Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-02-2009, 02:16:00

Witam. Lecimy ostatni post o nerkach. Jak już zaznaczyłem jest to jeden z najważniejszych organów i jakiekolwiek jego niewydolnosci maja wpływ na cały organizm. Dlatego warto dbac o nerki poprzez odpowiednią dietę, nawodnienie, środki wspomagajace ( żurawina ). U spiochów bardzo często dochodzi do uposledzenia czynności nerek w nastepstwie zbyt małej podazy białek zwierzęcych. Aminokwasy zawarte w białkach są budulcem dla tkanek i ich brak odbija sie na wszystkich narządach. Można co prawda zyć bez białek zwierzęcych( weganie), ale wtedy zalecana jest suplementacja mająca na celu wyrównanie niedoborów niektórych substancji.niedostateczna dieta i niektóre farmaceutyki powodują zakwaszenie lub alkalizację moczu przy jednoczesnym zwiększeniu wydalania mocznika, amonu lub fosforu. Fakty te prowadzą do kamicy nerkowej i w wyniku jej wystąpienia do powaznych następstw. U zdrowego człowieka który chodzi, skacze, porusza się drobne kamyczki, jeszcze w formie małych "żelków " opadają z nerek przez moczowody do pęcherza i tam sa wydalane bez jakichkolwiek problemów. Niestety u naszych spochów nie działa jeden czynnik- grawitacja. Mocz wydzielany w nerkach powoli przesuwa się do pęcherza, niestety kamienie już nie za bardzo. Powodem jest pozioma pozycja leżąca czyli brak tej grawitacji. kamyki i różne paproszki zalegają w nerkach, moczowodach i pęcherzu i przy niekorzystnych warunkach( zachwianie PH , zwiększone wydzielanie substancji) mogą doprowadzić do zapchania układu moczowego, uposledzenia jego funkcji do zapaści zwanej urosepsą włącznie. Każdy w szkole robił doswiadczenie z krystalizacją soli na nitce zanurzonej w solance. Kamica powstaje podobnie. Aby temu zapobiec należy możliwie często kontrolować mocz. W warunkach domowych to badanie odczynu moczu ( papierek lakmusowy lub testy dostępne w aptekach lub sklepach akwarystycznych). Należy także sprawdzać czy w pampersach nie pojawiają się drobne kryształki ( żelki) lub piasek, albo kamienie. przy chorych cewnikowanych obserwujemy kolor, przejrzystość i zawartość osadów w moczu. jakiekolwiek odstepstwa od normy należy wnikliwie zbadać. Podstawowym badaniem pęcherza jest sprawdzenie jego twardości. Należy to robić rutynowo co kilka godzin lub częściej. Twardy pęcherz wiąże się z bólem i możliwością wystąpienia prężeń, które nieraz są wytłumiane przez benzodiazepiny(relanium, clonazepam) bez usunięcia podstawowej przyczyny. Człowiek produkuje od 1 ml do kilkunastu mililitrów moczu na minutę, łatwo obliczyć ile powstaje po kilku godzinach. Fizjologicznie przy napełnieniu ok 150 ml mózg dostaje sygnał do rozwarcia zwieraczy, przy 400 ml jest praktycznie niemożliwe powstrzymanie rozluźnienia mięśni. Są oczywiście różnice osobnicze, ale takie są ogólne zasady. Powodem zatrzymania moczu moze być m.in. kamica czyli zatkanie dróg moczowych oraz tzw. pęcherz neurogenny. Zaznaczam, że zatkanie w wyniku kamicy może wystąpić także u chorych cewnikowanych. Pomaga wtedy czasami przepłukanie cewnika, jeżeli nie pomoze należy wymienić cewnik. O wspomnianym pęcherzu neurogennym można poczytać w internecie. jeżeli ulegną zatkaniu moczowody lub ujścia nerek to już niestety konieczna interwencja nefrologa lub urologa. Nie życzę nikomu. Tyle o funkcjach wydalniczych nerek. Oprócz tego nerki ( a właściwie nadnercza) biorą udział w wytwarzaniu substancji potrzebnych do funkcjonowania organizmu.
Tymi substancjami są hormony sterydowe odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie narządów. Dwa najważniejsze to Aldosteron należący do grupy mineralokortykosteroidów oraz Kortyzol zaliczany do glikortykosteroidów. Opisy obu hormonów znajdziecie bez problemu w internecie. Piszę o tych hormonach bo u wielu spiochów podaje się hydrokortyzon (corhydrol) lub dexaven( dexamethazon). Są to silne leki, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i jeszcze kilka innych. Są to środki ratujące zycie i ich zastosowanie jest jak najbardziej wskazane. Problemem jest jdnak to ,że przy długotrwałym stosowaniu powodują nieodwracalne zmiany w gospodarce hormonalnej organizmu. Wiem ,że zaraz gromy sie posypią ze strony ludzi obstawionych zaprzyjaźnionymi lekarzami ale w praktyce często pacjent wypisywany z kliniki lub innego szpitala idzie tam z zestawem leków przepisanych przez specjalistę. W ZOL lub Hospicjum często nie analizuje się celowości zastosowania leku i podaje się w nieskonczoność( bo specjalista zlecił). Skutki uboczne występujące po wielomiesięcznym podawaniu specyfiku sa czasmi trudne do przewidzenia. Przykładem jest dexaven. Powoduje trwałe upośledzenie wydzielania kortzolu w nadnerczach i w konsekwencji wszystkie objawy uboczne z listy. Pomimo wielokrotnych prób nie znalazłem opisów skutków ubocznych działania dexavenu w kilkumiesięcznej ciągłej terapii. Wszędzie są do miesiąca, ew, 6 tygodni. A co z tymi co ciągną po 5 miesięcy? dlatego trzeba uważać na takie leki, bo czasami nerki wysadzi po prostu w powietrze. Zresztą o takich kwiatkach z lekami napiszę w osobnym poście. Na razie kończę , ale napiszę kilka ważnych zdań. Często lekarze nie przejmują się skutkami długotrwałego stosowania leków , bo nie wierzą w to że nasz śpioch przeżyje. podobnie wygląda sprawa z zastosowaniem specjalistycznych procedur i badań. Często prośby i sugestie rodziny są ignorowane bo to przecież tylko kwestia czasu. Nie każdy ma szczęście obstawić się oddanymi lekarzami i rehabilitantami. Przeważnie Kasa rządzi o wszystkim i jej po prostu brakuje. Często służba zdrowia utrudnia przypadkiem lub z rozmysłem powrót śpiocha.A jemu zostaje tylko zdeterminowana rodzina lub opiekun pozostawieni sami sobie. Do tych właśnie ludzi adresuję swoje posty. Trzymajcie się. Dyziaczek2000
gość
08-02-2009, 07:30:00

08-02-2009 o 00:08, gość :
witam, dodawaj przed kazdym jedzeniem siemię lniane. Może pomoże na zaparcia. Możesz też podawać miód akacjowy. stosujcie odżywki typu energy i hp bo mają 1500 kcal w 1000 ml. istnieja także emulsje olejowe o zawartości 4500 kcal/1000ml.( na stronie nutricii). zważyć śpiocha można na domowej wadze. Najpierw wchodzi zdrowy silny człowiek i zapisujesz jego wagę, a potem bierze śpiocha na ręce i ważą się wspólnie. proste odejmowanie i masz wynik. pozdrawiam dyziaczek2000.

No nie wiem jak tak można zważyć dorosłą osobę,dyziaczku przesadziłeś i przesadzasz z tymi twoimi radami
gość
08-02-2009, 11:28:00

ja tak ważyłem syna ( 34 kg) i żonę ( 58 kg). Może i przesadzam, ale nikt nie kaze wam tego czytac.Dyziaczek2000
gość
08-02-2009, 11:44:00

Witam. Zaznaczam, że w postach zamieściłem swoje doswiadczenia i przemyślenia. Ich zastosowanie powinno być bezwzględnie poprzedzone konsultacją z lekarzem. Każdy chory jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Nie ma rad uniwersalnych, u jednych to zadziała a u innych nie. Prosba do osób komentujących: piszcie z czym konkretnie się nie zgadzacie, a nie tak jak teraz czyli jest źle bo już. Nie neguję lekarzy, większość z tych doświadczeń zdobyłem dzięki ich życzliwości, ale czasami zostawiali nas samym sobie.dyziaczek2000
gość
08-02-2009, 12:46:00

Nie wiem jak naprzykład może kobieta wziąść naprzykład męża na ręce i z nim się zważyć,zgoda małe dziecko tak,ale dorosłą osobę dyziaczku wyluzuj bo naprawde masz sie tu za najmądrzejszego,zaczynasz nas wszystkich tu szkolić, a tu potrzeba innego czegoś jak doświadczenie tego u swoich bliskich i tym się dzielić,a nie wykłady które są nie na miejscu
gość
08-02-2009, 12:56:00

Gościu, a ty myślisz że ja te doświadczenia zdobyłem oglądając filmy na kablówce? Wiem,że ważenie dorosłych to kłopot, ale jak mój sposób ci nie trafia do przekonania to napisz jak to zrobić.I wcale nie uważam się za najmadrzejszego bo gdyby tak było to to nie nosiłbym w sobie takiego żalu.Niestety poległem na współpracy z lekarzami, ale to temat nie na forum. Dyziaczek2000
gość
08-02-2009, 13:04:00

Właśnie zmień forum,bo tu piszemy o śpiączkach,i tu z pokorą dzielimy sie swoimi problemami a nikt się nie wywyższa. dyziaczku od samego początku robisz tu ferment
Początkująca
08-02-2009, 13:17:00

witam ponownie, zabrałam głos na tym forum tylko kilka razy ale korzystam z niego od 4,5 miesiąca -tyle ile moja 19-letnia siostra jest po wypadku- i po prostu nie mogę się powstrzymać przed odpowiedzią- drogi gościu wypraszając dyziaczka z tego forum to właściwie Ty się wywyższasz, kto dał Ci prawo selekcji uczestników? dyziaczek opisuje swoje doświadczenia, i tyle. korzystaj lub nie ale nie wyganiaj nikogo.

U siostry powolutku coraz lepiej, wczoraj pomalowałam pokój na jej rychły powrót, od jutra załatwiamy osprzętowanie

pozdrawiam Was serdecznie
Forumowicz
08-02-2009, 13:46:00

08-02-2009 o 13:46, gość :
Nie wiem jak naprzykład może kobieta wziąść naprzykład męża na ręce i z nim się zważyć,zgoda małe dziecko tak,ale dorosłą osobę dyziaczku wyluzuj bo naprawde masz sie tu za najmądrzejszego,zaczynasz nas wszystkich tu szkolić, a tu potrzeba innego czegoś jak doświadczenie tego u swoich bliskich i tym się dzielić,a nie wykłady które są nie na miejscu

Hej. No to można poprosić jakiegoś faceta a nie robić to sama i połamać sobie kręgosłup Inna uwaga, ze chyba trzeba by użyć jakiejś wagi innej niż standardowa bo zwykła ma do ok 130kg max, elektronicznej ? Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
08-02-2009, 13:52:00

http://www.allegro.pl/item548538660_nowa_waga_180_kg_4_pomiary_silver_blue_lcd_gwar.html

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: