Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
30-07-2008, 20:57:00

Witam wszystkich!!!
Wczoraj w nocy zabrałam mamę z miejsca gdzie by ją wykończyli.Zastałam mamę z gorączką i całą spoconą.To, że ma odleżynę i podatne miejsca to już wcześniej pisałam, ale lekarz z któym jechałam po mamę stwierdził ten otwór o tracheostomi jest zaropiały.Pielęgniarki robiły łaskę.Naipierw olewczym głosem stwierdziły:"no pani ma temperaturę, a później no chyba trzeba jeszcze Panią odessać. Na koniec zrobiłam im awanturę, że karta informacyjna, czy wypis jest nie pełny.Nie ma nic kiedy co było zrobione, nic o odleżynach itd.Na co pielęgniarka stwierdziła, że to nie odniej zależy, bo to lekarz pisze.Wiem, że to on pisze, ale dotarliśmy tam o 23 (wyjechałąm o 18) i nie było to przygotowane tak jak miało być.Ogólnie pielęgniarka stwierdziła, że co to ją obchodzi, tj cytat.Zastanawiam się nad jednym, bo nic nie dostałam do podpisu, że zabieram mamę?????????Mamcia dzielnie zniosła podróż. Prawie cały czas miała otwarte oczy, tak jakby jej przeszkadzało światło od koguta (zresztą sam lekarz powiedział, że jej przeszkadza i nie wyśpi się), często też ziewała i kilka razy bardzo wyraźnie mrugała.Sama nie wiem co myśleć.Jedni mówią, że zero kontaktu inni, że kontakt jest.Lekarz, z którym jechałam powiedział, że on ocenia na 7 w skali glasgow.O 4 rano dotarłyśmy na intensywną w Tuszynie, bo tu mamę tylko chcieli przyjąć.Ordynator stwierdziła, że ni ma kontaktu i że raczej nie wyjdzie z tego.Co by nie byłu tu ma duuuuuuuuzzzooooooooo lepsze warunki niż tam dzie byłą i jest 25 km od nas, a nie ok 360 km.
Pozdrawiam Karola

do Natala1803
kropcia
gość
30-07-2008, 23:52:00

Uważajcie wszyscy.Ja zrobiłam bład pozwalając odłączyć brata od respiratora.Po operacji krwiaka,krwawieniu po wypadku (był pieszym) dawali mu 60%.Miał złamaną czaszkę,krwiak śródmózgowy.Po operacji trafił na OIM.Był zaintubowany,miał śpiączkę mózgową.Do szpitala trafił dzień wcześniej.Leżał i miał dziwne ruchy,nie drgawkowe,ale tak jakby się przeciągał.To dla nas była sytuacja szokująca,nie myśleliśmy.Oprócz mózgu,brak było jakichkolwiek obrażeń.Już wieczorem namawizno nas na organy,że to śmierć mózgu.Leżał tak sześć dni.Myślałam,że da rade,przecież się ruszał.Lekarz twierdził,że te ruchy są od obumierania rdzenia.Podjeli decyzje o odłączeniu od respiratora.Dla mnie ciągle żył.To nie psychoza.Byliśmy do końca przy nim.Lekarz nie chciał,abyśmy widzieli koniec,ale zostaliśmy.Nikt nic nie sprawdzał,odłączyli go i wyszli.Umierł 18 minut.Miał odruchy jakby się dusił,drgawki...Nie dziwcie się,ale po sześciu dnich rozmowy z lekarzem,że co trzy godziny mówlili nam aby się pożegnać,a potem kolejne trzy godziny i tak przez sześć dni,to byliśmy tak zdołowani,że już nikomu nie wierzyliśmy.Lekarz też typowo nas kołował pod kątem organów.Nawet nie próbował udawać,że chodzi mu tylko o to.Byliśmy ciemni i głupi.Od jego śmierci minęły dwa miesiące,teraz wiem wszystko na temat urazów mózgu,Ale za póżno.Wiem,że chorego należy natychmiast konsultować z lekarzem ze szpitala,który zna się tylko na danej specjalizacji,bo inaczej może być problem.Nas poinformowano o wypadku po 21 godzinach.Przyjechał do SOR nieprzytomny,tam go podratowali,odzyskał świadomość i skierowano go na oddział nerochirurgii.Tam trafił około 20.00,ale lekarz nim się nie zainteresował.Trafił żle,obrzęk mózgu się powiększał,zrobił się dziwny,chciał uciekać,przywiązali go do łózka.Rano było już za póżno.Krwiak,krwawienie podpajęczynówkowe ,aż do komór,złamanie podstawy czaszki,wiele ogisk krwotocznych,itd.Po obchodzie afera,natychmiast na operację.Nic z tego.Miał 39 lat.Mam dość.Na dodatek wiem,że nie zbadali jego mózgu do końca.Szybka zła diagnoza tylko po to,aby pobrać organy.
gość
31-07-2008, 05:12:00

29-07-2008 o 23:07, gość :

29-07-2008 o 12:54, gość :
Czy ktoś wie dlaczego mama Edyty sie nie pokazuje ,co sie dzieje z nimi??
Ponawiam pytanie ,wiecie coś???
Forumowiczka
31-07-2008, 06:34:00

Maciel - oddziały neurologiczne w woj. śląskim:

NZOZ VITO-MED SP. Z O.O.
ODDZIAŁ NEUROLOGII GLIWICE RADIOWA 2 (032)231 35 95

SZPITAL POWIATOWY W ZAWIERCIU ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM ZAWIERCIE MIODOWA 14 (032)6740300

SZPITAL MIEJSKI W RUDZIE ŚLĄSKIEJ ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM RUDA ŚLĄSKA GŁÓWNA 11 (032) 3440835

POWIATOWY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY Z PODODZIAŁEM UDAROWYM (CZELADŹ, SZPITALNA 40) CZELADŹ SZPITALNA 40 032 2651644

WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. N.M.P.
ODDZIAŁ NEUROLOGII Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM
CZĘSTOCHOWA BIALSKA 104/118
+48 34 367 3000

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W WODZISŁAWIU ŚLĄSKIM
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
WODZISŁAW ŚL. UL. 26 MARCA 51

SZPITAL OGÓLNY IM.DR EDMUNDA WOJTYŁY W BIELSKU-BIAŁEJ
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
BIELSKO-BIAŁA WYSPIAŃSKIEGO 21
(033)8272500

SP ZOZ WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 3 W RYBNIKU
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM
RYBNIK ENERGETYKÓW 46

ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 2 W JASTRZĘBIU ZDROJU
ODDZIAŁ NEUROLOGII Z PODODDZIAŁEM LECZENIA UDARÓW
JASTRZĘBIE ZDRÓJ ALEJA JANA PAWŁA II 7
032 4784200

WIELOSPECJALISTYCZNY SZPITAL POWIATOWY IM DR BRONISŁAWA HAGERA
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
TARNOWSKIE GÓRY PYSKOWICKA 47-51
032 2854273

SP ZOZ PAŃSTWOWY SZPITAL DLA NERWOWO I PSYCHICZNIE CHORYCH W RYBNIKU
ODDZIAŁ XVIII D NEUROLOGICZNY
RYBNIK GLIWICKA 33

WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 1 IM. PROF. JÓZEFA GASIŃSKIEGO
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
TYCHY EDUKACJI 102
(032)325 43 97

WOJEWÓDZKI SZPITAL NEUROPSYCHIATRYCZNY IM. DR EMILA CYRANA W LUBLIŃCU
LUBLINIEC GRUNWALDZKA 48/ -
(034) 356 24 56 w. 212

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL REJONOWY W ZABRZU
ODDZIAŁ NEUROLOGII, UL. ZAMKOWA 4
ZABRZE ZAMKOWA 4

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ ZESPÓŁ SZPITALI MIEJSKICH W CHORZOWIE
CHORZÓW STRZELCÓW BYTOMSKICH 11

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITAL MIEJSKI" W SOSNOWCU
ODDZIAŁ NEUROLOGII II
SOSNOWIEC ZEGADŁOWICZA 3
032-363-04-01

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITAL MIEJSKI" W SOSNOWCU
ODDZIAŁ NEUROLOGII Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM I
SOSNOWIEC SZPITALNA 1
032/296-41-50

SP CENTRALNY SZPITAL KLINICZNY IM.PROF. KORNELA GIBIŃSKIEGO ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
ODDZIAŁ NEUROLOGII
KATOWICE MEDYKÓW 14

ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY DLA DZIECI
SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1 IM PROF. STANISŁAWA SZYSZKO ŚUM W K-CACH
ODDZIAŁ ZABURZEŃ ROZWOJOWYCH WIEKU DZIECIĘCEGO I NEUROLOGII
ZABRZE 3-GO MAJA 13-15
(032)370 42 72 przypadek

SP ZOZ SZPITAL WIELOSPECJALISTYCZNY W JAWORZNIE
ODDZIAŁ NEUROLOGII
JAWORZNO CHEŁMOŃSKIEGO 28

ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ W CIESZYNIE
CIESZYN BIELSKA 4

SZPITAL MIEJSKI MURCKI W KATOWICACH
ODDZIAŁ NEUROLOGII
KATOWICE SOKOŁOWSKIEGO 2
255 61 30

SPZOZ WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 4 W BYTOMIU
ODDZIAŁ NEUROLOGII
BYTOM ALEJA LEGIONÓW 10
+48 32 281 02 71 w. 4140

SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL KOLEJOWY W WILKOWICACH-BYSTREJ
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
WILKOWICE ŻYWIECKA 19

SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1 IM PROF. STANISŁAWA SZYSZKO ŚUM W K-CACH
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY MĘSKI
ZABRZE 3-GO MAJA 13-15
37-04-584

ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY KOBIET I DZIECI STARSZYCH
ZABRZE 3-GO MAJA 13-15
37-04-586

WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY IM. PROF. DR WITOLDA ORŁOWSKIEGO
ODDZIAŁ NEUROLOGII
CZĘSTOCHOWA PCK 1
034-3252611

MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY Z SIEDZIBĄ PRZY UL.MIROWSKIEJ 15 W CZĘSTOCHOWIE
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY Z PODODDZIAŁEM UDAROWYM PRZY UL. MIROWSKIEJ 15
CZĘSTOCHOWA MICKIEWICZA 12
(034) 370 22 22

SP CENTRALNY SZPITAL KLINICZNY IM.PROF. KORNELA GIBIŃSKIEGO ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
ODDZIAŁ NEUROLOGII WIEKU PODESZŁEGO
KATOWICE MEDYKÓW 14

ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI IM. SIERŻ. GRZEGORZA ZAŁOGI
ODDZIAŁ NEUROLOGICZNY
KATOWICE B. GŁOWACKIEGO 10

CHORZOWSKIE CENTRUM PEDIATRII I ONKOLOGII
ODDZIAŁ NEUROLOGII DZIECIĘCEJ
CHORZÓW TRUCHANA 7
(032)349 00 20

SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 7 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM MEDYCZNE
ODDZIAŁ NEUROLOGII
KATOWICE ZIOŁOWA 45-47

SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 6 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH GÓRNOSLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA DZIECKA
ODDZIAŁ PEDIATRII I NEUROLOGII WIEKU ROZWOJOWEGO
KATOWICE MEDYKÓW 16
(032) 207 18 00

WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 5 IM. ŚW. BARBARY
ODDZIAŁ NEUROLOGII W TYM PODODDZIAŁ UDAROWY
SOSNOWIEC PLAC MEDYKÓW 1
032 3682000,3682701

Nie znam żadnego - nie mam zdania o opiece w tych szpitalach

Aniaiania
Forumowiczka
31-07-2008, 06:39:00

Maciel - oddziały REHABI;ITACJI NEUROLOGICZENJ w woj. śląskim:

ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ
ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ
MIKOŁÓW WARYŃSKIEGO 4
032 226 08 60

SOSNOWIEC SZPITALNA 1
(032)296 42 19

SOSNOWIEC SZPITALNA 1
032/296-41-50

SP ZOZ "REPTY" GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI
ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 3
TARNOWSKIE GÓRY ŚNIADECKIEGO 1

ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 1

ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 2

NZOZ ZESPÓŁ SANATORYJNO-SZPITALNY REHABILITACJI NARZĄDU RUCHU "GWAREK"
ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ WTÓRNEJ
GOCZAŁKOWICE ZDRÓJ UZDROWISKOWA 51
032 2107354

NZOZ ZESPÓŁ SANATORYJNO-SZPITALNY REHABILITACJI NARZĄDU RUCHU "GWAREK"
ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ WTÓRNEJ DLA DOROSŁYCH
GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ UZDROWISKOWA 51
2107354

To są tylko adresy nie znam żadnego, o Reptach słyszałam różne opinie - i dobre i złe
Aniaiania
Forumowiczka
31-07-2008, 06:46:00

"Dziękuję za odpowiedź w sprawie refundacji materaca.A w jaki sposób nalęży się sparać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.Tata dopiero od 2 tyg jest w śpiączce,ma już odleżynay, a nie ma materaca od odleżyn("

Jesli pacjent jest w szpitalu - to szpital powieniem mu zapełnić wszystko co jest potrzebane - trzeba się dopominać o materac u lekarza prowadzącego, ordynatora oddziału a jak to nie pomoże u dyrektora szpitala. Jesli pacjent jest w szpitalu NIE MOŻNA skorzystać z dofinansowanania z NFZ to z tego można skorzystać jak pacjent jest w domu. (Chory przepis, ale nie otym chciałam napisać). Jeśli nie uda was się wywalczyć w szpitalu pozostaje tylko kupić samemu za własne pieniądze.

Jęśli chodzi o stopień niepełnosprawności - to czy ma być wydny z ZUS czy przez Powiatowy Zespół ds. orzekani o niepełnosprawności?
Aniaiania
Forumowiczka
31-07-2008, 06:52:00

triathlonistka
"A może od razu próbować w Reptach? To niedaleko."
Myślę że to dobry pomysł

Sylwia - o prof. Hagnerze pisałam dwa dni temu - tj 28.07.2008 na str 182

Aniaiania
Początkująca
31-07-2008, 06:53:00

Witam.
Cały czas myślimy o prof. Talarze dla naszej mamci, ale wpierw chcieli byśmy uzuskać więcej informacji.Kiedyś pisaliśmy jakie są koszty i podobno jest to sprawa indywidualne. Ktoś też napisał, że nie do wszystkich prof. jeździ i nie chodzi tu o pieniądze.CZy może ktoś wie o co chodzi?Mam też prośbę, napiszcie jak taka pierwsza iwizyta wygląda i następne.Chcę mamci pomóc, ale też się boję. Czy metody profesora mogą zaszkodzić?A jeśli byście mieli wybierać to kto jest lepszy, prof Talar, czy Hagner (jeśli nie pomyliłam nazwiska).
Pozdrawiam
kropcia
gość
31-07-2008, 07:30:00

Mam pytanie do Michala: lubie szachy, niestety gram towarzysko i przypadkiem, ale ile posuniec przewidywal tata przed wypadkiem, czy gral tylko amatorsko, czy mial jakas kategorie szachowa, bo wtedy umialbym z grubsza ocenic jakie postepy zrobil po tym magstymie, a wtedy nie wahalbym sie, zeby pojechac z moja mama na te zabiegi do prof.Talara. Ja sie tu niedawno pytalem o odruch Moro , a moja mama widze, ze sie stara, a ja nie wiem jak jej pomoc.Postaraj sie szybko odpowiedziec, bo szykuje mi sie kilkudniowa delegacja, a moze przed wyjazdem juz bym cos zalatwil_Roman
gość
31-07-2008, 09:19:00

Roman - a dlaczego chcesz ocenić postęp myślowy, osoby która nie myślała wogóle a zaczeła logicznie rozumować. Przecież to nie ma znaczenia kto miał jaką kategorię szachową - bo przez "incydent" można mieć czarne dziury w pamięci. I chodzi tylko o to że mózg coraz lepiej pracuje, a to w jakim tempie - to nie ma znaczenia - to tak jak innych zdrowych - jedni myślą nad wynikiem 9x6 i to liczą - a inni od razu podają wynik - i wszscy mają mózg prawidłowo pracujacy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: