Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-11-2016, 12:40:54

Gość 2016-11-08 23:41:51
Witaj co to pega?
Peg https://pl.wikipedia.org/wiki/Przezsk%C3%B3rna_gastrostomia_endoskopowa
gość
12-11-2016, 14:29:15

Roksana jestem z Tobą ! Karolina, ( mąż miał wypadek jak ja byłam w ciąży)
Początkująca
12-11-2016, 18:02:58

WITAJCIE.
Tyle tutaj stron na temat śpiączki,że nie chciałąm zakładać nowego wątku. Podepnę się pod ten.
Mój teść w zeszłą niedzielę doznał urazu głowy - pękniecie czaszki i 5 krwiaków.
Zrobiono mu operację około 7/8h po zdarzeniu. Rokowania były nieciekawe...Miał nie przeżyć operacji. Jednak żyje do dziś. Choć czy to życie.. W każdym razie dla nas żyje!
Do dni dzisiejszego jest utrzymywany w śpiączce farmakologicznej. Podłączony pod respirator , z arytmią serca (najprawdopodobniej miał ją już wcześniej;jest nadciśnieniowcem,ma stwierdzoną również padaczkę-leczona nie powodowała napadów,jednak obraz EEG jednoznaczny ).
Dzisiaj odłączono mu już jeden lek - rusza palcyma u stóp,czasami drgają mu powieki, "chodzi" krtań jak przy ruchu przełykania...
Lekarka przedtem mówiła,żeby aż tak sie nie martwic,bo to ze jest osoba starsza i nadużywającą alkoholu swego czasu jest tutaj na plus - mózg jest mniejszy-przy czym te krwiaki miały jak gdyby więcej miejsca... Teraz mówiła juz dwa razy ze nie potrafi nic okreslic poki pacjent jest podtrzymywany w śpiączce farmakologicznej,jednak trzeba byc zawsze przygotowanym na najgorsze. Czy to,ze porusza palcami,ma ruchy powiek,usta mu sie czasami jakby zaciskały nic nie znaczy? Naprawde mamy stracic nadzieje?
Wiem jeszcze ,ze sprawdzano Odruch(objaw?) Babińskiego i ponoć jest dodatni ale to niepewne.
Nie tracimy nadziei. Powiedzcie proszę czy jest szansa na to,że z teściem jeszcze bedzie wszystko dobrze?Czy łudzić się tymi znakami , które dawał już dzisiaj? Co od siebie możemy zrobic oprocz obecnosci (dwa razy dziennie wpuszczaja nas na oddzial,na każdy raz po 1h odwiedzin). Ponoc szpital wykonuje przy nim wszystkie zabiegi rowniez pielegnacyjne.. Ale czy my jako rodzina mozemy juz jakos ten proces wspomagac?Czy nie zaszkodzimy?
Doznal w swoim zyciu juz wielu urazow... Przeszedł jako dziecko białaczkę.. Wiezrymy , że i tym razem się uda.
Początkująca
12-11-2016, 21:48:42

Na chwile obecna wiem tez ze gazometria wyszła ok,a tesc reaguje na ból,słabo na głos .
gość
13-11-2016, 21:40:12

Witam moja koleżanka jest po zatrzymaniu akcji serca do zdarzenia doszło na ulicy prowadziłam reanimacje przez 10 minut na szczęście było to blisko bazy pogotowia i karetka szybko przyjechała. ratownicy reanimowali ją przez 25 minut defibrylowali 9 razy. Była pod respiratorem 72h. Gdy się wybudziła opowiedziałam jej co się stało gdy powiedziałam jej słowa że pogotowie rozebrał jej stanik straciła przytomność dostała drgawek i nagle zaczęli ją reanimować. Jest do tej pory w śpiączce co jakiś czas dochodzi u niej do migotania komur nikt nie wie co się dzieje. Proszę o pomoc
gość
14-11-2016, 20:42:30

Mam pytanie, proszę o podpowiedź. W jaki sposób stymulować osobę w niskim stanie świadomości (po próbie samobójczej- powieszenie)? Poza rehabilitacją ruchową, muzykoterapia, aromaterapią?
gość
22-11-2016, 10:16:30

Cos malo piszecie :(u nas do przodu maz coraz dluzej ma oczy otwarte, zaczyna jest papki jestem przeszczesliwa a najwazniejsze odezwal sie glosno i wyraznie Roxi papieros :) palil przed wypadkiem :) lekarze sa w szoku :) rechabilitacja chyba skutkuje na poczatku dziwilam sie ze tyle godzin trzeba cwiczyc maz cwiczyc 4razy dzienie po 2,3godziny,ale to dziala :) Co u was? Roksana
gość
22-11-2016, 12:56:50

Witam. Odnalazłam przyjaciela po 18 latach. Było cudownie. Długie rozmowy, wspominanie...Po miesiącu on dostał udaru. Jest w śpiączce. To tak boli. Znów to straciłam
gość
22-11-2016, 13:11:40

Ilonko , gdzie jest tata , napisz jak sprawuje sie , jak mamusia daje rade/.Jadwiga serdecznie pozdrawiam
gość
22-11-2016, 21:06:33

Gość 2016-11-22 11:16:30
Cos malo piszecie :(u nas do przodu maz coraz dluzej ma oczy otwarte, zaczyna jest papki jestem przeszczesliwa a najwazniejsze odezwal sie glosno i wyraznie Roxi papieros :) palil przed wypadkiem :) lekarze sa w szoku :) rechabilitacja chyba skutkuje na poczatku dziwilam sie ze tyle godzin trzeba cwiczyc maz cwiczyc 4razy dzienie po 2,3godziny,ale to dziala :) Co u was? Roksana

Super to dobrze , rehabilitacja jest teraz najwazniejsza! Mój tata jak się wyłudził jeszcze był na pół przytomny i miał rurę tracheo...To błagał pielegniarki o papieroska o jednego dymka A jedna lekarka powiedziała mi że palacze nie wie dlaczego Ale lepiej dochodzą do siebie może to ta chęć zapalenia pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: