Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-11-2008, 22:17:00

Magda, gościu to dyziaczek2000. Jak jest dużo bleblania i pozdrawiam wszystkich na koncu to ja. Nie podpisuję się bo wolę pozostać anonimowy. Co do pokarmów wychładzających to wrzuć to na googlach. Fajne rzeczy piszą i co najlepsze to działa. Pozdrawiam wszystkich. dyziaczek2000@wp.pl
gość
06-11-2008, 01:31:00

Jajka. Jajka są jak najbardziej wskazane dla śpiochów. Powodem tego jest duża zawartość białka oraz lecytyny a także innych koniecznych do życia substancji. Białko jest bardzo szybko tracone przez chorych leżących dlatego jest wskazane jego ciagłe uzupełnianie. Lecytyna zawarta w jajkach jest prekur***m
( materiałem do budowy) choliny, która w połaczeniu z grupą acetylowa uzyskiwaną z innych aminokwasów ( acetyl L-karnityna - ALC ) tworzy acetylocholinę , jeden z najważniejszych neuroprzekazników w mózgu odpowiedzialnym za jego prawidłową pracę. Co do żelaza to dużo zawierają go żółtka kurze.
Jest to tzw. żelazo hemowe ( zwierzęce -przyswajalne w 10-20%) . Zelazo niehemowe zawarte w warzywach jest trudniej przyswajalne. Aby żelazo lepiej przyswajać potrzebna jest duża ilośc innych substancji : witaminy z grupy b ( B6 B12 B9), witamina C.
Dlatego zaleca się spożywanie produktów bogatych w żelazo wraz z warzywami dostarczającymi niezbędnych witamin. Istnieją substancje które osłabiają wchłanianie żelaza : kwas fitynowy (otręby, soja), kawa, herbata, czerwone wino. Ponadto substancje osłabiające wchłanianie żelaza to wapń i fosforany zawarte w duzych ilościach w jajkach ( zwłaszcza w białku), dlatego przy jajkach nie zawsze wychodzi dodatni bilans żelaza. No i masz w miarę poprawną odpowiedź. Najwięcej żelaza zawiera wątroba wieprzowa (18.7 mg w 100 g ) człowiek potrzebuje dziennie ok 2 mg. Dlatego 150 gram wątróbeczki ze szczypiorkiem , popić sokiem z pomarańczy i mamy problem z głowy. Więcej na pewno wytłumaczy marychaj, ja wiem tyle na ten temat. Pozdrawiam wszystkich.
Forumowicz
06-11-2008, 05:29:00

Magda, tu nie ma mlodych pigul he he. Co do strony to zrobilem jak umialem najlepiej. By zebrac wszelakie informacje w jednym miejscu. Jak sie nie uda to trudno. Zawsze beda google Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
06-11-2008, 06:44:00

Edyta - Dyziaczek wytłumaczył dlaczego całe surowe jajka są niewskazane jeśli występują niedobory żelaza oraz wymienił jeszcze inne produkty, które przyczyniają się do jeszcze gorszego przyswajania żelaza. Edyta ja Tobie o tym wcześniej pisałam w meil-u, ale być może nie zwróciłaś na to uwagi, czasami coś ucieka.

Magda -w mojej dalszej rodzinie był taki przypadek, że po niedotlenieniu w wyniku zawału serca facet miał długo takie objawy jak piszesz i był w wieku Twojej mamy. Z upływem czasu te objawy ustępowały, ale lęki i omamy prześladowcze / ciągle mu się wydawało, że ktoś go śledzi i chce go okraść/ utrzymywały się do 15 miesięcy. U każdego chorego to inaczej przebiega i nie zawsze można porównywać sytuację. Sama widzisz, czy następuje poprawa i jeśli następuje, to tylko się cieszyć i wierzyć, że będzie lepiej. Trzymaj się.
Marychaj
gość
06-11-2008, 08:46:00

Marysiu jestem taka zakręcona że na pewno mi to umknęło. Edyta
gość
06-11-2008, 17:21:00

hej,
Dawno nie zaglądałam na forum i widzę że się ruszyło. Dobrze że wróciliście Dyziaczek i Marychaj, dziękuję za pozdrowienia
Po eksperymencie z niepodawnaiem nootropilu przez tydzień możemy na pewno powiedzieć, że mama była bardziej ożywiona i aktywna jak nie brała, planujemy go wycofywac stopniowo tylko musimy uważać na te drgania, o których pisala Justyna. i schodzimy tez z Tegretolu (z 1 na pol tbl dziennie), mam nadzieje ze nie bedzie sie nic negatywnego dzialo, na razie obserwujemy. pozdrawiam wszystkich!
Kasia
Wtajemniczona
06-11-2008, 19:31:00

Witam!!!!!!!
Bardzo się ciesze że "wróciliście" i nasze forum znowu jest takie jak było i może komuś pomoże tak jak mi pomaga.
Brakuje jeszcze aniaiania. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
U nas bez zmian Książe Piotr śpi
gość
07-11-2008, 06:52:00

Kasia i Justyna - gdybym mogła coś zasugerować - to lepiej zawsze jest odstawić jeden lek, a potem drugi, a wszystko po to, aby obserwować zmiany i być pewnym, że to dotyczy danego leku. Pozdrawiam - Marychaj
gość
07-11-2008, 08:13:00

Witam
Pozdrawiam Cię serdecznie Marychaj i Twojego Jacusia, pozdrawiam pozostałych forumowiczów i Waszych Śpiochów. U mnie ciągle bez zmian....... Terenia
gość
07-11-2008, 08:24:00

Witam!!

Ja też bardzo dziękuje za pozdrowienia od Marychaj i innych Witajcie ale ja jestem tak przemęczona i obolała już tracę siłę i wiarę we wszystko Wali mi się wszystko mama Edyty

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: