Kokoikam - u śpiochów w pierwszej fazie choroby następuje znaczny spadek wagi. Jest to związane z uszkodzeniem mózgu, który zawiaduje całą gospodarką organizmu, a która uległa przecież uszkodzeniu. Musisz zbilansować dietę. Musisz sprawdzić jakie braki występują u mamy / wynik badania krwi/, zobaczyć co ucieka / wynik badania moczu np. białko/. Białko teraz jest bardzo ważne, ponieważ organizm, który nie wykonuje żadnych ruchów - to nie przyswaja białka, a te które jest budulcem mięśni zostaje spalone na potrzeby życiowe organizmu /takie jak oddychanie, krążenie krwi i cały metabolizm/. Różne są szkoły, jedne mówią, że w tym okresie powinno się choremu podawać około 4500 kcal. inne, że 2000-2500 kcal. Powiem Ci, że całe karmienie, jak i podawanie leków, to jedna wielka metoda prób i błędów. Każdy chory jest inny i potrzebuje inaczej zbilansowanej diety. Powiem Ci na naszym przykładzie: w pierwszej fazie karmiłam 5 razy dziennie po 500 kcal, które musiały się zmieścić w 300 ml płynu. To tak przeciętnie, bo jeden posiłek mógł być większej kaloryczności, a drugi mniejszej. Jest taka strona w internecie: niedajsiezjescchorobie /wpisz w Google/, gdzie produkty mają podaną kaloryczność, spróbuj w/g tego wykazu zbilansować dietę mamie. To tylko na początku jest trudne. Za tydzień będziesz wszystko miała w głowie. Podam Ci przykładowe śniadanie: 200ml mleka,pół kromki/dużej/ chleba z 6 ziarnami, całe jajko, pół banana, pół jabłka, 5 orzechów, 2 śliwki suszone + jakiś owoc sezonowy/truskawki, jagody ird.../, drugi posiłek:zupa warzywna z rybą /najlepiej tłuste, ale najmnie śmierdzi panga i jest bez ości/ + całe jajko, trzeci posiłek zupa warzywna z mięsem + całe jajko+ surowe warzywa np. może być marchewka, może być kalarepka,czy pomidor, czwarty posiłek: aktimel + owoce + całe jajko, piąty pisiłek może być to nutridrink. Dopalaczem, jak ja to nazywam, aby organizm zaskoczył i zaczął normalnie przyswajać produkty może być kwasy omega3,alveo, nutrison, czy Herbalaiwe / nie wiem jak to się pisze/. Te odżywki powodują taki katalizator, który zmusza organizm do pracy. Jeśli będziesz miała jakieś pytanie, to chętnie odpowiem. Pozdrawiam - Marychaj