Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-06-2014, 19:07:38

miało być nie Q3 a omega 3 pozdrawiam Bożenka
gość
29-06-2014, 19:02:36

Witam
Dawno nie pisalem bo u narazeczonej przez poltoramiesiaca walczyli z wodoglowiem bo pierwsza zastawke nie udala sie i wdala sie abketria i ta wlaka sie ciagnela lecz w sotatni poniedzialek wstawili znowu i po 3,5 misiaca na OIOM trafila na neurochirurgie i tam byla karmiona tylko NUtri drunkami i nikt nam nie powiedzial czy mozna swoje posilki a my balismy sie bo ta baketria ze jescze bedzie cos nie tak ale teraz po przenosinach juz przez sonde dostaje szpitalne zupki i grysik i teraz chcemy jakies sowje posilki dla nije robic bo czytalem ze tez osoby w takim stanie poiwnny sie dobrze odzywiac... Wiem ze chude mieso warzywa,, ale czy mozecie doradzic w jakich proporacjach to robiliscie czy jest jakas regula dodam ze ona jest bardzo drobna dziewczyna a teraz to juz wogole i to jest jej pierwszy tydzien ze dostaje jedzonko do zoladka ale wszsytko ok sie trawi a mawet przez usta probojamy ja nauczyc no ale jest bardzo ciezko podajemy jakies soczki z owocow badzo prosilbym o porade jakie mixy serwowalsicie swoim spiochom bo przegladam neta i tak naprawde ciezko cos konkretnego znalesc..
Pozdrawiam DK
gość
30-06-2014, 18:51:38

Proszę karmić w małych porcjach nie więcej niż 220-250 ml w porcji, a nawet mniej, ale często 5-6 razy dziennie. Karmienie powinno odbywać się bardzo powoli, im wolniej, tym lepiej w pozycji półsiedzącej. W porcjach należy kalorycznie ustawiać posiłki średnio dziennie 2.500 kcal, a nawet do 5.ooo kcal / to w zależności w jakiem stanie fizycznym się znajduje/. Podawać dużo łatwo przyswajalnego białka, które jest budulcem mięśni. Można do posiłku dodawać surowe jajka / przed rozbiciem dobrze umyte pod bieżącą wodą/. Dużo warzyw im bardziej kolorowe, tym lepiej np. marchewka, rzodkiewka, pietruszka, kabaczki,dynia,pomidory itd... zarówno surowe, jak i gotowane. Czasami jak jest niedobór żelaza, to wtedy nie łączymy jajek np. z wątróbką, która zawiera duże ilości żelaza, ponieważ jajka utrudniają przyswajanie żelaza. Pozdrawiam -"bardziej "doświadczona opiekunka
gość
05-07-2014, 18:22:51

Witaj Marychaj
gość
07-07-2014, 18:48:18

Witaj Alicja, witaj...
gość
09-07-2014, 19:03:56

Witam dawno się nie odzywałam bo u nas szał wakacyjny tato znowu chory w szpitalu, zapalenie płuc 3 tygodnie z życia wyjęte całe szczęście tylko 2 dni pod respiratorem i potem sam załapał. Generalnie lekarze stwierdzili że to było grzybicze a nie bakteryjne bo wszystkie posiewy ujemne, gorączka po 42stopnie, napady drgawek, karetka go zabrała o 4 rano. W szpitalu z mamą byłyśmy na przemian, ukochana teściowa pomagała jak mogła . W domku tatko jest od 2 lipca generalnie wszystko jest normalnie nie jak po poprzednim pobycie, umiejętności są jedynie troszkę mniej ruchawy i 2 odleżynki na pupie i biodrze II stopnia
Co do karmienia z wcześniejszej wypowiedzi to się zgadzam powinno trwać od 10-15 min po woli, ale jajek surowych się nie podaje bo można narobić chorej osobie kłopotów, wiem to z własnego doświadczenia bo tatko załapał właśnie tak salmonellę, bo polecili mi dawać jajka mimo tego że parzyłam je wodą z octem i z dobrego źródła. Jedyny pewny sposób to wbić jajko do gorącej, dopiero co wyłączonej z gotowania zupy, zamieszać widelcem i zmiksować. Polecam owszem chude mięso- indyk, kurczak, królik, cielęcina, kawałek wiepszowinki nie zaszkodzi, tłuste ryby morskie bo to kwasy omega 3 i 6, orzechy, migdały, masło ale prawdziwe, oliwę z oliwek, nie polecam pomysłu co niektórych rodzin śpiochów z podawaniem smalcu w ilości do 1 szklanki dziennie bo i takie cuda czytałam. Warzywa nawet fasole i groch tylko ilość radzę ograniczać bo wzdęcia, wszystkie warzywa jedynie kapustę i brukselkę ograniczam, owoce ale w rozsądnych ilościach robione świeże soki tylko muszą być od razu podane, wiadomo nabiał w postaci twarożków, jogurtów, nieco żółtego sera, trochę śmietany raczej mleko radzę ograniczyć bo biegunki. My tacie na początku to nie dawaliśmy surowych warzyw ale teraz to wszystko ogórki, pomidory, rzodkiewka kiełki polecam, sałata, szczypiorek, koperek sól i pieprz i cukru dodaje się niewiele a przyprawy typu jarzynka wegeta, ocet, kostki rosołowe nie należy dodawać bo chemia w nich zawarta obciąża chory już tak organizm, a smaku przez sondę się tak nie czuje. Nie żałujmy za to soku z cytryny, pietruszki, koperku ziół prowansalskich bo są zdrowe i poprawiają trawienie. A zapomniałam dodać że jedzenie należy dobrze zmiksować nadać mu odpowiednia konsystencje i oczywiście przetrzeć przez gęste sitko by nie zatkać drobinkami sądy czy pega. A oczywiście pełnoziarnisty makaron, kasze, ryż, otręby trochę ziemniaków wskazane ale nie za dużo bo nie mamy zapychać tylko dawać jako dodatek.
Dziś pierwszy raz tatko się wietrzył na dworze, cały zadowolony Pozdrawiamy Bożenka
gość
14-07-2014, 12:04:38

lusia6 2014-03-11 21:12:10
Lista terapeutów jest na oficjalnej stronie Miedzynarodowego Instytutu Lone ***nsen.
gość
14-07-2014, 12:16:40

Coś pokręciłam klikając na posta Lusi6. Właśnie natknęłam się na tempranę przeglądając fejsbuka. Filmik zachęcający. Trochę mało tu wpisów o samej terapii. Czy korzystaliście z krótkich kursów dla rodzin? Cenowy rozrzut jest ogromny, od 2100 do 16 tys. w tym samym ośrodku. Czy warto zaczynać np. od jednodniowego szkolenia dla dziecka? Poradźcie, proszę.
Julita
gość
14-07-2014, 12:33:40

Szukam wszelkich opinii o terapii temprana. Zastanawiam się nad krótkim szkoleniem dla rodziny. Pisaliście tu trochę kilka miesięcy temu, ale może. ktoś później robił szkolenie indywidualne, a może grupowe, krótsze lub dłuższe? Możliwości jest kilka i zastanawiam się, którą wybrać.
Julita
gość
15-07-2014, 07:49:06

Witam mam na imie Ania.Moj 20letni brat Jarek w lutym mial atak astmy, zaczal sie dusic, zamin karetka przyjechala to przez 40min przez ojca byl reanimowany.Doszlo do niedotlenienia mozgu.w szpitalu zostal wprowadzony w spiaczke farmakologiczka, z ktorej po odstawieniu leku sie nie obudzil.Przez 3m-ce byla na oddziale Intenywnej terapii. Wlozyli mu rurke tracheostomijna,oddychal przez respirator, jedzenie mial przez PEGa,oraz posiadal cewnik, po miesiacu zaczela sie spastyka. Potem przeniesli go na oddzial wew. poniewaz na OIT mowili, że juz nic z nim sie nieda zrobic..Po jakims czasie przeniesli go na oddzial rehabilitacyjny ((oddzial ten jest w malym powiatowym szpitalu, nie byla to rehabilitacja z prawdziwego zdarzenia )),zaczeli go troche cwiczyc, robil male postepy,na tyle ile mu sily pozwalaly,bo ciagle jakies infekcje byly.A jak byly infekcje to nie bylo rehabilitacji bo za slaby byl.. A teraz mija 16 tyg na tym oddziale i nie chca go wiecej trzymac.Lekarka mowi, ze juz potepow on wiecej nie zrobi i tylko do ZOLu sie nadaje.. A jak on ma robic postepy jak ta rehabilitacja byla nie wystarczajaca..Poniewaz rehabilitacja 6 dni w tygodniu trwala max do godz 12, przez ten czas mial nakladany na nogi rowerek do krecenia i tak przez 30min. Potem jeszcze na poczatku byl na stole pionizacyjnym, teraz juz nie ma stolu i tylko czasem sadzali na 30 min na wozek,chociaz glowa mu czasem opada... kolejne cwiczenie to cw. na podwieszkach, kazda noge mial 30 razy odprowadzic do srodka i na zewnatrz.. Pozniej bylo przywozili urzadzenie na stopy i kazda stopa byla nim poruszana na boki po20 min.. Uwazam ze te cwidzenie zdecydowanie nie sa wystarczajace dla mlodego chlopaka by chociaz usprawnic go na tyle by mogl sobie pomoc... Moj brat wszystko rozumie, wszystko wie.Jak sie nie spina to wykonuje polecenie, stara sie bardzo, Ma ciagle rurke, nie oddycha przez noc, nie mowi ale usta uklada do mowienia,ma Pega ale karmimy do łyzka, stara sie gryzc, cewnik tez jest:(.. Bardzo potrzebna mu jest rehabilitacja, ale niestety osrodki nie chca go wziasc bo ma ruzke z bakteria, i astme..Jeszcze prze2tyg bedzie w szpitalu a potem nie wiadomo..Nie wiemy co robic gdzie sie zglosic.Jestesmy z malej miejscowosci, nie jestesmy bogaci.Moze ktos by podpowiedzial gdzie mozna sprobowac go postawic na nogi..Bylabym bardzo wdzięczna na jakas informacje..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: