Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-10-2017, 19:25:29

Czy ktos wie ile kalorii na dobe powinien dostawac mlody mezczyzna w spiaczce? Nasz chlopak dostaje 1400 - fresubin , myslimy ze to za malo
gość
14-10-2017, 05:04:45

Ile waży i z jakiego powodu jestem w śpiączce ?
gość
14-10-2017, 14:18:44

Ma 25 lat , przed wypadkiem wazyl ok 90 kg , wzrost ok 186 , teraz ile wazy nie wiem , bo nie ma tu wagi , sporo schudl ale nie jest wychudzony, wypadek mial miejsce pol roku temu , niedotlenienie przez zachłyśnięcie
gość
16-10-2017, 17:31:47

Zdecydowanie za mało. My podawaliśmy ok 4000kk . Mozg W takim stanie potrzebuje minimum 3000kk. Poczytaj kilka stron wcześniej . Jest o specjalnym odżywianiu. Pozdr Madzior
gość
22-10-2017, 22:51:20

Witam,
Mój Tata 13dni temu był ofiarą katastrofy helikoptera.
Jeśli chodzi o obrażenia:
Krwawienie podpajęczynówkowe, uraz mózgu, drobne rozsiane krwotoki do pnia mózgu, złamanie kręgu C2, obustronne uszkodzenie płuc, pęknięcie przepony z przemieszczeniem organów jaki brzusznej do klatki piersiowej, zszycie lewej strony przepony.
Śpiączka 4-5 w skali glasgow.
Nie zareagował na odstawienie lekow sedujacych (odstawili 5 dnia żebyśmy próbowali to obudzic)
Lekarze mówią w prostu że jeśli wogole się obudzi to uszkodzenie mozgu jest tak dużo że już nigdy nie będzie taki jak byl.
Sprawa jest o tyle utrudniona że przebywa za granicą gdzie był wypadek. Ściągamy do polski i trafi na intensywna terapie na parę miesiecy.
Potem chcemy umieścić go w klinice wybudzajacej.
Chciałam się zapytać czy ktoś miał doczynienia z takim przypadkiem?
Czy ktoś miał bliską osobę w takiej klinice?
I jeśli się obudzi.. jest możliwość doprowadzenia go do sprawności?
gość
27-10-2017, 16:53:56

Witam mam pytanie czy amnezja po urazie może minąć ?
Jeśli tak to ile od wypadku.
Pozdrawiam Aga
gość
27-10-2017, 19:38:04

Mojemu bratu minęło po 3 miesiącach, ale znam osobiście osobę, której wróciła pamięć po roku. Zaznaczam jednak, że mój brat miał bardzo intensywną rehabilitację ruchową i neuropsychologiczna. Jednakże pamięć około wypadkową już do niego nie wróciła czyli nie pamięta nic miesiąc przed urazem i całych trzech miesięcy po wypadku. Madzior
gość
28-10-2017, 09:24:36

Moj maz nic nie pamieta i nie chce cwiczyc ani nigdzie jechsc na rechabilitacje.
Tylko by telewizor oglądał .
Już straciłam nadzieję
gość
28-10-2017, 20:40:51

Wiem że to trudne aile reh neuropsychologiczna to podstawa . Najważniejsze aby ćwiczyć systemem kilka razy w tygodniu ze specjalistą . Macie na to rok od wypadku. To czego niezrobi się przez ten czas niestety się utrwala i raczej nie da się już tego nadrobić. Takie info doststalismy od kilku neurologów. U nas też nie było łatwo. Ale było wielu przyjaciół z nami, zawsze któryś coś wskóral u Łukasza i jakoś szło do przodu. Dużo siły Aga. Madzior
gość
29-10-2017, 07:04:23

Dziękuję
AGA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: