Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-06-2008, 12:19:00

Do Gościa - nijak się ma rurka trchtomijna do skali Glasgow - skala ocenia stopień wybudzenia, czyli po chłopsku przytomność umysłu, a nie wydolność oddechową.

Do Anety - ja nie mam płyt prof.Talara, ani kaset do nauki masażu. Marychaj
Mariolka, a ile mniej, więcej trwa u Ciebie opanowanie czegoś nowego - tu nie okereślam czego, bo wiesz o co chodzi ?- Marychaj
gość
19-06-2008, 12:35:00

Chodziło mi o to że jak jest rurka to ktoś po prostu nie wydaje dźwięków więc skąd można stwierdzić, czy mówi, lub wydaje jakieś dźwięki lub coś tam co jest w skali Gasgow. Jak można to ocenić skoro rurka wyklucza wydobywanie dźwięków? Czyli że co jak ma się rurkę to otrzymuje się 1 punkt?
gość
19-06-2008, 13:02:00

"Witam!
bardzo proszę jeszcze raz o informacje na temat płyty z ćwiczeniami i muzyka prof. Talara. nasza wizyta u profesora odwleka sie i odwleka, a chciałabym juz coś wiedzieć. Aneta"
Sprawdź pocztę
Wtajemniczona
19-06-2008, 13:11:00

Marychaj, nie wiem czy dobrze zrozumiałam
np. wczoraj
pojechałam do kuchni (byłam sama w mieszkaniu), raczej nie opuszczam swego stanowiska gdy jestem sama, boję się (że gdzieś utknę itp.), więc wczoraj myśl jadę, pojechałam, schyliłam się do najniższej szuflady (przedtem nie dałam rady), wyjęłam woreczek z chlebem krojonym, wzięłam kromkę, resztę starannie zawinęłam i włożyłam do tej niskiej szuflady, potem pojechałam do pokoju zjeść
a jak się cieszyłam!
raczej to jest tak:
odkryję, że coś umię (nawet nieźle), potem tylko dopracowuję
http://maclisc.phorum.pl/
Początkująca
19-06-2008, 13:13:00

Moi drodzy,
Bardzo potrzebuję Waszej rady. Tato od 4 dni ma biegunkę. Lekarz mówi, że z brzuchem nic się nie dzieje. Wcześniej nie było biegunek. Żadne leki nie działają. Ani smecta, ani węgiel. Może to skutki uboczne leków neurologicznych? Proszę napiszcie czy mieliście podobny problem i jak sobie z nim poradzić. Już nie wiem co robić.
Pozdrawiam,
curry[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
Początkująca
19-06-2008, 14:31:00

Do Anety: Anetko nie ma w sprzedaży płyty z masażami i ćwiczeniami prof. Talara.
Ci, którzy mają taką płytę nagrali po prostu wskazówki z wizyty u profesora.
Jest natomiast płyta, którą poleca prof. do synchronizacji półkól mózgowych,pt. Alfa Synchro Tetha 5 herz. Można ją zamówić w sklepie internetowym: www.alfaton.pl

Do Matyski: przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na Twoje pytanie z początku czerwca.
Tak, kupiłam olej z czarnego kminu, ale nie ten w granatowej butelce. Możesz go zamówić pod nr tel 71/718 23 23 lub 509 274 067
Mała butelka kosztuje 55 zł. To też jest sklep internetowy, ale nie pamiętam adresu www.

Ja też mam na imię Justyna, ale będę podpisywać się jako Justa żeby nie robić zamieszania na forum.

Mogę podzielić się z Wami moimi 3 miesięcznymi doświadczeniami ze śpiączką mojego 18-letniego siostrzeńca Arka.
Chociaż sama cały czas wiele korzystam z waszych rad.

Po wizycie prof. Talara na oddziale rehabilitacji neurologicznej, na którym przebywa Arek, bardzo zmieniło się podejście "Personelu medycznego", chyba też uwierzyli, że chłopak może się wybudzić.
Rehabilitant próbuje ćwiczyć według wskazówek prof., my też.
3 dni po wizycie pozbyli się rurki tracho. i super, bo dziurka ładnie zarasta, a Arek wydaje dźwięki. Wprawdzie wtedy, gdy coś go boli, ale to zawsze coś.
Staramy się o Bydgoszcz, ale przyplątał się gronkowiec

Wprawdzie jakaś łagodna forma, bo arek nie gorączkuje i noga goi mu się dobrze.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dużo siły...
Niech was wspiera myśl Pauhla Coehlo " Kiedy naprawdę czegoś pragniesz, to cały wszechświat potajemnie wspiera Twoje pragnienie"

Powstaje pytanie: czego pragną nasze Śpiochy?

Justa
Wtajemniczona
19-06-2008, 15:50:00

Odp.
"Obudzić się, pozbyć rur, kabli, wstać i iść."
gość
19-06-2008, 16:23:00

Do Gościa - rurka nie jest przeszkodą do sprawdzenia, czy chory wydaje dżwięki, po prostu przytyka się palcem dziurę w rurce i wtedy chory może mówić, lub wywadać dżwięki. Nie trzeba się obawiać, chory się nie udusi, a są przecież też rurki foniatrycze, specjalne do mówienia.

Do Curry - biegunka może być spowodowana przez rozlużnienie mięśni brzucha lekami przeciwspastycznymi lub osłabieniem mięśni brzucha . A powiedz, czym karmicie, jakimi pokarmami? A tak to powiem, że Loperamid działa lub Stoperan Stop.

Do Mariolki - no, no niedługo nam zameldujesz, że na ubawie byłaś i świetnie się bawiłaś. Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś szybko robiła postępy. Pozdrawiam - Marychaj
Wtajemniczona
19-06-2008, 16:34:00

Marychaj dzięki!

Odnośnie rurki.
Miałam fonetyczną, a dźwików nie wydawałam (zaczłam podejrzewać, że mam przecięte struny gł.). Dopiero po usunięciu zaczęłam mówić.
Wtajemniczona
19-06-2008, 16:40:00

a mówić zaczełam po m-cu od wyjęcia, a jak cichutko, szok!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: