Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-11-2008, 17:29:00

Witam,
Moja dziewczyna ma wirusowe zapalenie opon mozgowych i od wczoraj jest w spiaczce farmakologicznej. Pytanie jest proste - czy ona slyszy co sie do niej mowi tak jak to jest przy spiaczce naturalnej? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Marek

Ps. przepraszam jesli powielam pytanie na ktore odpowiedz juz byla.
gość
09-11-2008, 18:46:00

Marku - zadajesz pytanie , na które my nie znamy odpowiedzi. Nasi obudzeni Mariolka i Grześ, twierdzili, że nic nie pamiętają z tamtego okresu. Jeśli będziesz przy dziewczynie, to jak zaczniesz do niej mówić, to popatrz na monitor czy w tym momencie skacze jej ciśnienie, czy puls przyspiesza, czy reaguje na dotyk i jeśli będziesz widział jakąś reakcję, to ona Cię słyszy, a czy to będzie pamiętać, to już inna sprawa. Pozdrawiam Cię _Małgosia
gość
09-11-2008, 18:58:00

tak zrobie, dziekuje za odpowiedz.

marek
Początkująca
09-11-2008, 19:38:00

Do Marka Nie nic nie słyszy i nic nie bedzie pamiętać po wybudzeniu ,wiem bo moja córaka też to przeszła.
mama Edyty
Forumowicz
09-11-2008, 20:49:00

Hej. A mi sie wydaje ze spiaczka spiaczce nierowna.. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
10-11-2008, 07:01:00

Jacek jak był w śpiączcę farmakologicznej, to reagował na naszą obecność właśnie skokami ciśnienia na początku naszej wizyty oraz przyspieszonym pulsem i kiedy z nim żegnaliśmy się wychodząc. Reagował też na wacik nasączony olejkiem różanym, kiedy mu przeciągnęłam pod nosem, więc myślę, że człowiek kiedy jest w śpiączce czy to farmakologicznej, czy z innej przyczyny, to odbiera rzeczywistość i dlatego tak ważne jest aby do chorego mówić, głaskać, zapewniać o miłości i o tym, że jest nam potrzebny, że czekamy na niego. A,że potem on tego nie pamięta? Ważna jest jego podświadomość i na nią właśnie działajmy. Pozdrawiam Wszystkich, a dzisiaj Grzesia i Marka w szczególności.Marychaj
gość
10-11-2008, 10:46:00

http://www.votumrehaplus.pl/ to link do kliniki otwartej w lipcu w Krakowie-ceny moze nie sa malutkie ale opieka,a w szczegolnosci rehabilitacja prowadzona 5 godzin dziennie ,wejdzcie na stronke,poczytajcie o ludziach ,ktorzy tam pracuja,i o metodach jaiesa stosowane...a co najwazniejsze-chca spiochow,samych czy z opiekunami...jedynie cena moze byc zapora..ale skoro za ...nieraz niemala sumke spiochy sa niedopilnowane w innych osrodkach moze warto "uderzyc"tam wlasnie-pozdrawiam wszystkich opiekunow spiochow i Spiochy-Niebieskooka Rehabilitantka
gość
10-11-2008, 13:07:00

Witam wszystkich.
Mój tato (57 lat) 2.11 miał nagłe zatrzymanie krążenia.Niedotleniony był ok.20 minut.Tato do tej pory leży nieprzytomny w śpiączce.2 razy dostal gorączki.Lekarze źle rokują.Mówią że przejdzie w śpiączke wegetatywną,ponieważ dla mózgu 20 minut to jest bardzo długo.Nie rusza się.Ma ruchy wyprostne,które podobno świadczą źle.Nie wiem co mam robić,tato był zdrowy jak byk,aktywny.
Prosze o jakieś podpowiedzi co robić dalej.Czy są osoby które wyszły z tego?
gość
10-11-2008, 15:48:00

Gosciu z postu powyzej.... bardzo mi przykro... twoja historia to moja sprzed roku... dokladnie rok temu w listopadzie mojemu tacie przydarzylo sie to samo.. tez mial 57 lat, tez 20 min niedotlenienie....
moj tata zyje, choc mial nie przezyc kilku dni... ale nie mamy z nim kontaktu...
w pierwszych tygodniach po zdarzeniu wszystko jeszcze moze sie wydarzyc... przypadek przypadkowi nierowny... trzeba wierzyc ze Wam sie uda... najlepiej poczytaj to forum, znajdziesz tu wiele wskazowek co robic, zeby tacie pomoc... na poczatek najwazniejsza jest pielegnacja, aby zapobiec odlezynom (materac przeciwodlezynowy, pielegnacja ciala, a jak tylko jego stan na to pozwoli rozpoczac rehabilitacje...)... trzymaj sie
pozdrawiam
Megi
gość
11-11-2008, 21:03:00

Gość. Cześć pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło i proszę o pomoc.Mój maż Tomaszek 15 pazdzierndychacdika miał zatrzymanie akcji serca ogromny obrzęk mózgu reanimacja trwała 36 minut w spiaczce farmakologicznej przebywał 17 dni po wybudzeniu jest w stanie wegetacji otwiera oczy patrzy na mnie porusza w niewielkim stopniu kończynami tętno podczas moich odwiedzin wzrasta w piatek miał zrobioną tracheotomie i po niej nie chce sam oddychać proszę jesli ktoś ma namiar na profesora Jana Talara niech mi go udostępni walcze o męża sama i nie mogę bez niego oddychać tak go strasznie kocham.Kasia1

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg mojego syna
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: