Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-07-2017, 19:43:50

Osoby w spiaczce po spiaczce takie ktore same nie daja rady tego robic
gość
12-07-2017, 21:40:58

Ja myślę że Wasz bliski szybko będzie robił postępy. Stan Waszego bliskiego który opisujesz jest b. dobry moim zdaniem. Teraz czas i dużo pracy a wszystko będzie dobrze. Trzymam kciuki i życzę powodzenia. Ps. Po opuszczeniu rehabilitacji za terapie neuropsychologiczna trzeba płacić prywatnie, ponieważ nie ma refundacji dla osób dorosłych po urazach głowy lub NZK - przynajmniej w Polsce. Chyba że się jest alkoholikiem lub narkomanem wtedy za darmo. Naszych śpiochów traktuje się inaczej ..... oprócz walki o bliskich niestety trzeba walczyć również z naszym systemem. Madzior
gość
13-07-2017, 09:00:51

Niestety tak:( Madzior masz moze jakies porady jak pobudzic jego pamiec? Mamy zamiar wziasc zdjecia gdy tam będziemy.dodam ze umie wskazac na zdjeciach osoby oraz ich imiona/nazwiska lecz narazie pokazali mu tylko takie profilowe z Facebooka. Wczoraj zrobil tez postęp wyrazajac swoje uczucia mowil ze teskni kocha itd do swojej partnerki,byla w szoku powiedziala ze wraca jej ukochany
gość
13-07-2017, 09:37:53

Twój bliski robi duże postępy, rewelacja. Na pamięć i intelek oprócz rozmów, zdjęć, można próbować dać do przeczytania krótki tekst, będzie wiadomo czy z tym jest ok i czy ze wzrokiem jest dobrze. Potem można próbować z pisaniem, pokazać zegarek z cyframi rzymskimi i żeby podał godzinę. Jeśli któreś z czynności nie potrafi, pomagać. Mówić kto na zdjęciu, ta litera to np a, pytać czy pamięta konkretne zdarzenie jeśli nie to opowiedzieć mu o tym, a sam coś sobie przypomni. Dobrze, żeby wiedział co się obecnie dzieje wśród rodziny, znajomych, w kraju, na świecie. Tak my robiliśmy z naszym synem. Nie mógł przyjmować nonotropilu i dopenesanu ze względu na drgawki więc neurolog polecił suplement diety citotrop. Dużo czytałam o cholinie i daje dobre rezultaty. Wszystkiego trzeba próbować, pozdrawiam.
gość
13-07-2017, 20:40:56

Zwykle rzeczy dnia codziennego tzn. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego rozkładu dnia. np . konkretnie określone pory co do śniadania, higieny, rehabilitacji, obiadu, ćwiczeń z rodziną. CODZIENNIE pytajcie Waszego bliskiego kiedy się urodził , jaki jest dzień. Jeśli ma trudności pomagajcie. Kartka papieru i proście o jego podpis o datę urodzenia i proste zadania matematyczne. Kolejność miesięcy. Zdajcie się na intuicję i sami zobaczcie czego potrzebuje. Ja mojemu bratu codziennie mówiłam co sie stało i dlaczego jest w szpitalu. Mimo tego że był z nami w logicznym kontakcie to "prawdziwe przebudzenie " nastąpiło po 2 miesiącach. Wyglądało to tak: pewnego ranka się obudził na sali rehabilitacyjnej zobaczył tatę (byliśmy z nim dzień i noc na zmiany) i pomyślał tak....co ja tu kur....robie? o co chodzi? gdzie ja jestem? Czemu tata śpi na krześle? Mimo tego że dzień wcześniej odpowiadał nam że wie co sie stało. Potem już poszło wszystko w ekspresowym tempie. Brat miał wypadek 17marca. Dzisiaj chodzi o kuli , pamięć wróciła, jest praktycznie taki jak przed wypadkiem. Pozostał strach przed drogą i samochodami. Włożyliśmy w rehabilitacje mnostwo pracy , walki z lekarzami. Wiem jedno o bliskiego musi walczyć rodzina jeśli odpuści i nie będzie kontrolować służby zdrowia to nie będzie dobrze. oczywiście na swojej drodze spotkaliśmy wielu cudownych lekarzy , dzięki którym mój brat żyje ale również takich którzy zcertolili by robotę tych pierwszych. Kontrolowalam każdą kroplówkę , każdy lek , domagała się konkretnych leków i konkretnych działań rehabilitacyjnych. I WYGRALIŚMY czego i Wam życzę. Madzior
gość
13-07-2017, 20:49:02

Jeszcze jedno bardzo ważna jest dieta. Mózg potrzebuje bardzo dużo kalorii. My pogadaliśmy 4000 k. Podstawą są orzechy włoskie, łosoś i dużo dużo wody. Zaprzyjaźniony Neurolog nam powiedzial że dla mózgu paliwem w takim stanie jes woda. Mózg musi byc nawodniony.Madzior
gość
14-07-2017, 20:06:39

niestety moja mama tydzień po przebudzeniu zmarła, marlena. pozdrawiam i trzymam kciuki za waszych bliskich
gość
15-07-2017, 03:23:40

Dzieki Madzior za wpis. W nast tygodniu bliski ma jechac na 6tygodniowa rehabilitację.
gość
16-07-2017, 05:08:46

Urodziłam. Michalinka jest zdrowa i bezproblemowa... Szkoda, że tatuś jeszcze nie może jej zobaczyć... To już niemal 4 miesiące w śpiączce.. nic się ostatnio nie zmienia. Szukam sposobu na unormowanie oddechu, bo ciągle podłączają pod ten respirator.... Boję się o niego i ten strach zabiera mi energię, a wiem, że muszę wierzyć w niego z całych sił. Rusza się tak fajnie... I ustami i językiem i powieki mrugają... Tylko czemu on nie chce och otworzyć..
gość
16-07-2017, 05:09:41

Zapomniałam się podpisać - Agnieszka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: