Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-06-2012, 20:13:01

mój mąż był krótko w spiączce - kilka dni, ale niedotleniony był dośc długo, po wybudzeniu nie mówił, nie poznawał nikogo, wogóle intelektualnie bardzo źle. To wszystko zaczęło sukcesywnie i jak na mózg to dośc szybko wracać.
Znam jeszcze dwie osoby po nzk, jede mężczyzna pracuje (co prawda musiał zrezygnować ze stanowiska kierowniczego, ale na budowie daje radę i jest 7 lat po NZK) i jeszcze jeden chłopak - w bardzo dobrej formie, ale jego przewaga jest młodośc dwadzieścia kilka lat.
Pozdrawiam Ania
gość
21-06-2012, 20:28:13

a ile te osoby byly w spiaczce/?
Początkująca
21-06-2012, 20:55:13

Gosiu nie pisałam długo , bo praktycznie jest bez zmian . Siedzę przy łóżku Krzysia i mówię , mówię a on nic , nie reaguje. Lekarze ,jak lekarze " trzeba czekać" już to przerabiałam:( Jest duży obrzęk mózgu ,próbują zmniejszać ciśnienie, ale na razie bezskutecznie .
Pojawiły się dodatkowe infekcje w moczu , w płucach ...
I jak w tej piosence Izy Trojanowskiej " Tydzień łez , oprócz nich już nic nic się więcej nie zdarzyło , oprócz nich niczego więcej w nim nie było , jeden długi w kalendarzu tydzień łez" Jestem bezsilna...
Pozdrawiam Cię Kochana .
gość
22-06-2012, 06:26:14

Gość 2012-06-21 10:26:17 a jak zamyka oko w reakcji na zblizenie latarki o niczym nie swiadczy?
Zamykanie oko na zbliżenie światła latarki to odruch bezwarunkowy.
Ważniejsze jest to czy źrenica się zwęża czy nie.
gość
22-06-2012, 14:31:09

monikap101 jak tam mama w domku?? Jak pierwsza noc??? Pozdrawiam Ewka
Forumowiczka
22-06-2012, 19:15:42

betina45 2012-06-21 22:55:13 Gosiu nie pisałam długo , bo praktycznie jest bez zmian . Siedzę przy łóżku Krzysia i mówię , mówię a on nic , nie reaguje. Lekarze ,jak lekarze " trzeba czekać" już to przerabiałam:( Jest duży obrzęk mózgu ,próbują zmniejszać ciśnienie, ale na razie bezskutecznie .
Pojawiły się dodatkowe infekcje w moczu , w płucach ...
I jak w tej piosence Izy Trojanowskiej " Tydzień łez , oprócz nich już nic nic się więcej nie zdarzyło , oprócz nich niczego więcej w nim nie było , jeden długi w kalendarzu tydzień łez" Jestem bezsilna...
Pozdrawiam Cię Kochana .
Betinko ,przyjaciółko niedoli , nie poddawaj się , to nic ,że Krzysiu nie reaguje , ale Cię słyszy i cieszy się ,ze jesteś przy nim ,że nie jest sam. Cierpliwie czekaj , a na pewno da Ci znak ! Wiem ,wiem ,łatwo mówić , ale niestety taki nasz los , czekać ,wierzyć i pomagać. Jesteś silna , dasz radę ! Infekcja w moczu ,to normalne przy cewniku , a płuca ? nie wiem ! ale większość osób leżących przez to przechodzi. Lekarze sobie poradzą. Pocieszam Cię jak tylko mogę , nie lej już więcej łez , powtarzaj jak mantrę : jutro też jest dzień , może będzie lepszy, bo będzie.
Nie wiem jak doszło do nawrotu u Krzysia? pisałaś tylko ,ze jest gorzej , a od razu nie chciałam sie narzucać. Jak będziesz miała chwilkę to napisz , moze być e-mail. Pozdrawiam cieplutko i głowa do góry , jesteś jeszcze potrzebna na tym świecie i Krzysiu też . Pa,pa
gość
23-06-2012, 03:54:21

co moze powodowac rozwolnienie? to normalny objaw? czy moze swiadczy o jakims uszkodzeniu mozgu tez?
gość
23-06-2012, 08:22:52

znacie przypadek po nzk gdzie spiaczka trewala dluzej niz 2 tyg i ktos wyszedl z tego? bo te przyklady to spaiczki kilkudniowe
gość
23-06-2012, 15:21:01

oczywiście, że jest szansa na wybudzenie o to co znalazłam na necie podaję link i skopiowana treść
Pozdrawiam Ania
http://www.ilekarze.pl/p/szansa-na-wybudzenie-ze-spiaczki/
Witam. Pacjent 62 lata,przebyty udar 8 lat temu. Obecnie po nzk z nieznanych przyczyn i niedotlenieniu mógzu w śpiacze. Reanimacja przeprowadzona odrazu, trwala okolo 20 min
Był 2 tyg w spiaczce farmakologicznej,obecnie prawie 3 tyg we wlasnej spiaczce. Ma odruchy jak otwieranie oczu,ziewanie,przelykanie sliny, rusza nogami,rekami jezeli sie go wymasuje
Czy sa jeszcze jakies szanse ze powroci do sprawnosci umyslowej. Mial wykonany tomograf 2 razy, jest sens przeprowadzenia badan rezonansem i konsultacji z kims prywatnie? Bo lekarze w szpitaku mowia ze to i tak nic nie da
i odpowiedź
Odpowiedź Eksperta
Dr n. med. Sławomir Graff
Neurolog
Opisywany pacjent nie jest już w śpiączce lecz w stanie świadczącym o głębokiej niesprawności kory mózgowej, co odpowiada tzw. stanowi wegetatywnemu z mutyzmem akinetycznym. Stan ten bywa czasem odwracalny nawet po kilku latach i wymaga intensywnej pielęgnacji, pełnowartościowego odżywiania, rehabilitacji i oddziaływania bodźcowego poprzez próby nawiązania z nim kontaktu, umożliwianie mu odbioru wrażeń ze sprzętu RTV. Niczym choremu nie zaszkodzi wykonanie mu badania MR głowy, które może zobrazować dokładniej niż TK charakter uszkodzenia po niedotlenieniu. Celowa jest także dodatkowa konsultacja u niezależnego od ekonomicznych wytycznych NFZ - specjalisty neurologa.

Pozdrawiam serdecznie,

dr n.med. Sławomir A.P. Graff

specjalista neurolog
gość
23-06-2012, 16:47:22

akurat ten pacjent jest dalej w spiaczce i w zadnym wypadkuu z tego nie wyszedl wiec nie wiem co to za porownanie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: