Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-01-2018, 19:18:08

Macie może informacje jakie się kryteria przyjęcia do tej kliniki w Olsztynie? To jest na NFZ ? Jak się załatwia pobyt tam ?
Agnes
Początkująca
27-01-2018, 22:11:13

Agnes,
My dzwoniliśmy tam do Olsztyna i kazali nam przysłać wszystkie możliwe dokumenty. Wybieraliśmy dokumentację medyczną na bieżąco zresztą. Poza tym na ich stronie jest formularz/skierowanie do wypełnienia. Zdaje się, że jest na NFZ ale lepiej dopytaj. Nam powiedziano, że tak. Niestety nasz tatuś nie dotrwał 😢
Działaj jak najszybciej się da.
Powodzenia
Uściski
MartaŚ
Początkująca
28-01-2018, 20:22:43

Iwa, mam problem z wyslaniem do ciebie wiadomosci :(
Początkująca
28-01-2018, 20:33:08

Iwa, nie wiem czy dotarla do ciebie moja wiadomosc
gość
28-01-2018, 22:02:25

Czytałam ze aby pacjent został przyjęty do ośrodka musi mieć rentę ? To prawda ?
gość
28-01-2018, 22:02:59

Agnes
gość
28-01-2018, 22:45:00

Studiuje to forum od pierwszej strony i jestem coraz bardziej przerażona, czytam ze ośrodek jest na pół roku i co dalej ? Ja i mama nie mamy warunków żeby wziąć ojca do domu, nie ma opcji żeby zrezygnować z pracy a jak czytam ile się wydaje żeby taka osoba się opiekować w domu to się zastanawiam skąd wy bierzecie takie sumy. Jestem kompletnie skołowana i boje się jutra. Z tych nerwów sama zaczęłam dostawać napadów lękowych ...
Agnes
Początkująca
29-01-2018, 01:23:32

Witaj Agnes,
Renta może być niezbędna w tych ośrodkach/zakładach, które pobierają opłaty za pobyt. Nam doradzono aby wyrobić rentę/grupę inwalidzką.
Dzięki temu można też korzystać z pomocy np. nfz, pcpr, pfron. Mogą sfinansować lub pokryć część kosztów związanych ze sprzętem, turnusy rehab. itp. Opieka w domu niesie za sobą wysokie koszty, dlatego trzeba pukać I kołatać wszędzie, z prośbą o pomoc. Nasi bliscy opłacali w większości składki, należy się im coś od państwa. Poza stroną finansową potrzeba też dużo czasu, obecności non stop kogoś przy takiej osobie. My rozważaliśmy zatrudnienie kogoś na emeryturze lub nawet personelu medycznego zza wschodniej granicy. Z zamieszkaniem i wyżywieniem. Taką opcję podpowiedział nam jeden z lekarzy, który sam zatrudnił taką pielęgniarkę. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam...
Bądź dzielna i nie poddawaj sie choć wiem, że jest Ci ciężko.
Powodzenia i ślę uściski
MartaŚ
Początkująca
29-01-2018, 11:01:45

Witam,
Agnes ośrodki typu ZOL rzeczywiście biorą pacjentów na pół roku ale też z możliwością przedłużenia pobytu. Poza tym pacjent jest okresowo badany i wydaje mi się, że takiego który wymaga stałej opieki medycznej nie „wystawią za drzwi” ale trzeba jednak być przygotowanym na wszystko. Czasem hospicja mają dodatkowe oddziały dla takich osób. Jednak to i tak trzeba tam być, dokarmiać, podać odżywki, dopilnować odleżyny, załatwić rehab. prywatnie itd. Moim zdaniem najlepiej w domu ale nie każdy ma możliwość niestety. No i nie ma się co czarować, obciążenie fizyczne i psychiczne jest ogromne. Ale cóż...
Trzymajcie się dzielnie!
Pozdrawiam
MartaŚ
Początkująca
29-01-2018, 11:04:13

Hej Marta,
A jak Wam idzie nauka pielęgnacji taty? Wszystko dobrze? Pewnie z czasem przyjdzie wprawa i będzie super. A co z tatą? Jakieś dobre wieści? Oby tylko dobre...
Powodzenia,
Pozdrawiam
MartaŚ

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: