Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2017, 18:00:13

witam
mam pytanie natury etycznej....moja mama w stanie wegetatywnym po nzk...2 miesiace w szpitalu...zabralam ja do domu ...jak sie potem okazalo z bakteria o najwyzszym zagrozeniu epidemiologicznym ..powodująca m.in. zapalenie pluc...leczona juz 9 antybiotykami przez lekarzy..bez skutku ..i nic dziwnego bo zupelnie bez zwiazku z bakteria..sama znalazlam antybiotyk ostatniej szansy (od 2 dni podaje)...zauwazylam niestety od 2 dni znaczne pogorszenie stanu mamy...rozpoczete krwawymi wymiotami i skrajnym odwodnieniem...mimo ze sytuacja opanowana...stan obecny niestety w moich oczach jest stanem przed agonalnym.....mama ma pega.....nie wiem do kiedy faczerowac ja jedzeniem lekami itp. ....patrzac na jej stan ...zaczynam sie obawiac ze bardziej szkodze niz pomagam...prosze niech mi ktos doradzi..
gość
28-11-2017, 18:24:13

Witam.
Encefalopatia pourazowa ,afazja,niedowlad polowiczny.
Taka diagnozę usłyszałam,w szpitalu rechabilitacyjnym.
To nasza pierwsza rechabilitacja szpitalna .
Tak nas urządzili w szpitalu bo na po szpitalna mam nie dali skierowań bo był roslinka wg nich😠
jesteśmy pół roku po urazie.
Czy ktoś z was wie coś na ten temat ,czy można z tego wyjść?
gość
28-11-2017, 18:25:12

To ja pisałam Aga
gość
28-11-2017, 20:38:39

Witaj Aga encefalopatia to w skrócie zmiana osobowości po uszkodzeniu mózgu. Czy przejdzie nie wiem. U mojego syna niedługo minie dwa lata. A nadal nie jest tą samą osobą. Wszystko zależy jak duże jest uszkodzenie. Im bardziej będzie sprawny tym może stać się nawet agresywny. Trzymaj się do wszystkiego idzie przywyknąć. Nawet do wybuchów złości. Pozdrawiam Iwa
gość
29-11-2017, 07:28:25

Do Iwy.
Powiedz czy przez te dwa lata choroby,
Cały czas coś się zmieniało ,czy cały czas idzie do przodu?
Czy się zatrzymało w pewnym momencie.
Napisz mi w skrócie jaki stan jest teraz Twojego syna.
I czy moglabys mi powiedzieć czy jest coś jakiś lek który pomógł twojmu synowi .
Pozdrawiam Aga
gość
29-11-2017, 09:35:30

Witam
Aga wszystkiego uczył się od początku jeść czytać pisać chodzić itp postępy są bo ponad rok temu był sparaliżowany i leżący teraz jest w miarę samodzielny.
gość
29-11-2017, 09:38:17

Teraz idzie to jeszcze wolniej czasem niezauważalne ale są lekarz powiedział że do dwóch lat to jest świeży uraz i postępy są największe więc się spieszymy bo jeszcze trzy miesiące
gość
29-11-2017, 09:43:37

Codziennie dużo sam ćwiczy i z rehabiltantem. Leki oprócz na receptę to ciągle zmieniam suplementy przez trzy miesiące i inny tran kwasy omega soplowke bilomag. Na receptę depakine i cital i atropina do oka. Będzie dobrze potrwa to bardzo długo tylko musisz być cierpliwa. Te powyżej to też Iwa
gość
29-11-2017, 18:48:32

Iwa a po co ta atropina? Podobno jest szkodliwa
gość
29-11-2017, 20:07:28

Witam
Atropine dostaje żeby rozszerzać źrenice bo porażenie objęło również mięsień rzeskowy w oku. Zrenica jest stale napięta i dlatego ma rozmazany obraz z bliska i z daleka. Leczenie długo będzie trwało, ale to jedyna nadzieja na poprawę wzroku i zahamowanie ciągłego pogarszania widzenia.
Do Agi jak mąż wróci do domu rób mu masaż twarzy zwykłym masazerem kosmetycznym. U nas dużo to pomogło logopeda zaproponował. Przy afazjach bardzo wskazane. Iwa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: