Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-09-2017, 15:12:37

Powiem tak - taki standartpwy sloiczek po koncentracie pomidorowym zmielonych orzechów miałam na trzy razy do malego jogurtu lub do serka typu Danio. Madzior
gość
28-09-2017, 20:14:07

Dziewczyny wklejam link . Dość obiecująca i interesująca sprawa http://www.medonet.pl/zdrowie,dzieki-stymulatorowi-mezczyzna-po-15-latach-odzyskal-przytomnosc,artykul,1723791.html
gość
28-09-2017, 20:15:26

Pozdrawiam poczytajcie zapomniałam o podpisie . Madzior
gość
30-09-2017, 20:12:03

Witam.Trochę mnie nie było więc chciałbym sie podzielić ostatnimi wydarzeniami.Tatę przeniesiono z oiomu na oddział medycyny paliatywnej leży już tam około miesiąc.Caly czas w śpiączce.Nie wiem co już wiecej można zrobić Ale chyba już nic jeśli już przeniesli go na taki oddział: / nie mogę jednak powiedzieć ze ma tam zla opiekę Ale chcielibysmy przenieś tate do Zolu u nas w mieście.Jestesmy na drodze załatwiania tego lecz nie jest to takie łatwe.Drugą sprawą jest wypis z oiomu który dostaliśmy.to co tam jest napisane poprostu mnie przeraża.powiem w skrocie : 4-5 punkty w skali gcs,a. Z tego co wyczytałem w internecie to chyba już moge liczyć sie z tym że moj tata już nigdy się nie obudzi :( Proszę I jakieś rady może co dalej zrobic z tatą . Czy poprostu tak jak lekarze mowia przygotować sie na to że przyjdzie taki dzień ze poprostu reszta funkcjonującego mozgu wygaśnie i koniec :v ~Bartek
gość
30-09-2017, 20:41:40

Bartku , ta skala nie jest wiarygodna , jest przestarzala i prymitywna , w innych krajach juz jej nie stosuja.Wiekszosc pacjentow wrzucaja do jednego worka najczesciej stwierdzaja stan wegetatywny , 40 % tych diagnoz jest bledna, bo po dokladniejszych badaniach okazuje sie , ze sa w stanie minimalnej swiadomosci. A to , ze przeniesli go na oddzial paliatywny nie przekresla szansy na przebudzenie , to jest po prostu oddzial dla tak chorych ludzi . Nie trac nadziei. Czy twoj tata bierze leki na padaczke? Czy poprosiliscie o wykaz lekow , jakie mu podaja? Czy byliscie osobiscie w zolu w waszym miescie? Widzieliscie sale, jakie tam sa warunki? Czy jest tam rehabilitacja ,sala doświadczania swiata - terapia polisensoryczna, jakim sprzetem dysponuja -lozko pionizujace , cyber oko, jacy sa tam lekarze? Czy bedziecie mogli go swobodnie odwiedzac? To sa wazne sprawy, bo ciezko bedzie go przeniesc do innego zolu , jak sie okaze ,ze tam jest zle. Spytajcie sie o oplaty, czy od razu przejdziecie na nfz , jak nie to po jakim czasie. Poproscie lekarza w szpitalu , zeby wypisal wam wnioski na wozek inwalidzki, jak kiedys bedziecie chcieli go kupic , to bedzie w czesci refundowany przez nfz
gość
30-09-2017, 20:50:59

Bartek , a moze przyjdzie taki dzien , ze sie obudzi? Lekarze zawsze wszystko widza w czarnych kolorach. A moze przyjdzie taki dzien , ze wymysla cos co bedzie wybudzalo? Juz sa stymulatory np
gość
01-10-2017, 14:27:49

Witajcie kochani.
U nas powoli idzie do przodu, jesteśmy zaganiani i zapracowani. Dużo spraw papierkowych, ciągła rehabilitacja i tak leci czas. Ale najważniejszy postęp to zmniejszenie wady wzroku o 2 diptrie. Chyba też chód lepszy.
Madzior co u Twojego brata, nadal korzysta z kuli, był teraz gdzieś na Rehabilitacji?
Bartek przykro mi, ale nie traccie nadziei. Poczytaj sobie historię Piotrka Boronia, tylko nie tego polityka. Mnie ta historia dala kopa do działania. Pozdrawiam Was gorąco i serdecznie Iwa
gość
01-10-2017, 14:54:25

Od początku.Warunki u nas w ZOLU są dobre,a tata by miał zapewnioną rehabilitacje.O reszcie o czym pisaliscie to nic mi nie wiadomo.Mozliwe ze jest napisane w wypisie z oiomu co tata dostaje. Wiem ze dostaje morfine co 4 godziny.Ogolnie tata ma otwarte oczy,mruga powiekami a gdy jestesmy u niego to jego twarz ma taki wyraz hmmm jakby go cos bolało mozna powiedziec.Od czasu do czasu zgina palcami u nog i rękoma.
Pozostaje jedynie opłacanie zolu ktore jest problemem poniewaz u nas jest zasada np. Jest pobierana oplata z emerytury lub rent.Jednak jest problem poniewaz moj tata ma przepracowane ok. 30 lat a od 10 lat juz nie pracowal wiec nie moze dostac zadnej renty. ~`Bartek
gość
01-10-2017, 14:56:51

Czy mozliwe jest ze tata nie jest az w tak zlym stanie jak opisuje ta skalai ?? Po tym wszystkim co napisalem tzn. zgina konczynami,zmienia wyraz twarzy mruga a czasami nawet widze jak łzy mu lecą ???~ Bartek
gość
01-10-2017, 21:26:03

Dowiedz sie dokladnie o innych skalach przytomnosci.Skala Glasgow to najprostsza skala

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: