Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-07-2017, 15:35:31

Ano - nam zaprzyjaźniony neurolog powiedział : czas i cierpliwość to lekarstwo. 4 miesiące przy urazie głowy Ano to naprawdę niewiele . Moim zdanie Twój syn zrobił duże postępy a to że teraz śpi tzn., że jeszcze potrzebuje czasu...A Ty kochana rób swoje, pilnuj dobrej diety (mielone orzechy włoskie, łosoś, grasica) Jeśli nie ma opuchlizny to podawajcie dużo wody. Pilnuj odleżyn bo pojawiaja sie niewiadomo kiedy. Wspomagaj Go PROTIFAREM zabezpiecza organizm przed odleżynami. Mów On słyszy. Obudzi sie zobaczysz . Mysle o Was (wiem jakie to trudne i bolesne chwile) i wspieram modlitwą. Madzior
gość
20-07-2017, 19:12:07

Madzior , on dostaje jedzenie przez pega i moge mu robic tylko idealnie przetarte jedzenie , bo podobno inaczej peg sie zatka , nawet pestek od malin nie moze byc , czy mozna tak zmielic orzechy? Ja sama nie moge mu nic podawac , wszystko idzie przez pielegniarke . Moglabys cos wiecej napisac o tej grasicy? Ana-50
gość
20-07-2017, 19:59:27

Witam serdecznie odwiedzających to forum, od 2 tyg śledzę tu wpisy, czasem się udzielam. Zaczęłam czytać od pierwszej strony, obecnie jestem na 857. Ale to czego szukam nie znalazłam i chyba nie znajdę, więc piszę teraz, może ktoś z was zetknął się z problemem pogarszajacego wzroku po uszkodzeniu mózgu. Konkretnie narząd wzroku nieuszkodzony, a występuje niedowidzenie z bliska i daleka. Niedowidzenie szybko narasta. Pozdrawiam Iwa.
gość
20-07-2017, 21:52:09

Ana - grasica cielęca i móżdżek cielęcy to pokarmy zalecane przez profesora Talara. Poproś w jakims sklepie (masarnia) na zamówienie napewno Ci zdobędą. Najlepsza grasica jest z cieląt 7-8 miesięcznych. Trzeba spażyć gorącą wodą , ściągnąć błonę i potem pokroić i dusić z różnymi warzywami. Zblendować na gładko. To samo możesz robić z móżdżkiem cielęcym. Kolejny przepis to jogurt z bananem i orzechami (sproszkowanymi, można takie kupić nie zapychaja PEGA) wszystko dokładnie zmiksowane. Kolejny przepis:
Zupa- świeży łosoś, 2 łyżki oliwy z oliwek, żółtko, warzywa, ugotować to wszystko i zmiksować na papkę o konsystencji jogurtu. Ano czy Twoj Syn mial odruch połykania? Mój brat miał sondę, Ale kiedy pojawil się odruch połykania , my to wszystko podawaliśmy strzykawką po "kapce" . Czasami karmienie trwało godzinę. O grasicy i móżdżku wiem od profesora Talara. Natomiast łososia i orzechy polecił nam nasz neurolog.. Ana jeśli potrzebujesz szczegółów pisz na emaila magdagajda31@wp.pl. Madzior
gość
20-07-2017, 22:03:23

Witaj Iwa. Moj brat też mial ten problem , ale teraz już wszystko wróciło do normy jeśli chodzi o oko (byl problem z lewym okiem). Trwało to ok. 2 miesięcy. Rownocześnie wystąpil pogarszający się niedosłuch i szumy w lewym uchu mimo że bębenek nie byl uszkodzony. Słuch też już wraca ustąpiły szumy ale poprawa trwa wolniej niż w przypadku wzroku. Okulista i neurolog nam na początku powiedzieli że to się powoli wycofa. Ale mimo wszystko trzeba zrobić TK czy czasami nie pojawiło się jakieś krwawienie bądź ucisk. Krwiaki mogą powstawać nawet do 6m-cy od wypadku. Pozdrawiam Cię Madzior
gość
20-07-2017, 22:15:13

PS do Iwy . Okulista i laryngolog zalecili mojemu bratu Piracetam , ale mój brat już wcześniej miał zalecenie na ten lek od Neurologa. Madzior
gość
20-07-2017, 22:22:20

Ano-popros ładnie pielęgniarki i napewno podadzą przez Pega to jedzonko. Przynajmniej zawalcz o grasicę - uwierz ta potrawa działa....Madzior
gość
20-07-2017, 22:41:28

Ana poniżej link .Madzior
http://www.spioch.org.pl/component/content/article/9-śpiączka/48-podawania-pożywienia-przez-sondę-lub-pega-rady-praktyczne.html
gość
21-07-2017, 04:56:29

Dzięki Madzior za odpowiedź. Czy chodzi Ci o memotropil? Jeśli tak to go długo brał, ale neurolog kazał odstawić ze względu na drgawki. Nam okulista też mówił, że minie,ale to już 1,5 roku. Faktyczną wadę ma -0,70 a korekcję okularami -5. A zaczynał od -2, potem -3, a teraz -5. Tłumaczą, że mózg nie odbiera obrazu czy sygnału jakie przekazuje oko. Znalazłam na forum wpis o podobnym problemie z 2010r. Ale bez konkretów. Mój syn jest też po rekonstrukcji oczodołu. Pozdrawiam Iwa
gość
21-07-2017, 06:43:05

Tak Iwa. To ten sam lek. Czy słyszałaś o soplówce jeżowatej tzw. lwia grzywa? To jest grzyb, który stymuluje wzrost nowych neuronów w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. Poczytaj sobie o tym , zapytaj lekarza może byłoby to pomocne w Waszym przypadku. Pozdrawiam Madzior

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: