Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-08-2015, 19:43:26

A jak to jest z kamieniem Waszych śpiochów, czy jak podjęcie jedzenie to zdarza się, ze przez rurkę tracheostomijną wylatują wam drobinki jedzenia lub fegma zmienia kolor? jedna z pielęgniarek wystarczyła nas, że to może być przetoka, czy to normalne?
gość
03-08-2015, 20:51:10

Witam u nas jak Dawid je to flegma zmienia kolor tego co je i zazwyczaj po jedzeniu trzeba go kilka razy odessac. Ale jedzenia to raczej nie widziałam w rurce. Dawid pije z kubreczka i je rzeczy ugniecione widelcem.Monika
gość
03-08-2015, 23:34:05

Witaj Paulino,
musisz byc teraz silna,niepoddawac sie,mysleć pozytywnie,napewno bedzie dobrze.My pół roku temu przeżywaliśmy to samo co ty teraz.Nasz Dawid też ma 32 lata,oni są młodzi,silni ,MUSI BYĆ DOBRZE nie ma innej opcji.
Dawid byl 3 tygodnie w śpiączce farmakologicznej po odstawieniu leków ,gdzies po około 3 tygodniach zaczął najpierw otwierac jedno oko po jakims tygodniu drugie.Kilka stron wczesniej opisalam naszą historie,warto poczytac to forum,jest tu naprawde bardzo duzo wskazówek,porad,opisów innych osób ktorzy przeżywali to samo co ty teraz.
Po odstawieniu leków na śpiaczke U nas Dawid również ruszal rekoma,nogami,kaszlał,kichał,widzielismy jak miał zamkniete oczy jego ruchy gałek.Teraz to musisz byc przy Dawidzie jak najwięcej,głaskac go,trzymac za reke,opowiadac mu co sie wydarzylo,co bedziecie robic w niedlugim czasie,wspominac rożne historie,on napewno cię słyszy. My już na OIOM-ie kroplomierzem podawalismy Dawidowi sok z cytryny,z grejfruta,sok z kiszonych ogórkow,jeśli masz taka mozliwosc to tez sprobuj ,oczywiscie po uprzednim spytaniu sie lekarza,i obserwuj jego reakcje ,nawet najmniejsze ruszenie buzia,czołem,bedzie to znak ze on czuje.Sprawdzalismy również jak nasz Dawid reaguje na gilgotki,szczypanie(delikatne oczywiscie). Oprócz tego miął mp3 i tam nagrana mial swoja ulubioną muzykę,gdy wychodzilismy juz od niego zawsze wlozylismy mu sluchawki i mogł sie zrelaksowac,oprócz muzyki nagrywalismy mu jego córeczki i w szpitalu puszczalismy nagrania,wtedy na monitorze obserwowalismy jak jego cisnienie ,puls,tętno wzrasta. Próbuj wszystkiego ,i życzę Tobie oraz Dawidowi powodzenia,niech sie budzi szkoda marnować życia :)
Pozdrawiam IWONA
gość
04-08-2015, 05:20:00

Jak Twoj maz teraz funkcjonuje ? Lekarz nie chce mowic o wyniku tomografii wiem tylko,ze Dawid ma guza w prawym placie czolowym ale zeby go operowac musi wykazywac swiadomosc. Decyzyjnym dniem ma byc czwartek. Jestem przerazona. Sama z tym wszystkim. Po pracy biegne do szpitala. Mieszkam w innym miescie niz szpital. Do tego od 11 dni Dawid ma zapalenie pluc. I wiem ze mazmiany odlezynowe mimo ze pielegniarki zaprzeczaja. Dawid ma respirator. Czy moge podac mu sok ? Powiedz skad bierzesz sile na to wszystko ???
gość
04-08-2015, 13:03:19

Witaj Paulina
Mój szwagier jest teraz przytomny i ma minimalna świadomość, wyżej jest opisane.Tak jak pisałam musisz być silna,czekać aż otworzy oczy będzie miał świadomość wtedy będzie wszystko wiadomo. Nasz Dawid też miał guza w placie czolowym. My też przez 3 miesiące codziennie dojezdzalismy do szpitala. Jeśli chodzi o podawanie soków to lepiej polecam sok z cytryny grejpfruta,smakiem,zapachem twoje perfumy,dotyk w ten sposób będziesz pobudzać jego mózg
Pytasz się skąd mamy tyle siły, to niejeste takie proste jak myślisz my na początku też byliśmy zalamani,dlaczego my ale już prxywyklismy do tego co jest już teraz może być tylko lepiej. Dawid ma rodzinę,znajomych,przyjaciół którzy są cały czas z nami i nas wspierają.
Pozdrawiam Iwona
gość
04-08-2015, 14:05:21

Ja jestem sama. Otworzyl oczy ale patrzy w sufit. Nie reaguje na nic. Zaczely sie tez silne drgawki. Dzis mial badanie dna oka. Obrzeku mozgu nie ma.
gość
04-08-2015, 14:24:25

Dzis kazali mi do niego nie mowic ani nie dotykac bo dostaje silnych napadow drgawkowych. Paulina.
gość
06-08-2015, 21:03:04

Jak tam u twojego narzeczonego, Paulina? Drgawki się zmniejszyły?
gość
06-08-2015, 21:10:03

Witajcie! Dzisiaj przyszła nam odpowiedź z fundacji “Światło“. Tata się dostał , mamy przywieźć go już w poniedziałek. Strasznie się cieszamy, choć tak na prawdę nie wiemy co nas tam czeka. Teraz już nie będzie szans na codziennie odwiedziny... Dziękuję Wam za wszystkie rady, będziemy dalej z nich korzystać, tym razem pod okiem fachowców. Odezwę się w najblizszym czasie i powiem jak wygląda leczenie. Trzymajcie za nas kciuki. Pozdrawiam, Oliwia :)
gość
07-08-2015, 05:37:58

Lek na drgawki zadzialal. Spadla tez temperatura. Dalej jest uspiony duzymi dawkami lekow. Gdy przyszla moja mama i dotknela jego czola. Otworzyl oczy. Nie wiem czy to przypadek czy slyszy... Boje sie kazdego dnia. Strasznie za nim tesknie. Badanie dna oka wyszlo dobrze. Ma dalej zapalenie pluc ale widze ze walczy. W CT glowy wyszlo ze ma torbielowata narosl w prawym placie czolowym bez efektu zwiekszania masy. Prawdopodobnie chodzi z tym kilkanascie lat. Jak radzicie sobie z codziennoscia ? Z zasypianiem ? Jak wyglada wasze zycie codzienne.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: