Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-05-2007, 10:28:00

tata tylko ma spastyke nadgarstków. my niestety na temat dżwięków taty nie możemy niec powiedzieć, pozatym że mruczy jak mu się rurka tracheostomijna zatyka. my mamy parapodium do chodzenia. Ale próby wychodza ciężko. Nie porusza się sam w żaden sposób. Poza ruchami głowy, śmiechem i płaczem. Bardzo reaguje na moja mame, tylko do niej się śmieje. prawdopodobnie jest tak że mama była pierwsza w jego zyciu a mnie nie może jeszcze nigdzie przykleić, ale podobno z biegiem czasu bedzie potrafił. Mój tata ma 41 lat a wasi bliscy ile mają latek?
Lena
Forumowiczka
21-05-2007, 06:18:00

Madziu a czy twój tata ma traheotomię jeszcze? Bo skąd te dźwięki?, A próbowałaś uciskania w rytn oddechów, może wtedy coś powie, tak jak było to w książce Mindella Śpiączka - klucz to ....
Napisz proszę, Ania

Lenko mój Michał 3 czerwca będzie miał 32 urodziny.

Napiszcie proszę czy w niedzielę wasze Śpiochy były bardziej ospałe,bo mój Michał był mało aktywny, ale doszlismy do winosku że to z powodu pogody, było tak bardzo gorąco.

Pozdrwiam
Ania [addsig]
Aniaiania
Początkująca
21-05-2007, 07:23:00

Witam wszyskich na forum, jestem tutaj pierwszy raz, chociaż pisałam już do Ani i ona z grubsza zna przypadek Magdy. Magda miała ciężki wypadek miesiąc temu, była w spiaczce farmakologicznej przez tydzień i teraz powoli, b.powoli budzi sie do życia.Ma stłuczony pień mózgu.Teraz już oddycha samodzielnie, chociaż ten oddech jest podobno płytki i b,. ciężko jest jej coś powiedzieć, juz parę razy próbowała.W czwartek przenieśli ją z OIOm-u na oddział urazowy.Zaczęła nawet trochę jeść w piatek(kawałek banana, odrobine paczka)ale dostała infekcji. prawdopodobnie od cewnika, temp.39 stopni i znowu się pogorszyło.Nic nie chce jeść ani pić, znowu ma rurke w nosie i jest taka bladziutka.kontakt z nia tez jest trudny, ma oczy prawie cały czas zamkniete.Może jak wydobrzeje trochę pomyślimy wtedy o konsultacjach u Prof. Talara.Pozdrawiam Cię Aniu i wszystkich innych.
Ula[addsig]
ulaM
gość
21-05-2007, 07:47:00

Witam!!!
Aniu moj tatao nie ma juz ruki jest wyjeta, a dziura po rurce juz sie zarosła .Mam juz ta ksiązke ale nie próbowałam jeszcze z tymi oddechami.Będzie do nas przychodzić neuro-logopeda moze troche pomoże
Jesli chodzi o zmiany pogody mój tata tez reagował Zastanawialismy sie tez nad kupnem duzego basenu do ogrodu zeby z tatą ćwiczyc w wodzie, ale nasze Polskie lato jest taki rózne wiec nie wiemy czy to jest sens

pozdrawiam
Magda
gość
21-05-2007, 13:18:00

jutro mija 6 tydzień Mąż nadał jest w spiączce. Ale od 3 tygodni oddycha sam, reaguje na ból i zmniejszają się mu zrennicy na światlo. trzecia tomografia pokazala, ze obrzęk wyraznie sie zmniejsza. Dzisiaj dowiedzałam się, jego stan jest bez zmian i szans praktycznie nie ma. Ze mózg nie pracuje. A jak on bez pracującego mózgu oddycha i odczuwa ból? Przed pracą zawoże mu jedzenie(wd. wskazówek prof.Talara) i po pracy przez kilka godzin robię massaż( tez wd.wskazówek prof.Talara). Przychodzi massażysta do szpitala (uczeń tego professora). Szukam dobrego ośrodka.
Początkująca
21-05-2007, 16:51:00

Lekarz nie moze powiedzieć ze Wszystko będzoe Ok, bo co by było gdyby bliski zmarł? wtedy opiekun mógłby posadzic lekarza ze twierdził ze będzie dobrze... ja tam nie zwracałam uwagi na lekarzy!!! wiele ludzie zostało skreslonych już przez lekarzy a jednak... budzili się!! i trzeba wierzyc że tak będzie w przypadku waszych bliskich... Ostatnio oglądałm program o jakimś chłopaku który był w spiączce 3 miesiace lekarze mówili ze z tego nie wyjdzie a jednak... wyszedł. Opowiadał zę gdy był w śpiaczce wydawało mu sie jakby cały czas spał, nie odrózniał rzeczywistości od snu, a gdy zapytano sie go o to czy chciałby wymazać ten okres zycia w spiacze z pamięci powiedział ze NIE! gdyż stwierdził że to było bardzo inetresujace przezycie i bardzo fascynujące. A lekarze powiedzieli ze nie ma dla niego szans, nie ma takiego lekarza który w 100% przewidzi jak zachowa sie dokładnie pacjent którego leczy, mózg jak narazie nie został dokładnie zbadany wiec nikt nie może przewidzieć tego jak zareaguje ogranizm Śpioszka...
Ja trzymam kciuki za waszych Śpiochów!!!!!!!!
Pozrdawiam... Magda
Początkująca
21-05-2007, 21:17:00

Witam wszystkich. Niestety dołączam się dziś pózno bo akurat tak czas mi na to pozwolił. zaczynają się gorączki, zabezpieczyłam się dziś w wiatrak. Mój tato dzis dostał gorączki, ale szybko obnizyłam dziś okładami zimnymi. dopiero godzinke temu dzis zasnął.
Naszym spiochom zaczyna sie trudny okres, bo taka pogoda niestety sprzyją odpażeniom i odleżynom.
Na szczęście prze tyle miesięcy co mój tata leży nie pokazuje sie ani jedna, myslę że to tez zasługa materaca przeciwodlezynowego który mamy.
Aniu mój tata też był kiepski i ospały w niedziele to uroki naszej pogody.
Pozdrawiam wszystkich
Lena
Forumowiczka
22-05-2007, 12:44:00

Dzięki Leno za info o wpływie pogody. proszę napisz jakiej firmy jest materac? nie chciałabym kupić pierwszego lepszego.
Pozdrowienia
Ania

[addsig]
Aniaiania
Początkująca
22-05-2007, 18:28:00

Witam wszystkich.
Aniu materac jest firmy dolphin dn-300. Mamy również w zapasie jeden w razie pęknięcia tego co mamy, podobno bardzo łatwo mozna przebic te materace na powietrze. Pozdrawiam.
Lena
Forumowiczka
22-05-2007, 19:17:00

Dzięki Lenko, że podałaś mi nazwę materaca, a czy inni forumowicze mogą się wypowiedzieć na ten temat, to chyba jest dość istatne, jeśli śpioch będzie spędzał na nim większość swego życia.

U mojego Michała - ciężko powiedzieć, nie ma jakiejś rewolucji, ale po mału na pewno coś się dzieje, codzienie dajemy mu sok z cytryny, żeby pobudzić go do łykania, już całkiem nieźle mu idzie, zgina mu się już lewa noga, która w pewnym momencie zrobiła się bradzo spastyczna i nie dała się zgiąć - to chyba wymik rehabilitacji. Michał nie gorączkuje, ale też nie chce nam na radzie podnosić głowy do góry i odpowidać na pytania, sama nie wiem dlaczego, może to taki jakiś etap w tym jego zdrowieniu.

A co tam u waszych Śpiochów?
Pozdrowienia
Ania[addsig]
Aniaiania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: