Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-01-2013, 18:20:06

Dziękuję Daria za wyczerpujący opis. jestem dopiero na etapie zbierania kompletu dokumentów niezbędnych do umieszczenia taty w zol. W szpitalu dowiedziałam się, że składa się dokumenty do kilku ośrodków. Bo wszędzie jest problem z miejscami. I trzeba czekać w kolejce.
A może ktoś wie jak jest w Tucholi, tam zol funkcjonuje w szpitalu.
gość
21-01-2013, 17:04:33

Zacznę tak co za mróz bryyy u nas -12C, dziś poniedziałek więc ćwiczenia na piłce z tatą, chłopacy wsadzili tatę o 16 tej na piłkę na brzuszek, wyćwiczyli, wykólali, teraz mąż go masuje. Szkoda że tatko nie umie wydawać dźwięków, bo pewnie by zamruczał jak nasz kotek, bo prawie tak wygląda. Co prawda w tym tygodniu dogoterapia odwołana bo pan jest na turnusie z dziećmi, ale nasze kocie godnie stara się zastąpić pieska . Tylko nie widzimy, a kocia już wkrada się do łóżka taty i dzielnie zasypia przy jego boku lub w nogach, tak na wszelki wypadek pilnuję by nie położyła się kotka tacie ma klatce piersiowej bo to może zaburzyć oddychanie. Bałam się trochę że ta zima znowu sprawi że tato zacznie mocno spać, ale zmiana leków dobrze mu zrobiła, no i oczywiście wysadzanie prawie codziennie na wózek. Teraz ma kto to robić po przeszkoleniu naszej pielęgniarki syn doskonale daje sobie z tym radę, dokupiłam też porządny element do windy w którym wysadzamy tatę bo to co było w komplecie było po prostu niewygodne, a wprost niebezpieczne i za płytkie i bałam się że tatko się ześlizgnie. Teraz jest ok tatko siedzi wygodnie. Teraz tylko czekam na telefon z Rept lub ze światła lub z Bydgoszczy gdzie przyjmą tatę na rehabilitację i diagnostykę.
Tak się tylko zastanawiam czy do szpitala gdzie był tata czy mogła bym na rehabilitację złożyć wniosek o ponowne go przyjęcie na ,,Lutyckiej'' czy może go by tam by go przyjeli ?? Tam było ok, to oni pomogli załatwić mi tę diagnostykę w świetle ?? Pozdrawiam Bożenka
gość
21-01-2013, 19:19:46

Witam, żeby było jasne ja nie neguje Grudziądza!!!!!!!! przeciwnie jestem wdzięczna, że mąż mógł tam leżeć!!!!!! ale doświadczenie uczy aby pytać o takie szczegóły jak łóżko...bo to dla wysokich osób bardzo ważna sprawa.
gość
21-01-2013, 19:38:07

proszę o informację jak długo pacjent może mieć sondę silikonową i być przez nią karmiony...czy rzeczywiście nie powoduje ona odleżyn??? czy w tym przypadku nie ma potrzeby zakładać pega??? czy ktoś posiada taką wiedzę????
gość
21-01-2013, 19:57:36

Jak tatko miał jeszcze sondę silikonową oczywiście my ją zakupowaliśmy, to wymiana była co 5- 6 tygodni chyba ze się tak zapchała na domowym jedzeniu że trzeba było wyjąć wyczyścić i założyć na nowo. A odleżyny robią się rzadziej, tato nigdy nie miał. Przedział najlepszych to 12 i 14 do gotowego jedzenia i 14 i 16 do jedzenia domowego, ale ja polecam pega. Tylko radzę dopilnować by go odpowiednio skrócili i by był taki przeźroczysty wymienia się co 2-3 lat. Bo są jeszcze białe i takie jak cewniki do pęcherza ale te są kiepskie często pękają i powodują że przeciekają bokiem. U taty peg wystaje ok 30 cm nad brzuch i tak jest najlepiej podobno, bo na początku to miał chyba ze 60 cm dopiero potem skrócili. Pielęgnacja nie sprawia problemu, myje się letnią wodą z dodatkiem szarego mydełka w płynie gazikiem, spłukuje, a potem octanisept, kawałek opatrunku z parafiną, suche jałowe gaziki nacięte do 1/2 długości i plaster hipoalergiczny zmiana co 2-3 dni jak nic sie nie dzieje. Pozdrawiam Bożenka
Forumowiczka
21-01-2013, 21:19:54

