Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
06-02-2009, 22:35:00

mam pytanie. moj spioch nie ma uszkodzonego rdzenia kregowego, a wczoraj neurolog stwierdzil ze ma niedowlad 4 konczyn. czy to mozliwe?
becia
gość
06-02-2009, 22:50:00

Marychaj, Dyziaczek - oboje jestescie siebie warci. Juz kolejny raz oboje strzelacie focha "ja juz nie pisze tu czesc, pa, wasza strata".
To juz nudne. A potem oboje sie tlumaczycie ze chcecie pomagac tylko was wkurza to czy tamto.
Chcecie byc *** oboje, ok, widocznie nie moze byc 100000 .....najlepszych osob bo wtedy wszyscy beda do dupy.
Dajcie sobie na luz oboje bo jestescie TACY SAMI!!
SORY ZA SZCZEROSC ALE MUSIALAM. vaneska
gość
06-02-2009, 23:00:00

Vaneska, ja dalej będę pisał, tylko muszę obmyślić bardziej strawną formę. I proszę nie dolewaj już do ognia bo taka specyfika tego forum, że tworzą je osoby będące pod wpływem potężnych emocji. Czasami wystarczy iskra aby wybuchło. Więcej spokoju jak szukasz to znajdziesz na forum producentów rurek z kremem. Tutaj niestety jest ból, cierpienie, bezradność i często kilka chwil na podjęcie właściwej decyzji. Marychaj ma swój punkt widzenia, mój jest trochę inny. Ale najwazniejsze ze potrafimy po tych sprzeczkach dalej pisać, co być może komuś pomoże. Pozdrawiam wszystkich. dyziaczek2000
gość
07-02-2009, 01:42:00

Jaruś już buja w chmurkach bez tych wszystkich rurek i urządzeń.Mam nadzieję, że mu tam lepiej. No ale koniec czułosci i trzeba dalej spłacać dług jaki u was zaciagnęłem. O diecie napisałem pobieżnie, ale jeszcze będę wracał do tematu. Teraz czas na nerki , jeden z najwazniejszych organów, którego niewydolność była bezpośrednią przyczyną odejścia mojego syna. Jak wiadomo nerki są jedną z dwóch "oczyszczalni naszego organizmu. Ich budowa poprzez sieć skomplikowanych kanalików i pętelek oczyszcza krew ze zbędnych organizmowi substancji. Tutaj następuje wydzielenie zbędnych toksyn, elektrolitów do moczu, a w następstwie poza organizm.Mocz u człowieka jest zasadniczo lekko kwaśny i taki powinien pozostać. W warunkach szpitalnych lub niedostatecznej lub niekompletnej podaży składników odżywczych może dojść do niekorzystnych zmian w składzie moczu i w konsekwencji do problemów , które czasami z pozoru nie mają związku z nerkami. Każdy przyjmowany lek musi opuścić organizm. główne drogi usuwania farmaceutyków i ich metabolitów to kał ( wątroba , trzustka) oraz mocz ( nerki). Dlatego stan tych organów ma kolosalne znaczenie dla chorych. Wyniki badań moczu mogą nam dużo powiedzieć o procesach w organiźmie, a w połaczeniu z badaniem krwi ( nawet standardowym) moga dostarczyć istotnych sygnałów ostrzegawczych . Nerki odpowiadają m.in. za tzw. równowagę zasadowo- kwasowa i w konsekwencji z wchłanianie się wielu substancji podawanych choremu. można by pisać książkę na temat funkcji nerek, podam tylko te kilka najważniejszych. Bilans wodny: podaż płynów do organizmu i ich wydalanie. Bilans taki powinien być zerowy. Jednak ciężko osiągnąć taki wynik u chorych leżących.Normalnie człowiek ma mechanizmy regulujące wydalanie płynów. Ich działanie polega na tzw.wchłanianiu zwrotnym,produkcji mineralokortykosteroidów w nadnerczach oraz kilku innym.Istotą wszystkiego jest zachowanie prawidłowego nawilżenia tkanek oraz odpowiedni poziom elektrolitów (m.in jonów potasu, wapnia, sodu, chloru i azotu ) w organiźmie. Poziom tych jonów oraz odpowiednie nawodnienie ma wpływ na funkcjonowanie całego systemu. Wspomniany bilans wodny łatwo obliczyć. Dodajemy ilość płynów podanych ( jedzenie,kroplówki, soczki itp) do tego dodajemy ok 250 ml wody powstającej z przemiany pokarmów i mamy wynik. Ilość wydalanych płynów to trochę trudniejsze zadanie. Człowiek traci płyny przez diurezę (mocz), oddychanie ( ok 800 ml w zależności od pojemności płuc i częstotliwosci oddechu) pocenie się ( od 200ml do nie wiadomo ile) w zależności od temperatury ciała i czynnika wywołujacego wzrost aktywności gruczołów potowych.) Ostatni jest kał czyli w zależności od objętości i konsystencji od 100 do 300 ml( duże wahania osobnicze). Po zsumowaniu tych wszystkich składników możemy obliczyć bilans wodny. Do zachwiania bilansu mogą doprowadzić obfite krwotoki lub wymioty, wtedy trzeba pokombinować. Objawami zachwiania bilansu wodnego są praewodnienia lub odwodnienia. Występuje kilka ich typów,: izotoniczne , hipotoniczne i hipertoniczne ( szczegóły m.in w wikipedii). Wszystkie te zaburzenia mogą prowadzić do ciężkich następstw dla chorych. Przy przewodnieniu może dojść do obrzęków ( u chorych leżących umiejscowionych na powiekach, twarzy oraz w okolicy nerek) , bradykardi ( poniżej 50 uderzeń serca na minutę) wzrostów ciśnienia ( powyżej 150 mm Hg). Nieleczone przewodnienie powoduje wzrost wydzielania wydzieliny w płucach( wodnista, często trzeba odsysać) , a wkonsekwencji do obrzęku płuc i zalania ich wodą( co miałem wątpliwą przyjemność przeżywać).Jest jeszcze kilka innych objawów przewodnienia, ale te na razie wystarczą. Co do odwodnienia to nie mam zbyt wielu doświadczeń, na pewno dochodzi do zagęszczenia krwi i związanych z tym problemów kardiologicznych. Dlatego nie będę na ten temat wymyślał teorii.Jednym z niebezpieczeństw odwodnienia ( zbyt gwałtownego) jest demielinizacja włokien nerwowych). Włokna nerwowe zbudowane z tkanki przewodzącej i mieliny analogicznie do kabli z prądem. Brak tej mieliny powoduje takie niby zwarcie pomiędzy nerwami. Impuls nerwowy trafia nie tam gdzie powinien i powstają problemy Wizualny przykład tej przypadłości mieliście w filmie olej lorenza. Gwałtowne odwodnienie może wywołać podobny efekt. Wracając do tematu to oprócz badania moczu ( ciężar właściwy, ph moczu ) możecie jeszcze posiłkować się morfologią krwi. Jeżeli występują zniżki hemoglobiny, hematokrytu, mch , to można podejrzewać przewodnienie. wiecej o wynikach badań i ich interpretacji na http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html . Tam są też interpretacje badań moczu.
Ok, przerwa na papieroska i następny post. Dyziaczek2000.
gość
07-02-2009, 02:09:00

Witam. do zachwiania gospodarki wodnej mogą prowadzić: zła dieta, leki, zakażenie bakteryjne, nadmierna podaz płynów. To tylko kilka , ale warto tego pilnować.teraz jak z tm walczyć.Podstawa to dieta czyli prwidłowe odzywianie, Niska podaż aminokwasów powoduje nieodwracalne następstwa w nerkach. następny to leki. Warto popatrzeć na ich skutki uboczne i w przypadku symptomów uszkodzenia nerek odpowiednio reagować. Do zakwaszania moczu służą Wit C, metionina i salmiak. Do alkalizacji wszelkie diety warzywne ( nie mam w tym doświadczenia) Bakterie w układzie moczowym oprócz antybiotyków zwalczają wyciągi z żurawiny , ew Ginjal). Poziom jonów w organiżmie regulujemy z pomoca mleka ( wapń, fosfor) soku pomidorowego ( potas) oraz soli kuchennej( sód). wskaźnikiem do wzbogacenia diety jest poziom jonów we krwi.Jeżeli już dojdzie do nadmiernej podaży wody ( przewodnienie) czyli ostrej niewydolności nerek to stosuje się Furasemid oraz dopaminę. To ratuje życie.W kwestiach odwodnienia niewiele wiem, ale Jaruś był pacjentem neurologicznym i ze względu na zagrożenie obrzękiem mózgu skupiłem sie na tym. Dużo by tu pisać o kanalikach nerkowych i pętli Henlego, ale byłoby to niezrozumiałe. Moja rada: lepiej mieć pacjenta lekko odwodnionego niż zalanego wodą ponad granice. Powolutku kończę. Zazanaczam,że wszelkie opinie i stwierdzenia są tylko moimi doświadczeniami i przed zastosowaniem bezwzględnie należy zasiegnać opinii lekarza specjalisty. Dyziaczek2000.
gość
07-02-2009, 02:23:00

Do groszka. Rdzeń to w sumie tylko wiazka kabli. Porażenie czterokończynowe wystepuja przy wielu innych schorzeniach. Była strona o apalicznych ,ale chyba im wirusy pomieszały. Jak nie znajdziesz czegoś o uszkodzeniu rdzenia, to mykaj tutaj, może ktoś zna odpowiedź na twoje pytania.Dyziaczek2000
gość
07-02-2009, 07:48:00

do vaneski-uwazam ze Twoje słowa "***" i "do dupy" w odniesieniu do Dyziaczka i Marychaj sa nie na miejscu-pozdrawiam Niebieskooka
Forumowicz
07-02-2009, 09:06:00

HEJ. Groszek większość ludzi których spotkałem to czterokończynowy paraliż mieli po uszkodzeniach w głowie (neurologicznych) i po uszkodzeniach kręgosłupa na wysokości szyjnego (C...) albo wysokiego piersiowego (Th1...) poniżej to już niedowład nóg. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
07-02-2009, 10:11:00

A ja uważam że nie na miejscu na forum gdzie ludzie szukają pomocy są fochy, obrażalstwo i załatwianie prywatnych sporów o to kto jest lepszy czy ma racje.
Nie chce nikogo obrazić, zazwyczaj czytam to forum i duzo sie z niego dowiaduje, bardzo je cenie i ludzi którzy tu pisza!!
ale jestem wybuchowa (sorry za to) i musialam napisac o czymś co mnie naprawde wkurzylo( po raz kolejny juz)
Widze ze różne osoby czesto zadaja pytania czy prosza o porady a w natłoku innych postow (np typu" ja juz nie pisze nara" etc etc) to ginie i ludzie przezywaja zawod.
Zaznaczam ze nie jestem opiekunem Śpiocha ale mam w rodzinie taka osobe, szukam tu informacju.
Przepraszam za niewłaściwe słowa, bo Was tu wszystkich szanuje (to byl wybuch gniewu) vaneska
gość
07-02-2009, 10:43:00

oczywiscie uwazam ze kazdy ma prawo wyrazic swoje slowa..od tego jest forum,ale uzywanie wulgaryzmow ..wybaczcie -razi i to bardzo...pozdrawiam Niebieskooka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: