Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-03-2014, 20:39:50

temprana nie jest dla zwykłych ludzi, bo kogo na nią stać?
gość
03-03-2014, 13:46:33

Temprana tania nie jest. Na pewno trzba dokładnie policzyć. Jeśli ktoś planuje pracę z dzieckiem np. 18 miesięcy, trzeba założyć inwestycję w przeliczeniu tysiąc na miesiąc. Podzielić to na 20 razy, 50 zł za podejście, przy 5 terapiach w tygodniu. SZybka rezygnacja oznacza wyrzucenie wydanej kasy w błoto. Sama nie wiem. Ale z drugiej strony widać, że rodziny z filmów są zadowolone.
gość
03-03-2014, 16:17:36

Terapie G. Domana, L. ***nsen są z góry planowane na długi okres działania w środowisku domowym. Może w Polsce nie wiecie, że tak jest. Temprana jest kosztowna na samym początku. A porównajcie dalsze wydatki.
Agnieszka
gość
04-03-2014, 12:03:23

Widzę że rozwinął się temat terapii Temprana, słyszałam o niej sporo pozytywnych informacji jak tatko był w Reptach to jedna pani opowiadała jaka to wspaniała metoda, jej wnuk wcześniak bardzo chory - wiotkie dziecięce porażenie mózgowe, wada serca i upośledzenie umiarkowane zaczął chodzić po ok 2 latach stosowania tej metody. Wiem że mieszkali gdzieś w okolicy warszawy i tam nie było problemu z terapeutą pracującym tą metodą cena za 1 godzinę to 60 zł. Ta pani pracowała tą metodą od 3 miesięcy ze swoim mężem Zbyszkiem po pękniętym tętniaku i dawała ogólnie dobre efekty. Pan Zbyszek miał 57 lat był ok 4 miesiące po operacji tego tętniaka, tętniak pękł i był operowany, na początku z tym człowiekiem nie było kontaktu 2 tygodnie pod respiratorem i zaraz po odłączeniu od respiratora zaczeły z córka i zięciem pracować jeszcze w szpitalu, po wypisie do domu zatrudnili terapeutkę(chyba Gosia miała na imię) która 5 razy w tygodniu na 2 godziny przyjeżdzała pracować z panem Zbyszkiem dodatkowo same w domu poświęcały na to ok 4 godzin plus weekendy sami ćwiczyli, do tego normalna rehabilitacja. W Reptach pan Zbyszek wstawał już na nogi, potrafił przejść nawet 4 metry, wykonywał proste polecenia, potrafił się sam najeść i napić, sygnalizował potrzeby do toalety, niestety nie mówił pojedyńcze sylaby jedynie artykułował. Z tego co mówiła jego żona to miał cały mózg zalany krwią prawie, ale wybudził się po 2 tygodniach zaraz po odłączeniu od respiratora. No postępy były imponujące. W Reptach żona na przemian z córka same ćwiczyły z nim tą metodą poza standardowymi ćwiczeniami z nfz refundowanymi w ramach pobytu one też brały zajęcia dodatkowe-płatne i to połowę mniej niż my a efekty po prostu fenomenalne, poza mowa to 100% poprawy a u mojego taty prawie w ogóle. Też ciocia zastanawiała się czy tacie nie zafundować leczenia Temrana niestety brak u nas specjalisty a po za tym koszty by nas zjadły. Co prawda mama nauczyła się od żony pana Zbyszka jak by takiego masażu głowy i ucisku stup i robimy to codziennie prawie godzinkę i liczymy na choć niewielka poprawę. Teraz tato ma zajęcia z logopedą w domu 3 razy w tygodniu przez 6 tygodni i zobaczymy co z tego wyjdzie, niestety wg pani psycholog tato ma afazje mieszaną i raczej czytać i pisać się nie nauczy, widzę że zna pojedyńcze literki, pięknie pokazuje obrazki o co mu chodzi a wiec potrafi pokazać: jeść, pić, boli, zmienić pozycję, brudny pampers, po za tym potrafi wygrać czy chce ciastko, owoc czy mięso- wendlinę, reaguje miną na to jak jest dobre, niedobre ostatnio pokazuje mamie co go boli czyli głowa, pęcherz, pupa, brzuch. A od 17 marca będzie tatko jeździł przez 2 tygodnie na rehabilitację do pobliskiego szpitala jak w zeszłym roku razem z mamą będą się ćwiczyć - gmina będzie ich wozić przystosowanym samochodem. Obecnie nic u nas się nie dzieje nowy rehabilitant spisuje się bardzo dobrze, tatko go lubi
i chętnie z nim ćwiczy. Obecnie czekamy na informacje o turnusach rehabilitacyjnych na które złożyliśmy dokumenty. Pozdrawiam Bożenka
Wtajemniczona
04-03-2014, 14:12:32

Bożenko, Ty tak co chwilę piszesz, że u Was nic się nie dzieje, ale ja czytając co piszesz (od poczatku jak tu zaglądam) to powiem Ci, że bardzo dużo z tatą wypracowaliście i ja widzę u Was duże postępy :)
Ciekawi mnie ta Temprana, muszę zobaczyc czy u mnie coś takiego też jest
gość
04-03-2014, 15:02:08

Dzięki Wam dowiedziałam się, że w ogóle jest coś takiego jak temprana. Znalazłam filmy, jeden z nich o chłopcu w śpiączce http://www.youtube.com/watch?v=O2srnIEY0JA
a tu jeszcze kilka http://www.youtube.com/watch?v=tbIpkwEvE6U http://www.youtube.com/watch?v=x4OUZbLZdZE http://www.youtube.com/watch?v=L_IeZWZI-NI
gość
04-03-2014, 16:09:22

Hej Lusiu wiem że tatko sporo osiągnął ale nadal nie chodzi, nie mówi i to mnie boli. wiem że najważniejsze że żyje i jest w tak dobrym stanie jak jest to najważniejsze Właśnie zaczynamy tę śmieszną gimnastykę, tatko robi przy niej śmieszne miny. Ja muszę w Poznaniu kogoś może poszukać kto pracuje tą metodą może mnie coś poduczy. Pozdrawiam Bożenka
gość
10-03-2014, 19:47:54

do Myszy
Na wymienioną przez Ciebie fundację natknęłam się jakieś półtora roku temu. Mocno reklamowali wtedy na swoich stronach turnusy z tempraną. Wystarczyło kilka minut i sprawdziłam, że człowiek, który miałby pracować z moim dzieckiem nie miał żadnych uprawnień, by wykonywać tempranę. Teraz na liście polskich terapeutów temprany też go nie znalazłam. Lepiej sprawdzajcie uprawnienia tych, którzy mają pracować z waszymi dziećmi. Czy ja myślę źle, że odpowiedzialność za uprawnienia terapeutów bierze na siebie fundacja? Teraz widzę na stronach fundacji jakiś masaż refleksologiczny. Nigdzie nie ma nazwiska Dunki, która stworzyła terapię. Wniosek: To nie jest temprana.
Marta
gość
11-03-2014, 19:49:08

Marta, piszesz o fundacji Hearts? Gdzie można znaleźć listę terapeutów, na którą się powołujesz?
Wtajemniczona
11-03-2014, 20:12:10

Lista terapeutów jest na oficjalnej stronie Miedzynarodowego Instytutu Lone ***nsen.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama:
Reklama:
Reklama: