest to niedobre dla chorego (dobre jest tylko dla pielęgniarek - bo nie trzeba zmieniać pampersów). Cewniki wewnętrzene mogą powodować infekcje, odlezyny w cewce moczowej i pęcherzu, powodują też niesamowity ból, w przypadku kiedy chory "chce sam sikać" czyli jest parcie na pęcherz a rurka jest zbyt mała żeby mocz mógł być wysikany.
Można z powodzeniem stosować cewniki zewnętrzne - są to takie przezerwatywy, które mają dziórkę do której przyczepia się rurkę do woreka na mocz. Te uridony mają albo paski klejące do zamocwania albo przylepce klejące - co ma zapobiegać samoistnemu spadaniu z członka. Ale jak się dobrze pilnuje worka - wisi on poniżej i rurką nie jest nigdzie zagięta - to cewnik ten spada bardzo żadko. Cewnik zmienienia się codziennie podczas toalety. Jak teść nauczy się kontrolować oddawanie moczu (może to potrwać kilka dni) może będzie wam dawał znaki że chce się wysikać - to będziecie mu podstawiać kaczkę i nie będziecie mieli tego problemu. Musicie tylko wypracować sobie taki znak - ktróry dokładnie będziecie mogli odczytać i bedzie on łatwy do wykonania przez teścia.
cewniki zewnętrzne wyglądają tak : http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php?products_id=169
A dodam jeszcze że cewniki i worki na mocz są dofinansowanane z NFZ (tak samo jak pampersy).
Najlepiej kupcie kilka rozmiarów i modelów, zeby dopasować jaknajlepszy dla teścia. A jak będziecie wiedzieli jakie są potrzebne skorzystajcie z dofinansowania. W dniu kiedy zdecydujecie się wyjąć cewnik wewnętrzny i założyć zewnętrznu podajcie teściowu ekstra ilość płynów. Niech będzie miał czym sikać. Powodzenia.
gość
23-10-2009, 07:15:27

Dodam jeszcze że niedziwię się teściowi, że klnie - jak też bym kleła gdzyby mnie niepotrzebnie cewnikowali.
zapomniałam jeszcze napisać że pęcherz można opukiwać - to powoduje szybsze skórczenie się mięśnia pecherza i jego opróżnienie. W celu opukania pęchrza, należy położyć ręke na brzuchu chorego, tuż nad wzgórkiem łonowym i drugą ręką uderzać w ta położoną na brzuchu. Takie poukiwanie można a czasem należy przeprowadzać systematycznie np. 3 razy dziennie.

Pozostawnie cewnika zbyt długo może doprowadzić do tego, że pęcherz "zleniwieje" tzn nie będzie się zaciskał do sikania - a wtedy cewnik wewnętrzny będzie do końca życia. Dlatego jaknajszbciej trzeba się go pozbyć.

A w sprawie l.rodzinnego - to on pewnie nie miał nigdy takiego przypadku, wiec jak może ci doradzić.
gość
23-10-2009, 12:38:08

Polecam kontakt z lekarzem co ma stronę www.synapsa.biz
Warto:)
gość
23-10-2009, 13:24:45

Co do cewnika zewnęteznego.Lekarka rodzinna jak przychodziła do mojego taty i zobaczyla cewnik zewnętrzny na penisie to zareagowala tak:o a co to jest?
Myślałam że na miejscu padne.Musieliśmy jej objaśnić.Była święcie przekonana że tata ma wewnętrzny.Także rób swoje i nie patrz na lekarzy:)
Jameska

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: