Dzień dobry. Trafiłam na to forum przypadkowo, niestety nie jestem w stanie przeczytać wszystkich stron tego wątku. Mój tata niecałe 2 tyg. temu miał NZK w warunkach pozaszpitalnych. Pomoc została udzielona po ok. 10 minutach. Nie wiem, jak duże zmiany spowodowało niedotlenienie (lekarze mówią, że bardzo duże, aczkolwiek TK tego nie pokazuje, a jedynie stan pacjenta). Tata został wprowadzony w stan śpiączki farmakologicznej, jednak od tygodnia nie dostaje już leków nasennych. Tata się nie wybudził, lekarze mówią, że szanse na wybudzenie się taty są znikome. Stan taty jest stabilny, pozostaje nadal pod respiratorem, aczkolwiek w tym tyg. ma mieć tracheotomię. Tata porusza czasem palcami u nóg oraz rąk, czasem lecą mu łzy, aczkolwiek lekarze mówią, że to nic nie oznacza. Wczoraj się dowiedziałam, że niedługo muszę zabrać tatę. Czy jesteście w stanie polecić jakiś dobry ośrodek w woj. mazowieckim? Zależy mi na tym, aby nie był to zwykły dom opieki, a ośrodek zajmujący się pacjentami w stanie śpiączki, w którym będą tatę rehabilitować. Ja nadal mam nadzieję, że tata się obudzi... Miejsca, które znalazłam dzięki forum:
- prof. Talar
- Toruń
- Repty (?)
Są to miejsca bardzo oddalone od mojego miejsca zamieszkania, na pewno będę próbowała umieścić tatę na jakiś czas w którymś z tych ośrodków, jednak docelowo potrzebuję czegoś blisko domu, by móc spędzać z tatą jak najwięcej czasu. Stan taty jest leżący, jest nieprzytomny, nie otwiera oczu.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.