Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-07-2017, 08:38:38

Czy Twój brat stosował ten lek, czy jego wzrok jest teraz jak przed wypadkiem i czy nosi okulary. Zaraz poczytam o tym leku, czy jest on na receptę? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Iwa.
gość
21-07-2017, 09:59:05

Iwa soplówkę Można jeść w formie grzyba bądź kupić w aptece suplement na jego bazie dostępny bez recepty. Jednak dobrze by było to skonsultować z lekarzem. My nie podawaliśmy tego bratu bo zadziałały inne leki . Łukasz w tej chwili bierze biotropil .Jednak cały czas trzymamy się diety tzn. grasica, łosoś, orzechy i dużo wody oprócz soków świeżo wyciskanych. Wzrok jest teraz taki jak przed wypadkiem (17.03) nie nosi okularów. Jednak niedosłuch w dalszym ciągu jest, wprawdzie ustępuje ale bardzo powoli. Łukaszowi bardzo pomaga terapia programem Cogni Plus z neuropsychologiem. Zrobił niesamowite postępy. Praktycznie od podjęcia terapii po 2 tygodniach efekt był niesamowity. Ta terapia mocno pobudza mózg , tworzą się nowe "łącza". W tej chwili BRACISZEK chodzi o kuli a jego sprawność psychiczna jest na poziomie 95% sprzed wypadku. Dla nas i lekarzy to jest istny cud bo rokowania były kiepskie...Madzior
gość
21-07-2017, 11:48:58

Madzior dzięki za informację i wskazówki. Cieszę się, że Twój brat tak idzie do przodu. Jeden na dziesięć po takim urazie wychodzi z tego dobrze. U mojego syna też idzie dobrze, może po 4 mies od wypadku miał mniejsze postępy, ale i tak byliśmy i jesteśmy zadowoleni. Intelektualnie jest ok, jedynie ma dyzartie i mówi wolno. Neurologopeda pracuje z nim nad przyspieszeniem mowy. Ubolewam tylko, że nie mam teraz dostępu do terapii neuropsychologicznej. Ma psychologa. W ośrodkach rehabilitacyjnych miał intensywną terapię neuropsychologiczna, wrócił na studia jest dobrze, nadal się rehabilituje oraz samodzielnie ćwiczy, jedynie ten wzrok mnie niepokoi, żeby chociaż wada się zatrzymała. Czy Twój brat miał niedowlad i tracheotomie. Czytałam wcześniej, ale przez ostatnie dni śledzę forum od początku i trochę mi się różne historie mieszają. Iwa
gość
21-07-2017, 12:24:45

Miał malutki niedowład prawej strony, który całkowicie ustąpil po miesiącu. Tracheotomii nie miał. Życzę powodzenia i dużo zdrowia dla Syna. Gdybyś potrzebowała wsparcia, rozmowy, czegokolwiek powyżej podawałam emaila. Madzior
gość
21-07-2017, 12:25:49

PS. Miał jeszcze gigantycznego zeza rozbieżnego lewego oka. Madzior
gość
21-07-2017, 14:10:27

Madzior ! Wielkie dzieki. Odezwe sie na maila. Ana-50
gość
21-07-2017, 15:55:50

Madzior dziękuję, jak będę w potrzebie zgłoszę się do Ciebie tu, albo na e-mail. Boję się TK po tym co napisałaś, że może uciskac jakiś krwiak, ostatnio miał rok temu przed operacją, robili okolice oczodołu i tam było ok, nerw wzrokowy nieucisniety, a słabo widział od wybudzenia. A ten grzyb bardzo mnie zainteresował, bo ma właściwości podobne do noonotropow i bardzo ważne przeciwdepresyjne. W sierpniu mamy kontrolę neurologiczną więc zapytam czy mogę stosować, okulistyczną też muszę przyspieszyć bo we wrześniu ma mieć, ale zauważyłam, że gorzej widzi. Może to być objaw pozytywny bo za mocne szkła i się poprawia lub negatywny bo znów za słabe szkła. U nas był głęboki niedowlad lewostronny i do tej pory jest rehabiltowany, szczególnie dłoń. Zeza też miał i to długo najpierw rosbiezny, potem dyskretny zbieżny. Teraz jest ok. Iwa
gość
21-07-2017, 17:59:05

Dziewczyny nie ma za co dziękować. Madzior
gość
21-07-2017, 20:43:44

Madzior co to Cogni Plus?
Pozdrawiam Justyna
gość
21-07-2017, 21:49:07

Cogni Plus to program komputerowy do ćwiczenia funkcji poznawczych. Można to kupić samemu i ćwiczyć z bliskim bądź na terapii z neuropsychologiem. Te programy są dostępne również w dobrych oddziałach rehabilitacyjnych i tylko tam są refundowane. Ambulatoryjne niestety nie ma refundacji i trzeba to zakupić prywatnie.W każdym bądź razie przynosi bardzo dobre efekty. Madzior

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: