Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-05-2016, 07:12:22

Dopiero wczoraj dostałam emaila aktywującego.
Czy zmiany ktore były widoczne u ojca w zachowaniu przełożyły sie na zmianę parametrów , wyników badań ? Czy nie były jeszcze przeprowadzane ?
To bardzo dobrze ze wykonuje polecenia przynajmniej wiadomo ,ze kontaktuje,
Jest z nim jakis kontakt.
A ma otwarte oczy czy zamknięte ?
Jest karmiony przez sondę ? Czy ma juz jakaś rehabilitacje i w jaki sposób pobudzane , jakie bodźce ? Czy jeszcze narazie musi to byc wszystko na spokojnie ?
U kuzynki syna ronią jutro kolejne nadaje tomografem. Narazie stan jest stabilny , podobno młodemu drgnęła powieka gdy pielęgniarka ruszała mu rękę palcami. Teraz nie wiekami na ile to było świadome a poprostu zwykły odruch.
Wczoraj był u niego ksiądz , namaszczał go i pomodlili sie za niego .
Wtajemniczony
03-05-2016, 13:21:17

Nie było jeszcze badań, to się musi dłużej utrzymywać. Zaraz jadę, mam nadzieję, że będzie tylko lepiej.
Otwiera oczy. Jest karmiony przez sondę. Pobudzam Go na wszelkie sposoby - puszczam muzykę relaksacyjną, poważną i taką którą lubił. Puszczam mu filmy, mówię do niego, robię masaże, daje zapachy do wąchania. Rehabilitację lekką też robię, jak będzie się bardziej stabilizował i odepną go od aparatury to na pewno fizjoterapeutka będzie działać.
Takie ruchy typu drganie powieki, ruchy palcami, mlaskanie, ziewanie i inne to mogą być mimowolne ruchy. Ale też jak najbardziej mogą być świadome, trzeba bacznie obserwować.
gość
03-05-2016, 14:40:00

Maćku, cały czas tu jestem, ale nie zawsze mam siłę by pisać... Tata miał sepsę, ma uszkodzoną wątrobę, niestety nie dowiedziałam się w jakim zakresie. Za to dowiedziałam się, że "szpital nie świadczy usług hotelarskich" i jutro lub pojutrze tata zostanie wypisany. Mama podjęła decyzję o umieszczeniu taty w ośrodku, jestem totalnie załamana. W ośrodku są dwie pielęgniarki na 60 pacjentów, którzy ulokowani są na 3 piętrach. Obawiam się, że nie zapewnią tacie odpowiedniej opieki, a za taką kwotę tata miałby zdecydowanie lepszą opiekę w domu. Zapytałam się dzisiaj w szpitalu jakiej tata potrzebuje rehabilitacji. Okazało się, że w sumie żadnej, bo "czy Pani tacie ręce będą jeszcze do czegoś potrzebne?" Nie mam już do tego siły. Jola
gość
03-05-2016, 16:40:54

Jolu to co pani pisze nie miesci sie w glowie ale wlasnie dlatego nie oddalam męża nigdzie i wygrałam. Nie chcialam Pani dobijac ale wiedzialam ze to sepsa jak bakteria jest we krwi to niestety caly organizm zakazony ale sie Pani cieszyc tata ma bardzo silny organizm skoro przeżył. Wątroba ma mozliwosc regeneracji widocznie ktos tam na gorze ma inne plany w stosunku do Niego. Obawiam sie ze w zolu nikt nie zadba o niego a na tego lekarzyne złożyła bym skarge. Wiecie co prof. Religa powiedzial ze personel medyczny 1,5 razy myje rece na dyżurze obłęd dlatego to my musimy o nich dbac i walczyc o nich. Panie Macku prosze spróbować smakami odrobina soku z cytryny na jezyk pieprz itp Pozdrawiam Sylwia
gość
03-05-2016, 16:57:48

Pani Sylwio, ale co ja mogę zrobić? Mama z siostrą podjęły taką decyzję. Nie da się z nimi racjonalnie rozmawiać. Jest mi cholernie ciężko, smutno, źle, beznadziejnie...
gość
03-05-2016, 17:11:43

Głowa do gory nie ma sytuacji bez wyjścia bedzie Pani częstym gosciem w zolu i tyle
gość
03-05-2016, 17:31:52

Ale czy oni tam sobie poradzą z takim stanem? Jest to ośrodek rehabilitacyjny, tam nie mają takich stanów. To miłe, że chcą tatę przyjąć, ale czy sobie poradzą? Czy zauważą, gdy coś się będzie działo? A co jeżeli coś się wydarzy gdy pielęgniarki będą na innym piętrze? Tata jest po NZK i lekarze mówią, że jest ryzyko, że NZK się powtórzy. Boję się cholernie. jola
gość
03-05-2016, 18:15:45

Pani Jolu moze ale nie musi jest lekarz w tym osrodku to bardzo dobrze ze rehabilitacyjny a nie zol. Będzie Pani sprawdzała stan skory u Taty przytulala Go masowala rece nogi stymulowala zapachami smakami wiecej nic Pani nie moze zrobic. Musi Pani uszanowac wole matki ale jednoczesnie uswiadomic je jakie moga byc konsekwencje.
gość
03-05-2016, 18:44:30

Jolu rozumiem że nie zawsze masz siłę. Po prostu martwię się też o Was, mimo że tak naprawdę się nie znamy.
Ta lekarka to jest jakiś skandal. Słusznie Pani Sylwia mówi - złożyć skargę. To się nie mieści w głowie! Kompletny brak ludzkich uczuć. Albo nagrać ją jak tak mówi i powiedzieć że się z tym pójdzie do telewizji. Dobrze że Tatę stamtąd zabierają, bo taka atmosfera na pewno Mu nie pomaga.
Przecież Tata nie musi być cały czas w ośrodku. Możecie Go potem zabrać do domu. Porozmawiaj na miejscu, jakie mają doświadczenie z takimi pacjentami. Spytaj co możesz zrobić we własnym zakresie. Do monitorowania jego stanu można kupić sprzęt przecież.
Ja w którymś momencie chciałbym żeby Tata pobył w jakimś porządnym ośrodku chociaż przez chwilę, żeby Go postawili na nogi.
Na razie czekam na dalszą poprawę. Wierzę że z dnia na dzień będzie coraz lepiej
Maciek
gość
03-05-2016, 20:48:40

Kochani, jest to ośrodek rehabilitacyjny, ale rehabilitacja jest tak droga, że pewnie nie zostanie wykupiona. Czyli po prostu ZOL, z opieką na pewno rewelacyjną dla pacjentów chodzących i rehabilitujących się. Ale czy z takim stanem sobie poradzą? To mnie najbardziej niepokoi. Tata musi być non stop monitorowany, udzielenie ewentualnej pomocy po nawet kilku minutach może okazać się po prostu spóźnione. BOJĘ SIĘ :(((

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
Reklama: