Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-07-2017, 14:10:04

10%mozgu uszkodzone czy to duzo? Taka informacje uslyszalam od lekarzy po spiaczce bliskiego
gość
11-07-2017, 16:19:40

Aga21
W Toruniu chory ma zapewniona opieke cala dobe, rodzina moze przebywac w osrodku od 10 rano do 20 max. W czasie rehabilitacji z personelem wskazane jest aby pacjent byl tam sam, rodzina moze chwile oddychnac, cos zjesc. Dla spiochow wazne jest aby rodzina byla blisko, napewno im to pomaga. Nie jest to jednak warunkiem jak w innych osrodkach. W czasie obecnosc "w ciagu dnia" mozna takze dodatkowo pobudzac Spiocha.
Wg mnie Swiatlo to bardzo dobry osrodek, maja wieloletnie doswiadczenie i swietna ekipe rehabilitantow i pielegniarek. Nie wyciagaja kasy jak komercyjne osrodki.
Nam sie niestety nie udalo, ze wzgledu chyba na komplikacje bakteryjne i okropna ekipe w szpitalu z plotem w Toruniu, ale trzymam kciuki za Was wszystkich tutaj ktorych czytam juz jakis czas. Jestem tez w w stanie cos podpowiedziec, doradzic.
G.
gość
11-07-2017, 16:23:54

Jezeli natomiast chcialabys cos wynajac, blisko dostepny jest internat, w osrodku sa tez ogloszenia o wolnych pokojach lub poczta pantoflowa mozna sie szybko z kims z obecnych tam osob dogadac.
G.
gość
11-07-2017, 21:21:10

Zależy jaka część mózgu jest uszkodzona. Każdy płat odpowiada za co innego. Lekarz musi jasno odpowiedzieć która część. Nie jest To jasna informacja To tak jakby Wam powiedziano że 10% ciała jest uszkodzone. Madzior
gość
12-07-2017, 07:15:46

Jest to w niemczech i lekarze mowia od pocZątku ze nie wiedza za co odpowiadaja te uszkodzenia i ze wszytsko wyjdzie z czasem..pacjent mowi ale nie pamieta 95%,je sam, śmieje sie ,rusza rękoma,nie wiadomo jak jeszcze z chodzeniem ale nogami rusza.rozmawia z nami przez telefon.mowi logicznie tyle ze wlasnie nie wiemy tego czy ma tzw swiadomosc tego kim jest
gość
12-07-2017, 07:20:20

I jeszcze chcialam dodac ze jest to po spiaczce metabolicznej tzw cukrzycowej przez niski poziom cukru we krwi.spiaczka trwala 4 dni.a uszkodzenia sa rozmieszczone po calym mozgu.lekarze mowia ze komorki uszkodzone 'sa rozmieszczone po calym mozgu'
gość
12-07-2017, 18:17:44

Myślę że potrzeba czasu. Pamięć wróci. Bardzo przydatna jest terapia z neuropsycholog z systemem Cogni Plus. Jeśli się trafi na dobrego neuropsychologa to efekty są szybko zauważalne. Czy pacjent miał robione EEG? Pozdrawiam Madzior
gość
12-07-2017, 18:36:12

Bardzo potrzebna praca z neuropsychologiem, ale dostępność jest bardzo mała. Na turnusach w ośrodkach rehabilitacyjnych jest terapia neuropsychologiczna, ale w moim mieście nie ma takiego specjalisty. Pytałam nawet psychologa, ale powiedział, że to wąska specjalizacja i mało terapeutów. To samo z neurologopedami u mnie jest jeden na całe miasto, choć logopedow jest jak mrówek. Czasem ręce opadają bo trzeba jechać do miejscowości oddalonej o 40km. Pozdrawiam Iwa
gość
12-07-2017, 19:39:19

Madzior nic mi o EEG nie wiadomo,mamy to utrudnienie ze nie umiemy niemieckiego i mamy wiadomosci z drugiej reki czyli ze znajomi tlumacza co lekarze mówią.dzis poszedl sam do toalety i wola kiedy ma potrzebę, rozmawia z nami przez tel i szczerze nawet nie slychac zeby nie pamietal mowi logicznie oczywiście jeszcze sam nie telefonuje ale daja mu telefon.jest w stanie powiedziec ze np ktoś u niego byl itd .jest z nim rodzina beda sie zamieniac zeby caly czas go ktos odwiedzal. Z neurologopoeda nie wiem jak bedzie,czy bedzie to Niemiec,wtedy bedzie lekka kicha.tymbardziej ze rehabilitacja zacznie sie tam.umial niemiecki i dalej jest w stanie sie nim posługiwać.w tym tygodniu mina jego 4tyg w szpitalu.Trzymajcie się.
gość
12-07-2017, 19:42:21

A i w Niemczech jest tak ze osoby w śpiączce dostają kuratora ktory zalatwia jakby sprawy za nich,wszystkie rehabilitacje formalnosci itd takze bardzo na +.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: