Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-06-2012, 20:34:38

a i jeszcze jedno,na poprzednim oddziale mial podawana morfine i leki usypiajace badz uspokajajace,nie jestem pewien tego co powiedziala pielegniarka. czy to normalne? moze przez to ma klopoty z odzyskaniem swiadomosci?
gość
21-06-2012, 04:33:26

jak poznac ze chory jest w spiaczce albo wybudzony bez kontaktu. jakie sa roznice?
Początkująca
21-06-2012, 05:39:35

Ewka dzięki na informacje:) Mama dzisiaj do domu, na 100%:) o 12 maja ja przywizezc, ma przygotowane ladne duze lozko, materac, no ogolnie wszystko co najwazniejsze, a reszte bedziemy dokupywac:) z jednej strony sie ciesze ze Mama bedzie z nami a z drugiej troche sie boje..ale grunt, ze bedzie z Nami:)
jesli Tata mial morfine to uspokajajace leki nie byly potzrebne, raczej dostawal usypiacze, no a jak je dostawal to spal:0 ale one sie podobno powinny wyplukac z organizmu po 48h, chociaz wiadomo kazdy organizm inaczej przetwarza leki. Jezeli chodzi o cwiczenia to stymulacje oddechu robi sie 3 serie dziennie, a jedna seria to uciskanie punktow oraz cwiczenia klatki piersiowej. masaz stop - jedna seria to 5 min masazu, rynna+jodelka.
na latarke moja Mama reaguje podobnie..oby to byl dobry znak:)
gość
21-06-2012, 06:02:44

w jakim celu mial podawana morfine? moze to utrudnialo wybudzenie sie?
i pomagaja cos te cw na oddech?
Początkująca
21-06-2012, 06:55:06

Gość 2012-06-21 08:02:44 w jakim celu mial podawana morfine? moze to utrudnialo wybudzenie sie?
i pomagaja cos te cw na oddech?
morfine sie podaje na usmierzenie bolu, wyciszenie organizmu, zeby lepiej sie regenerowal...mozliwe ze podzialala na Twojego tate jako srodek usypiajacy, w koncu takie ma dzialanie:)najlepiej sie spytaj lekarza prowadzacego.. jezeli chodzi o cwiczenia, to tez Ci nie odpoiwem na to pytanie, bo moze udalo nam sie zrobic ze 3 serie i mama sama zaczela ladnie oddychac, ale to raczje byl przypadek ze akurat po tym, bo juz dzien wczesnije Mama glebiej oddychala i lekarze mowili ze beda ja probowac odlaczyc od respiratora..ale cwicz, napewno nie zaszkodza:)
gość
21-06-2012, 07:01:06

Gość 2009-02-14 12:06:00 Witam. Odruchy dzielimy na warunkowe ( wyuczone) i bezwarunkowe ( uwarunkowane genetycznie). Do bezwarunkowych należą m.in odruch rogówkowy, źreniczy , Babińskiego, reakcja na ból ( cofnięcie ciała od źródła bólu). Z czasem niektóre odruchy bezwarunkowe są zastępowane wyuczonymi. Dla śpioszków ważne jest aby sprawdzić odruchy źrenicowy i rogówkowy( określają częściowo stan nerwów wzrokowych). następny to odruch Babińskiego czyli zgięcie palców w stronę stopy przy mocnym podrażnieniu podeszwy stopy( u dzieci do 4 roku inaczej). kolejne odruchy to odruchy obronne przed bólem polegające na cofnięciu zagrożonej części ciała. Czynnikami wywołującymi może być wysoka temperatura lub dotyk. Łaskotanie stóp można zaliczyć do takiego czynnika wywołującego, ale raczej uciekanie nogi po łaskotaniu jest odruczem wyuczonym( warunkowym). Odruch ten z czasem zanika. Reakcja na łaskotanie według mnie dobrze świadczy o stanie układu nerwowego i dodatkowo ruch nogi świadczy o nieuszkodzeniu nerwów sterujących nogą. W głębokiej śpiączce nie ma jakichkolwiek reakcji na dotykanie. Podczas stopniowego wybudzania śpioszek reaguje na coraz więcej i coraz delikatniejsze bodźce. Tak,że takie uciekanie nóżek jest jak najbardziej pozytywne. Opisy poszczególnych odruchów można znaleźć w internecie. Pozdrawiam.dyziaczek2000
gość
21-06-2012, 08:20:25

Gość 2012-06-20 20:59:06 ponawiam pytanie o te cwiczenia
swiecilem dzis dla ojca latarka w oczy,przy zblizeniu blisko do oka zamyka je, rusza galkami ocznymi ale nie konicznie za swiatlem
to dobry znak czy normalny?
Jeśli chodzi o świecenie latarką w oczy - to prawidłowa reakcja to taka gdy źrenica się zwęża.
Jeśli chodzi o wodzenie za przedmiotem - to raczej za czymś czerwonym lub czarnym ale nie za światłem (nikt normalny nie wodzi za światłem raczej unika patrzenia bezpośrednio na światło).
gość
21-06-2012, 08:26:17

a jak zamyka oko w reakcji na zblizenie latarki o niczym nie swiadczy?
gość
21-06-2012, 11:56:07

monikap101 a jeszcze materac przeciwodleżynowy, ssak i kilka poduszek do zmiany pozycji się przyda. Jakiś miękki kocyk lub płaska poduszka do włożenia między nogi by je rozdzielić od siebie i koniecznie sudocrem lub Pc 30 na zapobieganie odleżyną. Ja bardzo trzymam kciuki za to żebyście poradzili sobie z mamą w domku. Wierzę w to że szybciej odzyska sprawność niż w zolu. Pozdrawiam Ewka
gość
21-06-2012, 17:28:38

pare stron wczesniej pisala tu ania o mezu po nzk
jezeli czytasz to mozesz jeszcze napisac ile mniej wiecej maz byl w spiaczce?
Sa jakies inne przypadki po nzk szczesliwe

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: