Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-05-2016, 15:38:06

Witam Pani Moniko bardzo współczuję to wielka tragedia a chyba najgorsze jest to ze jeszcze dlugo nie wróci do kraju i co najwazniejsze czy mieli rozszerzone ubezpieczenie czlowiek w takim momencie nie mysli o tym musicie wspierac ich bardzo. A jezeli chodzi o kuzyna to trzeba sie cieszyc ze jest stabilny moze gdzies pokrwawia ze podaja mu krew a ta reakcja o ktorej Pani pisze to naprwno na glos i dotyk matki moj maz reagował wlasnym oddechem ( był pod respiratorem wiec sie kłócił z maszyna) Trzeba byc dobrej mysli. Proszę mi powiedziec oni wyjechali prywatnie czy przez biuro bo jezeli przez biuro to oni powinni pomóc w takiej sytuacji.
gość
01-05-2016, 15:49:42

Dziękuje za odpowiedz. Wyjechali z biura . Jutro powinni wracać , niestety cześć rodziny wróci sama ,a kuzynka z mężem zostają z synem. Podobno ktos z ambasady im pomaga i polski ksiadz.
Nie mam pojęcia czy mieli wykupione ubezpieczenie , mam taka nadzieje , bo koszta beda ogromne, ale narazie nie chce o to pytać , bo ważniejsze dla nich jest to aby żył :( .
Czy proces pobudzania powinno sie juz zacząć czy należy jeszcze poczekać ? Wypadek był 4 dni temu , młody jest w śpiączce , czy kuzynek powinna juz go jakos lekko stymulować czy mija sie to z celem jeżeli jest w śpiączce farmakologicznej ? Wiem ze do niego mowi , widza sie tylko przez godzinę.
Monika .
gość
01-05-2016, 18:38:35

Dostałam nowego smsa - w którym kuzynka pisze ze jej syn , jest przykryty, nie moze go ruszać . Wszedzie sa kable i kroplówki ,w buzi, w nosie ,w glowie kable i sam nie oddycha.
Po jakimś czasie robią sie odleżyny ? Jezeli ona nie moze go ruszać ,to what pewne ze leży on ciagle w jednej pozycji . Czy jeszcze nie panikować ?
Karmią go przez sondę . Ale nie wiem jak kaloryczne sa te posiłki czy dostaje jakies witmainy , białko .
Jedynie do mówią lekarze to najważniejsza jest głowa . Czekają.
gość
01-05-2016, 18:39:29

Ajj znowu sie nie odpisałam w poście wyżej.
Monika
Wtajemniczony
01-05-2016, 19:22:19

Pani Moniko, śmierć ze starości to też zawsze śmierć z jakiegoś powodu konkretnego, choroby, itp. Ale nie czas myśleć o umieraniu tylko o powrocie do zdrowia.
Mówić do niego zawsze można, to nic nie kosztuje przecież.
Nie może go dotykać w ogóle? Skoro jest dopiero 4 dni po operacji, doznał urazu, to może jakieś większe ruchy na razie nie są wskazane.
Odleżyny potrafią się pojawić bardzo szybko. Ale może jednak zmieniają mu pozycje? Czy ma materac antyodleżynowy?
Mój Tata dostaje coś takiego http://nutriciamedyczna.pl/produkt/nutrison-energy , można zobaczyć do czego podłączona jest sonda co mu podają.
Trzeba na pewno pytać, interweniować w razie czego. Jak sami nie potrafią to przez biuro podróży albo ambasadę. Nie dawać się zbyć.
gość
01-05-2016, 19:37:06

Moniko pociesze Ciebie ze takie osoby rokuja calkowity powrot do zdrowia, po wypadkach nazywanych komunikacyjnymi. Podaj kuzynce wskazowke, jak odczytac monitor
Wartosc tetna-ilosc uderzen serca na minute Zielona liczba po prawej stronie monitora.
Dla chlopca w wieku szk 90-100/minute
Cisnienie krwi( mankietowe)powyzej lokcia .Dolna lewa czesc monitora BP ( Blood presure) lub czasem oznaczenie jest jako RR- dla mlodziezy szkolnej i nieco starszej 110/70 mm, 110/80 mmHg
gość
01-05-2016, 19:44:20

Dziękuje za linka ,zaraz sprawdzę .
Czyli pański tato jest jeszcze w szpitalu ! Ośrodku ? Niestety brnę przez forum od poczatku jak juz wcześniej wspomniałam , a tez nie chce wypytywać opis co juz zostało napisane , bo pewnie to meczy.
Oczywiście że ze starością wiążą sie choroby ,na ktore nasi dziadkowie i babcie umierają , od tak przeciez sobie nikt nie umiera , no chyba ze nieszczęśliwy wypadek . ( ja sobie tak poprostu tłumacze , aby jakos to ogarnąć , gdy umiera starsza osoba,w ten sposób godzę sie z odejściem)
Chłopak miał operacje nogi - złamana , miał tez zerwaną piętę , noga jest na szynach? drutach ?, wiec mysle ,ze to dlatego. Reszta organów oraz kręgosłup - jest okey.
Co do materaca nie wiem, wiem tylko tyle ze na sali sa inne dzieci w śpiączce - wiec śmiem twierdzić ze takie materace tam maja , tym bardziej ze to Ateny i szpital pewnie na poziomie . Mam taka nadzieje.
Nie wiem ile osób sie tutaj udziela , ale zastanawiam sie , po jakim czasie wypisali waszych bliskich ze szpitala, z intensywnej terapii. Jakie nastąpiły zmiany w zdrowiu , zmiany w opisie urazów , choroby itd aby zostać wypisanym ze szpitala . W tym przypadku pewne jest to ,ze nie wypisują zdrowych pacjentów , moze raczej stabilnych . Co sie musi zmienić w sytuacji chorego aby go wypisali . Wiem ze nie wszystkie przypadki sa takie same , dlatego interesują mnie rożne sytuacje .
Monika
gość
01-05-2016, 19:46:12

Dziękuje .
Juz jej przesyłam smsa z parametrami.
Lekarze jedynie co mówią to "najważniejsza głowa " nic innego sie nie liczy .
gość
01-05-2016, 19:50:20

Moniko w nosie ma sonde do karmienia w buzi rurke intubacyjna po dwoch tyg prawdopodobnie jezeli sie nie wybudzi zrobia trachestomie a w glowie prawdopodobnie Go odbarczaja bo zbiera sie plyn. Tak jak Pan Maciek mowi sprawdźcie czy ma materac przeciwodlezynowy moze nie pozwalaja Go dotykac zeby nie wyzwalac nadmiernych emocji. W kazdym razie niech pytaja o wszystko zeby czegosc nie przeoczyc jako rodzina najblizsza maja do tego prawo Sylwia
Wtajemniczony
01-05-2016, 20:24:41

Tato jest jeszcze na OIOMie, od ponad miesiąca. Jeżeli chciałaby Pani czytać te bardziej współczesne posty to raczej kilkanaście stron w tył, te pierwsze są z bardzo dawna, raczej nikt z tamtych osób już się tu nie udziela.
To jak to taki oddział "śpiączkowy" to byłbym spokojniejszy, ale oczywiście warto sprawdzać. Noga się zrośnie, ważne że inne organy w porządku.
Co do tych parametrów to mogą być inaczej umiejscowione, bo różne chyba są monitory. U mojego Taty puls jest w prawym górnym rogu (i miga serduszko obok), a ciśnienie w prawym dolnym (dwie liczby koło siebie, na górze większa, na dole mniejsza). Może być jeszcze saturacja (w procentach, stopień nasycenia krwi tlenem, im bliżej 100% tym lepiej).
Co do wypisywaniu z OIOMu to na pewno każdy przypadek jest inny, ale tak ogólnie rzecz biorąc to pacjent musi być stabilny i nie wymagać więcej intensywnej terapii.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: