Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-07-2017, 15:30:25

Agnieszko gratuluję zdrowej córeczki. Czy myślałaś o konsultacjach dla męża pod kątem wszczepienia stymulatora? Życzę Ci wytrwałości. Dzielna z Ciebie kobieta. Madzior
gość
16-07-2017, 15:31:17

Marleno, przykro mi. Wyrazy współczucia. Madzior
gość
16-07-2017, 17:44:42

Marlenko od niedawna tu zaglądam i z wpisów poznałam parę osób, bardzo mi przykro, że tak się stało, przyjmij wyrazy współczucia. Iwa
gość
17-07-2017, 16:39:01

Witam mojej mamie przytrafiło się taki przypadek ze upadła i miała usuwanego krwiaka z głowy lekarze stwierdzili ze dostała udaru i do tego upadek uderzyła o podłogę .teraz mama już jest 3 tygodnie od operacji Noe podają jej leków na śpiączkę farmakologiczna i czekamy aż się wybudzi dodam że mama już sama oddycha bez respiratora mruga powiekami jak dużo do niej mówimy ustami też rusza i nogami .lekarze ciągle mówią co innego już nie wiem co robić .powie mi ktoś czy to dobry znak ze mama tak reaguje czy powoli się budzi
gość
17-07-2017, 17:08:19

Czy rusza powiekami przy otwartych oczach? Spróbujcie się porozumieć z nią. Jedno mrugnięcie na Tak - Dwa na NIE. Być może że po udarze nie może mówić. Czy neurolog Wam jasno powiedział że to śpiączka? Być może Mama już nie śpi a po udarze ma problemy z mówieniem. Zapytajcie o logopedę.Czy udar pozostawił niedowład? Czy miała robione EEG? Poproście o konsultacje neurologiczną . Madzior
gość
17-07-2017, 21:10:58

Mruga ale przy zamkniętych oczach mama po operacji była wprowadzona w śpiączkę farmakologiczna już 1.5 tygodnia nie podawana leków żeby spała teraz kar za czekać głowa się goi ale teraz czekamy aż zrobią kontrolne badanie jak to lekarze mają czas kontroli nie robią ale twierdzą że mózg jest uszkodzony nie mogę tego pojac skąd ta ich pewność twierdzą też ze ma mało odruchów a ja przez dwie godziny widzę że mruga dziś poruszała nogami i rękoma
gość
17-07-2017, 22:51:35

Na jakim oddziale leży Mama? Oiom czy neurologia poudarowa? Zapytaj lekarzy ile ma punktów w skali Glasgow. Wierz swojej intuicji i poczytaj kilkanaście stron wcześniej., znajdziesz sporo informacji. Aby wdrożyć leki wybudzajace lekarze musza sie upewnic czy krwiak się wchłonął. Czy mama miała podawany Mannitol? Madzior
gość
18-07-2017, 10:23:46

Leży na oiom cały czas nie wiem co miała podawane wiem że po operacji głowy miała podawane leki na obrzęk które dodatkowo działały usypiajaco dren miała wyciągnięty po tygodni ale teraz czekam aż zrobią badanie kontrolne bo idzie im to jak krew z nosa ordynator mówił ze mamy poziom świadomości jest niski bo tylko 3
gość
18-07-2017, 11:31:31

W skali Glasgow - 3??? 3 w skali Glasgow to śmierć pnia mózgu....Popros o konsultacje neurologiczną przy Tobie .
gość
18-07-2017, 12:30:49

Mój syn na początku też miał 3, później po 3 tygodniach może 5. Miał krwiaki, ruchy wygórowane, brak reakcji na światło odruch Babinskiego, niedowlad polowiczny, drgawki. Te objawy patologiczne świadczyły o dużym uszkodzeniu mózgu i dróg piramidowych. Jednak jakoś wyszedł z tego i nadal przed nim ciężka praca, ale nie poddawaj się, walcz. To forum to potwierdza dużo było beznadziejnych przypadków, które dobrze się skończyły. Pozdrawiam Iwa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: