Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-06-2021, 09:50:41

Byłem u profesora 3 lata temu. Telefonu nie odbierał, więc pojechaliśmy w okolice Iławy ,, gołębi dwór,, tam profesor nas przyjął
gość
18-07-2021, 14:22:27

Drodzy forumowicze,
Pisze z prośbą o pomoc..
Mama 25.06 miała planowy zabieg embolizacji tętniaka tenicy mózgowej(środkowej)
Niestety, znalazła się w grupie 5% u których tętniak pęka. Pękł tak nieszczęśliwie, że nastąpiło masywne krwawienie, lekarz operujący uratowałM Mame, , jednak musiał zacisnąć te tetnice i doszlo do udaru.
Stan krytyczny trwał b.dlugo, po niecałych 2 tyg stan określili jako stabilny.
2 tyg po zdarzeniu zmniejszono sedacje, jednak mama nie wybudza się. Zaczęła otwierać spontanicznie oczy, jak do niej mówimy, Obecnie (3 tyg po zdarzeniu) jest plan na wstawienie zastawki na dniach(na neurochirurgii ok 3 dni pobytu). Lekarz dziś powiedział, że ma 7pkt Glasgow, jednak odruchy napięciowe mogą świadczyć o odmóżdżeniu. Stan określają jako przytomna bez świadomości, tracheo(już bez respiratora)+peg. Na RM pień nie uszkodzony, LP 50% uszkodzenia(:po udarze, może się delikatnie zmniejszać) PP cała(wylew)
Lekarze doradzają ZOL jednak nie wyobrażam sobie tam Mamy. Mam możliwość wzięcia jej do domu, mamy łóżko, tylko pytanie, co z personelem, pielęgniarka, rehabilitacja? Gdzie szukać pomocy? Jesteśmy z Bydgoszczy.
Boje się że w kilka dni nic nie uda mi się przygotować. Pomocy..
gość
18-07-2021, 23:08:06

Bydgoszcz to miasto na pierwszym miejscu w Polsce pod kazdym wzgledem , lekarze ze szpitala wojskowego to najlepsi specjalisci w kraju
Jedz do nich i tam dostaniesz wazne informacje dotyczace rehabilitacji , pomocy pielegniarskiej , wszystkiego dowiesz sie w administracji.
gość
19-07-2021, 09:45:20

Jako że Mama miała wszystko w Szpitalu Biiziela, do wojskowego najlepiej się udać gdzieś konkretnie? Rozumiem że już z wynikami? Jak opuści na dobre Biziela? Już wiem że niestety początek będzie w ZOL( koło 2 tyg, potem dop. Do domu..
gość
19-07-2021, 15:50:29

Jezeli zabierzesz mame do domu to znaczy ze jestes dobra corka, Zole sa dla takich ktorzy chca miec opieke z glowy i maja gruba kase.
Czesto nie respektuje sie ustawy ktora mowi ze pacjentowi pobiera sie tylko 70 % renty / emerytury . a jezeli rodzina placi z wlasnej kieszeni to stawka dzienna wynosi 75 zl nie wszedzie tak pobieraja ale w Malopolsce spotkalam sie z takim zbyt wysokim pobieraniem
gość
20-07-2021, 12:19:00

Powiedzcie jak to w praktyce wygląda, długoterminowa opieka w domu- pielęgniarka min 4/tydz a jak to wygląda godzinowo? Posiedzi trochę czy nie ma godzin min.?
gość
07-09-2021, 16:17:12

Wydaje mi się, że godzinowo nie jest to nigdzie określone. Pielęgniarka przyjdzie, zrobi to co jest konieczne, zmieni opatrunek, pomoże w toalecie , poda kroplówkę i tyle. Wszystko zależy też od człowieka i chęci, wiadomo. Czy mama już w domu? Jak sobie radzicie?
gość
12-11-2021, 21:53:00

Witam.
Odnośnie ośrodka w Częstochowie stanowczo nie polecam.
Z autopsji przekazuję te informację.
Moja kuzynka była kilka miesięcy i wyszła gorsza niż przyjechała.
Zresztą nie tylko dotyczy to mnie ale i wiele innych osób.
To nie jest ośrodek gdzie się wybudzają pacjenci . Tylko z nazwy się tak nazywa.
Przestrzegam wszystkich.
Wielkie oszustwo biednych ludzi.
TO JEST ZWYKLY ZOL !!!
gość
26-11-2021, 20:47:41

Hej, piszę do Was bo mam nadzieję że jakoś poradzicie.
Moja dziewczyna tydzień temu miała wypadek. Potracił ją samochód na przejściu. Trafiła na oddział intensywnej terapii. Miała ocenę na przyjęciu 6 pkt w skali gsc. Miala uszkodzenia twarzoczaszki ale już zoperowane. Jest w śpiączce farmakologicznej i ma rurkę w tchawicy z respiratorem. Próbowali ja wybudzać ale mówią że pręży i usypiają znowu. Miała obrzęk mózgu. Mówią że może być uszkodzony mózg ale co dokładnie nie wiemy. Poradzicie coś? Dodacie otuchy? Wyjdzie moja kochana z Tego? Lekarze mówią że przez te prężenia może się nie wybudzić. Tak bardzo za nią tęsknię.
Przemek
gość
28-11-2021, 17:12:10

Hej tu znowu Przemek...
Wiktoria w dalszym ciągu jest w śpiączce. Mówią że na razie nie mogą jej wybudzić, ponieważ przez uraz ma krwawienie przez które być może pojawia się prężenie. Pani doktor powiedziała że krwawienie powoli ustaje. Po konsultacji neurochirurgów nie stwierdzono aby była potrzebna operacja. Dalej czekamy na dobre wieści...
Udało mi się skontaktować z Profe***m Talarem. Powiedział, że Wiktorię z tego wyciągnie. Wierzę, że Wika wyzdrowieje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: