Hanus musisz wiedzieć że to ciężka, niesamowicie ciężka sprawa sama nie dasz sobie rady będzie ci potrzebna pomoc nawet żeby wyjść po zakupy, na spacer czy po dzieci. Samemu nie dasz rady go podnieść do góry więc warto pomyśleć czy ktoś z rodziny pomoże, czy wynajmiecie opiekunkę ??
Na pewno łóżko z barierkami i materacem - to można wypożyczyć, do tego materac przeciwodleżynowy - dofinansowanie z nfz, ale można poszukać w necie i kupić używany lub odkupić od kogoś. Do tego kołdra, koc, poduszki co najmniej 2 duże i ze 3 jaśki, kilka kompletów pościeli na zmianę, i prześcieradła też kilka na zmianę. Do tego pampersy jest do nich dofinansowanie z nfz 60 szt na miesiąc, ale drugie tyle co najmniej jest potrzebne, chyba że będzie na cewniku.
Zależy jak będzie karmiony czy sonda czy założą mu PEGA - taka rurka założona przez powłoki brzuszne do żołądka, najlepsze rozwiązanie. Zależy jak będziesz go karmić czy sama gotować to suplemęty diety trzeba dodatkowo kupić, nutridrinki witaminy. Dobrym rozwiązaniem jest żywienie przemysłowe czyli takie gotowe z apteki, jest w nim wszystko ale to trzeba załatwić lekarz rodzinny lub w zolu pytaj oni najlepiej wiedzą na ten temat.
Do tego przyda się ssak takie urządzenie do odsysania, gdyby przypadkiem się zaksztusił można odessać z buzi cieniutkimi cewnikami, lub zwymiotował lub kiedy zalega w żołądku jedzenie, można podobno wypożyczyć ale my kupiliśmy na allegro nowy najtańszy już za 700zł dostaniesz. Nie wiem czy na pewno będzie ci potrzebny, bo mój tatko ma rurkę tracheo. No i sól fizjologiczna lub woda destylowana do płepłókiwania ssaka 250 ml butelkach najlepiej zakręcanych
Na pewno będą potrzebne kosmetyki i prywatne tylko dla męża ręczniki, 2 gąbki lub myjki jednorazowe do kupienia w sklepie medycznym, oliwka lub balsam, sudocrem na odleżynki pierwszego stopnia, otarcia lub zaczerwienienia, gaziki jałowe i nie jałowe co najmniej 7,5x7,5 cm do robienia toalety buzi, przemywania oczu i ewętółalnych opatrunków. Chusteczki wilgotne, ręczniki papierowe nie zbędne przy karmieniu, wycieraniu pupy o oczywiście rękawiczki jednorazowe do zmiany pampersów czy innych prac pielęgnacyjnych (my tatę to w rękawiczkach odsysanie, zmiana pampersa, toaleta rurki tracheo, toaleta buzi, jak zwymiotuje czy zlewania moczu z worka czy nieraz nawet mycia).
Dodatkowo to jakieś kółka z dziurką, poduszki z groszkiem styropianowym pod pięty, kostki uszy- zapobiega odleżyną kupuje się to w sklepie medycznym.
Do tego to podkłady jednorazowe takie 90x60 cm podobnie jak pampersy przyda się kilka sztuk do zmiany pampersa z luźną kupą, na noc kiedy nie ma cewnika, kiedy zakłada się czopek dla wypróżnienia czy nawet do kąpieli w łóżku kiedy nie można do wanny czy pod prysznic, a nawet do nauki jedzenia bo mój tatko to nieraz ulewał, ślinił się czy pluł, czy jak leży na boku to do sliny jak leci z buzi po prostu ochronnie by nie zabrudzić pościeli.
Najlepiej jak byś miała dla męża oddzielny pokój lub zrobić miejsce w sypialni np bo mąż musi la początku leżeć na takim szpitalnym łóżku najlepiej by było elektryczne i miało co nieco na pilota. Do tego jakaś komoda czy miejsce w szafie gdzie łatwo są dostępne zgromadzone rzeczy bla męża jak pampersy, podkłady czy pościel - my mamy komodę z szufladami by wszystko było blisko, a to co używamy do mycia plus pampersy, kosmetyki chusteczki, ręczniki papierowe, rękawiczki mamy w takim koszyczku- wózku na kółkach, do tego małe worki na śmieci i mały kosz do którego łatwo wszystko wrzucić, zawiązać i wynieść by nie leżało to w domu. My dobrudnych pampersów używamy worczków zapachowych dla dzieci miło pachną przy kupie
W sumie to tak pobieżnie napisałam, a zapomniałam o Octanisept do dezynfekcji ran, otarć, plaster papierowy, nożyczki z okrągłymi czubkami, opatrunek Bactigrast zawsze dobry na otarcia i odleżynki do II stopnia, lub takie już prawie zagojone.
Mam nadzieję że trochę pomogłam Jak by co to na pewno ci tu Sylwio wspólnie doradzimy. Pozdrawiam Bożenka