Jajka. Jajka są jak najbardziej wskazane dla śpiochów. Powodem tego jest duża zawartość białka oraz lecytyny a także innych koniecznych do życia substancji. Białko jest bardzo szybko tracone przez chorych leżących dlatego jest wskazane jego ciagłe uzupełnianie. Lecytyna zawarta w jajkach jest prekur***m
( materiałem do budowy) choliny, która w połaczeniu z grupą acetylowa uzyskiwaną z innych aminokwasów ( acetyl L-karnityna - ALC ) tworzy acetylocholinę , jeden z najważniejszych neuroprzekazników w mózgu odpowiedzialnym za jego prawidłową pracę. Co do żelaza to dużo zawierają go żółtka kurze.
Jest to tzw. żelazo hemowe ( zwierzęce -przyswajalne w 10-20%) . Zelazo niehemowe zawarte w warzywach jest trudniej przyswajalne. Aby żelazo lepiej przyswajać potrzebna jest duża ilośc innych substancji : witaminy z grupy b ( B6 B12 B9), witamina C.
Dlatego zaleca się spożywanie produktów bogatych w żelazo wraz z warzywami dostarczającymi niezbędnych witamin. Istnieją substancje które osłabiają wchłanianie żelaza : kwas fitynowy (otręby, soja), kawa, herbata, czerwone wino. Ponadto substancje osłabiające wchłanianie żelaza to wapń i fosforany zawarte w duzych ilościach w jajkach ( zwłaszcza w białku), dlatego przy jajkach nie zawsze wychodzi dodatni bilans żelaza. No i masz w miarę poprawną odpowiedź. Najwięcej żelaza zawiera wątroba wieprzowa (18.7 mg w 100 g ) człowiek potrzebuje dziennie ok 2 mg. Dlatego 150 gram wątróbeczki ze szczypiorkiem , popić sokiem z pomarańczy i mamy problem z głowy. Więcej na pewno wytłumaczy marychaj, ja wiem tyle na ten temat. Pozdrawiam wszystkich.