Gość 2013-01-21 18:04:33 Zacznę tak co za mróz bryyy u nas -12C, dziś poniedziałek więc ćwiczenia na piłce z tatą, chłopacy wsadzili tatę o 16 tej na piłkę na brzuszek, wyćwiczyli, wykólali, teraz mąż go masuje. Szkoda że tatko nie umie wydawać dźwięków, bo pewnie by zamruczał jak nasz kotek, bo prawie tak wygląda. Co prawda w tym tygodniu dogoterapia odwołana bo pan jest na turnusie z dziećmi, ale nasze kocie godnie stara się zastąpić pieska . Tylko nie widzimy, a kocia już wkrada się do łóżka taty i dzielnie zasypia przy jego boku lub w nogach, tak na wszelki wypadek pilnuję by nie położyła się kotka tacie ma klatce piersiowej bo to może zaburzyć oddychanie. Bałam się trochę że ta zima znowu sprawi że tato zacznie mocno spać, ale zmiana leków dobrze mu zrobiła, no i oczywiście wysadzanie prawie codziennie na wózek. Teraz ma kto to robić po przeszkoleniu naszej pielęgniarki syn doskonale daje sobie z tym radę, dokupiłam też porządny element do windy w którym wysadzamy tatę bo to co było w komplecie było po prostu niewygodne, a wprost niebezpieczne i za płytkie i bałam się że tatko się ześlizgnie. Teraz jest ok tatko siedzi wygodnie. Teraz tylko czekam na telefon z Rept lub ze światła lub z Bydgoszczy gdzie przyjmą tatę na rehabilitację i diagnostykę.
Tak się tylko zastanawiam czy do szpitala gdzie był tata czy mogła bym na rehabilitację złożyć wniosek o ponowne go przyjęcie na ,,Lutyckiej'' czy może go by tam by go przyjeli ?? Tam było ok, to oni pomogli załatwić mi tę diagnostykę w świetle ?? Pozdrawiam Bożenka
Witam serdecznie ,widzę ,ze tatko robi duze postepy ,oczywiście dzięki Tobie i Twoim bliskim, a najwazniejsze jest to ,ze wierzycie w to co robicie i tak bardzo kochacie ,ze nie poddajecie się i to jest wspaniałe.Ale ja w innej sprawie , czekacie na Repty , Bozenko dzwoń co kilka dni i przypominaj , a na pewno to przyspieszy termin, a na oddział rehabilitacyjny na Lutycką ,jezeli uważasz ,ze tam było ok. to nie zastanawiaj się tylko składaj wniosek i deptaj , jest początek nowego roku i większe szanse ,ze jeszcze maja dużo "tych swoich punktów" do wykorzystania , a jak nie spróbujesz to nie bedziesz wiedzieć. Moje zdanie, po 4 latach zmagania się z choroba męża, jest takie : składać wnioski ,gdzie tylko wiemy ,ze jest mozliwość rehabilitacji, a nigdy terminy w osrodkach się nie pokryja, a jeżeli nawet to odmówić zawsze mozna . Uważam ,ze trzeba wykorzystać wszystko co tylko jest mozliwe . Pozdrawiam i zyczę powodzenia.
gość
22-01-2013, 19:15:27

Gosiu, masz jakiś kontakt z Kowalowa, trzyma się jakoś dziewczyna? Jesli masz pozdrów ją serdecznie od nas.
A u Tadzia sa jakieś zmiany?
Pozdrawiam ciepło Ania z torunia
Forumowiczka
22-01-2013, 21:16:41

Gość 2013-01-22 20:15:27 Gosiu, masz jakiś kontakt z Kowalowa, trzyma się jakoś dziewczyna? Jesli masz pozdrów ją serdecznie od nas.
A u Tadzia sa jakieś zmiany?
Pozdrawiam ciepło Ania z torunia
Aniu witam i pozdrawiam , z Karolina hy....., trudno to nazwac kontaktem , pisałam do nie emayle ,ale bez odpowiedzi , a co się z nią dzieje to wiem tylko z Fejsbuka , ostatnio szukała pracy za granica ,aby wyjechać na stałe. Przyznam ,ze jej kolezanki /w jej wieku i blisko mieszkające/ wypowiadają sie różnie , niektóre wypowiedzi mnie dziwią ,ale to jej życie . Ja odnoszę wrażenie ,ze Ona chce się odciąć od przeszłości , czyli od tego co przeszła z Michałem i niestety przegrała , a przecież jest jeszcze młoda i ma dzieci ,więc musi sobie radzić. I chyba dlatego nie odzywa się do nas forumowiczów. To tyle co wiem , Ja zagladam na to forum prawie codziennie i cieszę się ,ze wszyscy walczycie. Pozdrawiam cieplutko mimo ,ze mróz.
gość
23-01-2013, 15:25:02

co sie stalo u kowalowej?
ona byla dla mnie pewnego rodzaju guru na tym forum, zawsze sluzyla rada
gość
23-01-2013, 19:45:44

Dziekuję Gosiu za odpowiedź.To dobrze, że Karolina ma plany i dobrze moim zdaniem, że chce od tego się odciąć. Walczyła do końca zrobiła co mogła. Ma dzieci jest młoda, niech się jej szczęści z dala od chorób i nieszczęść czego oczywiście Wam wszystkim i sobie też zyczę. Ania
PS. Nie chce Ci się Gosiu pisać jak Ty się trzymasz i Twój mąż?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: