Gość 2014-03-24 22:04:29 Witam
Moja narzeczona miala dwa tygodnie temu wypadek i jest w spiaczce ma obrzek mozgu. do tej pory byla utrzymywana w spiaczce farmakologicznej choc teraz juz chyba zaczynaja ja powoli wybudzac bo dzis zaczela sama odychac po 16 dnaich od wypadku, czeka ja jeszcze operacja szczeki choc narazie lekarze to przekaldaja bo ma niski poziom sodu czytam duzo to forum ale czy moze mi ktos powiedziec czy jak juz sama oddycha to dobry znak/? rozumiem ze przed nia dluga droga ale jak wygladało wybudzanie w przpadkach waszych bliskich?? lekarz neurolog ostatnio na podstawie podnoszenia ui puszczania jej rak i jescze jakis tam badan stwierdzil niedowlad 4 konczyn. czy dzieki rehabilitacji mozna przywrocic sprawnosc?? Znacie jakies dobre osrodki rehabilitacyjne w poludniowo wschodniej polsce??? prosze o jakas podpowiedz bo mi swiat sie zawalil....
Proszę dokładnie wypytac lekarzy czy faktycznie zmniejszają jej już leki, bo jesli nie, to jeszcze pośpi. Środki powodujące śpiączkę zmniejszają powoli, potem jeszcze muszą się wypłukac z organizmu, więc to może trochę potrwać. Ale nawet jesli jewszcze nie będa jej wybudzać to obecność bliskich jest kluczowa, proszę przy niej być, głaskac, masować, mówić do niej, czytac książki, niech gra radio, jej ulubione płyty. najlepiej gdy rodzina się wymienia przy chorym.
Wychodzenie ze śpiączki to jest powolny proces. Gdy sie obudzi to można będzie z większą pewnosćią stwierdzić jakie ma braki.
na razie proszę tez zainteresować się tym, czy narzeczona nie ma odleżyn, czy ma zmienianą pozycję, bo odleżyny robia się szybko a potem ciężko się z nimi walczy. Można tez porozmawiać z lekarzem o małej rehabilitacji rak i nóg, żeby uniknąć przykurczy, jeśli to możliwe w jej stanie.
Wierzę, że się panu świat załamał, ale proszę pamiętać, że wszytsko może się zdarzyć, proszę się starać mysleć pozytywnie i nie załamywać. Ludzie wychodzą z różnych stanów. Dzęki rehabilitacji dużo można osiągnąć, ale co i ile to wychodzi już w trakcie.
Radziłabym załatwiać Repty, to świetny ośrodek
rehabilitacyjny.
Pozdrawiam!