Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-04-2017, 21:31:54

Witam.
Mój tata karmiony jest przez sonde do żołądka, jakiś proszek rozrabiany z płynem i ten Nutrison. Nad łóżkiem wisi informacja "ścisła dieta". Widziałem też jak mu strzykawką coś wstrzykiwali do krwi, poza tym to często jest pod kroplówkami. Pojawiły się małe czerwone plamki na stopach , to chyba te odleżyny, jutro kupię PC30 i te nakładki na stopy. Bardzo dziękuję Madzior.
Piotr
gość
17-04-2017, 08:30:39

Nie dziękuj Piotrze ciesze sie że moge coś podpowiedzieć. Wydaje mi sie że ten proszek to jest właśnie Protifar bądź inny preparat białkowy. Jeśli właśnie tym jest karmiony tata to dobrze. Preparaty białkowe również "zabezpieczają" przed odleżynami. Czy u taty pojawil sie już odruch połykania? Jesli sie krzywi przy odsysaniu to prawdopodobnie taki odruch połykania powinien sie pojawić. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Madzior
gość
17-04-2017, 09:17:53

Czekam na wejście do męża.. Gorączka się utrzymuje... Lekarz sądzi, że od dużej ilości wydzieliny i ze może to przejść w zapalenie płuc. Ogólnie ciągle powtarzają: nie wygląda to dobrze.... Naprawdę można zwariować. Mam dużo wiary w niego.
Agnieszka
gość
17-04-2017, 11:58:17

Witam.
Madzior co to za wkładki na stopy , w aptekach o tym nie słyszeli, może w sklepach rehabilitacyjnych, jeśli tak to muszę czekać do jutra. Dzisiaj pielęgniarka powiedziała że chyba mój tata wszystko słyszy bo wykonuje polecenia " miał rękę zgiętą i kazała wyprostować to wyprostował" Bardzo się ucieszyłem z tego, może lada dzień się obudzi. Pozdrawiam.
Piotr
gość
17-04-2017, 14:48:11

Najprędzej kupisz w medycznym sklepie chociaż ja kupowałam w aptece na zamówienie. to są tzw pianki-osłony, krążki przeciwodleżynowe i jest ich kilka rodzajów. Można kupić na same pięty te są najwygodniejsze, albo takie większe jako podkładka pod pięte i "kawalek " nogi powyżej kostki. Madzior
gość
17-04-2017, 14:56:31

Piotrze to bardzo dobra wiadomość. Lada dzień a zobaczysz że będziesz mógł go karmić blendowanym jedzeniem . Jeśli tata nie ma uczulenia na orzechy wloskie i nie będzie przeciwskazań to zakup duży worek tylko najlepiej w skorupie. Obieraj blenduj i mieszaj z serkami . Tylko trzeba je poobierać ze skórki żebt nie były gorzkie. Odżywianie Taty ma duże znaczenie. Madzior
gość
17-04-2017, 15:08:10

Agnieszko a czy męża odsysają ? Czy podają leki mukolityczne? Agnieszko pytaj , pytaj lekarzy co robią aby niedopuścić do zapalenia. Wg mnie powinni już pobrac próbke z popłuczyn płucnych i sprawdzić czy są jakieś bakterie żeby wiedziec "gdyby coć " na jaki antybiotyk są wrażliwe. Tak jak wcześniej pisałam my na Oiomie też słyszeliśmy tylko informacje o zagrożeniach. Aga głowa do góry i działaj.Madzior
Wtajemniczony
17-04-2017, 16:51:30

Aga zapalenie płuc w śpiączce to częsty przypadek --Ja sam też dostałem zapalenia płuc po operacji bedąc w śpiączce w którą wpadłem jeszcze w domu jak mnie zabierała "R" , potem dostałem leki wycelowane wprost w bakterię którą u mnie wykryto , Antybiotyki zadziała ły natychmiastowo i po dwóch dniach jak sobie spałem , po oklepywaniu , podjeto próbę wybudzania mnie , zapalenie ustąpiło ale mnie wprowadzono drugi raz w śpiączkę tym razem farmakologiczną.
-- To wszystko wiem relacji żony , ja mam tylko prześwity pamięci jak charczałem i jak sobie wyciągałem sondę którą mnie karmiono przez nos....
Aga trzymamy kciuki .Wierzymy że wszystko będzie dobrze --pisałem Ci już ---tylko nie daj sobie wmówić że coś się może nie udać .
Pozdrawiam serdecznie ..Jacek.
gość
17-04-2017, 17:56:35

Witaj Jacku , Łukasz jutro jedzie na rehabilitacje. Nawet zdołał od wczoraj zapamiętać o tym. Mam pytanie czy na takim oddziale robią podstawowe badania typu morfologia, spirometria , jonogram? Od czego zaczynają po przyjęciu? Czy najpierw są jakieś konsultacje czy trzeba o nie poprosić? Zupełnie niewiem jak to wygląda na oddziale rehabilitacyjnym . Jeśli coś Ci sie nasunie o co mam zadbać to proszę o podpowiedź. Pozdrowienia Madzior
Wtajemniczony
17-04-2017, 18:28:43

Ja na pierwszej rehabilitacji zaraz po operazji miałem robone wszystkie badania podstawowe , krew ,mocz ,a także robiono mi wszystkie wymazy .
Byłem poddany badaniu neurologicznemu --sprawdzano wszystkie reakcje ,opukiwnia, i nne , błem kosultowany przez neuro logopedę, psychologa --różne testy , ja o nic nie prosiłem , moja żona także bo nie mieliśmy nawet pojęcia o co można prosić -- na moje szczęście byłem rehabilitowany w tym samym szpitalu w którym byłem operowany i lekarz który mnie operował cały czas ,czy to na oiomie czy jak byłem na rehabilitacji ciągle się mną interesował ,dzwonił , wypytywał o postępy , więc naprawdę o nic nie musieliśmy się z żoną upominać ani prosić , gehenne przeszedłem tylko na terapii zajęciowej albowiem Pani terapetka z góry skazała mnie na przegraną i traktowała jak głupka --byłem nie logiczny i zamiast pomocy robiła wszystko bym się czuł jak ktoś niespełna rozumu -- , miałem sporo zajęć na sali gimnastycznej --na platformie --koordynacja wzrokowo ruchowa , balansowanie ciałem , ćwiczenia z piłką , z piłkami , z drążkami , na drabinkach , ćwiczenie równowagi , nauka chodzenia po schodach , po pochylni zajęcia z piłeczkami , na rotorku, ćwiczenia oddechowe, nauka chodzenia, czytania, układanie diagramów , krzyżówki, różne testy z psychologiem , ćwiczenia pamięci , ćwiczenia na logikę i całe mnóstwo innych, były nawet taki w których popołudniami pomagała mi żona .
Pewne jest jedno --taka rehabilitacja to ból , pot i łzy --ale trzeba to przetrwać.
Łukasz to młody silny facet i na pewno da radę , a że często jestem przejazdem przez Zawiercie i Siewierz (ostatnio jechałem tamtędy w zeszły poniedziałek ) to pewnie niedługo się spotkamy i uściśniemy sobie dłonie.
Trzymam za Was kciuki ..:).
Pozdrawiam serdecznie ...Jacek.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: