Reklama:

śpiączka farmakologiczna (138)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-03-2010, 19:15:00

Szanse są zawsze. Moj brat miał poważny wypadek samochodowy 6 dni temu. Po 3 dniach odłączyli go od respiratora, ale ma on dopiero 20 lat. O odłączeniu od respiratora decyduje organizm, możliwe że po kilku tygodniach zostanie odłączona może wcześniej, musisz mieć nadzieję.
Pozdrawiam
gość
23-03-2010, 07:47:55

ja powiem tylko tyle ze najwazniejsza jest modlitwa i do takiej osoby w spiaczce najwazniejsze duuuuzo mowic o tym ze bedzie dobzre ze musi walczyc dla was !! i nie bac sie wybudzenia najsliczniejsza chwila :*** powolutku malymi kroczkami :***:***:*** dlaczego to wiem przezywam to teraz... pozdrawiam pamietajcie Bog ma wszystko w reku .... modlitwia i wiara to czyni cuda....
gość
19-06-2010, 10:48:34

witam,wczoraj zabrali mojegi tate do szpitala,gdzie nie ma oddz.kardio. byl umierajacy,z rozleglym krwotokiem wewnetrznym,zdolali go ustabilizowac i przewiezli do specjalistycznego szpitala odleglego,o 65 km przeszedl 4 godz. operaje lekarz powiedzial mi ze taka operacje przezywa 1 pacjent na 1000. Ale wierzcie mi ja wierze ze on z tego wyjdzie, bo wiara i rozmowa z BOGIEM czynia cuda! Jeszcze nie zdazylo sie zeby nie wyslushal mnie kiedy bylam w potrzebie..Ludzie wierzcie w cuda bo one sie zdarzaja! Prosilam BOGA o jakas najmniejsza dobra wiadomosc i ja otrzymalam,-nerki zaczely pracowac..a to juz naprawde duzo,a ja wierze i modle sie o to, zeby bylo lepiej.Prosze o modlitwe..Dorota z Zabkowic Sl.
gość
28-06-2010, 08:58:34

Witam. Byłam w śpiączce farmakologicznej ok 2 tygodnie. Przyczyną był krwotok poporodowy. Przetoczono mi 12 j krwi. Do tego doszło uszkodzenie płuc i związana z tym niewydolność oddechowa. Nie miałam dużych szans na przeżycie, ale jednak udało się. Niewiele pamiętam z okresu śpiączki.Najbardziej ciemne tunele do których wpadałam a potem z nich wychodziłam. Nie wiem też, w którym momencie zostałam wybudzona. Miałam różnego rodzaju halucynacje i urojenia. Na szczęście samoistnie zanikły i wróciłam do normalności. Osłabienie i szum w głowie odczuwałam do 1,5 miesiąca po wybudzeniu. Przez okres pobytu na OIOM-ie ludzie modlili się za mnie i w moim przypadku odniosło to skutek:)
gość
10-07-2010, 12:50:33

Dzień dobry zacznę od początku mój mąż miał wypadek w pracy to miało dnia 02.07.2010 roku samochód jego zmiażdzył do tej pory nie wiem jak to było.W obecnej chwili mąż ma złamane 12 żeber,operacje na kręgosłup ma wstawiona płytkę.Po przywiezieniu męża do szpitala 1 robili jemu Tomografie glowy i było wszystko ok.Już raz mąż odzyskał przytomność wiedział gdzie jest,robił różne grymasy ale lekarze zdecydowali jednak uspać mojego męża na 1 dzień aby przeprowadzić bolesny zabieg rurkę wstawili do przepony bezposrednio aby mężowi lepiej się oddychało.Odstawili jemu leki już które go usypiają w chwil obecnej mąż nadal jest w śpiące farmakologicznej i nie wiadomo jest czy się zbudzi.Lekarze mówią,że żebra to najmniejszy problem,nie wiadomo czy mąż będzie chodził wogóle chodził.Czy kto kolwiek wie ile człowiek może być w takiej śpiące i czy z tej śpiączki wogóle się wychodzi???Jakie konsekfencje jest po wybudzeniu się męża z takiej spiączki???Czy będzie żył???
gość
10-07-2010, 12:52:07

Dzień dobry zacznę od początku mój mąż miał wypadek w pracy to miało dnia 02.07.2010 roku samochód jego zmiażdzył do tej pory nie wiem jak to było.W obecnej chwili mąż ma złamane 12 żeber,operacje na kręgosłup ma wstawiona płytkę.Po przywiezieniu męża do szpitala 1 robili jemu Tomografie glowy i było wszystko ok.Już raz mąż odzyskał przytomność wiedział gdzie jest,robił różne grymasy ale lekarze zdecydowali jednak uspać mojego męża na 1 dzień aby przeprowadzić bolesny zabieg rurkę wstawili do przepony bezposrednio aby mężowi lepiej się oddychało.Odstawili jemu leki już które go usypiają w chwil obecnej mąż nadal jest w śpiące farmakologicznej na OIomie pourazowym i nie wiadomo jest czy się zbudzi.Lekarze mówią,że żebra to najmniejszy problem,nie wiadomo czy mąż będzie chodził wogóle chodził.Czy kto kolwiek wie ile człowiek może być w takiej śpiące i czy z tej śpiączki wogóle się wychodzi???Jakie konsekfencje jest po wybudzeniu się męża z takiej spiączki???Czy będzie żył???
gość
10-07-2010, 16:41:19

Gość 2009-07-28 01:15:00 Witam . Brat mojego chlopaka mial wypadek samochodowy 21 lipca 2008 czyli 6 dni temu . Caly czas jest w spiaczce farmakologicznej. Ma obrzek muzgu plata czolowego,dotego dzisiaj dowiedzielismy sie ze nie maleje i powstal kolejny ... lekaze nic nie chca powiedziec.... co moze sie stac??? nie wiemco mam o tym myslec.... jakie moga byc tego skutki.

z gory dziekuje za odpowiedz
gość
21-07-2010, 05:19:23

Witam; Mój mąż miał wypadek 16.07.2010 doznał rozległego wylewu podtwardówkowego ,jest w stanie spiaczki farmakologiznej.Wczoraj dowiedziałam sie że płat czołowy i skroniowy obumarł,sa nowe krwiaki po drugiej stronie mózgu.Jestem załamana zdesperowana,Prosze o jakie kolwiek wiadomości czy on mnie moze slyszec jak do niego mówie zciska mi rece,podniosł reke czy to tylko odruch bezwarunkowy
gość
04-10-2010, 10:38:00

Witam chciałam was się poradzić>w tą sobote minie trzeci tydzień od wypadku mojego chłopaka.Gdy przewieziono go do szpitala lekarze powiedzieli że ma spuchnięte dwa płaty mózgu i jest w śpiączce farmakologicznej ale należy do niego dużo mówić a po jakimś czasie dojdzie do siebie...W pierwszym tygodniu zaczęto mu zmniejszać dawki na śpiączke i zaczął sie wybudzać ale lekarze szybko stwierdzili że jeszcze to nie pora bo z powodu jego gwałtownych ruchów i kaszlu moze naruszyć sie mózg.W drugim tygodniu zrobiono mu w poniedziałek kolejną tomografie która wykazała zmniejszenie opuchlizny wszyscy tak bardzo się ucieszyliśmy i lekarze zaczęli podawać mniejsze dawki na śpiączke zeby powoli go wybudzać byłam u niego w środe sam zaczynał oddychać połykać ślinę ruszać powiekami rękoma nogami a w czwartek nawet otworzyl oczy ale nikt z rodziny tego nie widział tylko pielęgniarki ale niestety znowu musieli go uśpić na kolejną tomografie żeby sie nie ruszał,po piątkowej tomografii lekarze powiedzieli że wyniki będą dopeiero w poniedziałek co nas zdziwiło bo przeważnie były one odrazu,w sobotę lekarze widocznie nie mogli uwierzyć w ten wynik i po naradzie z innymi lekarzami stwerdzono że pojawiły się nowe opuchlizny i trzeba kupe czasu żeby z tego wyszedł...nadal jest w śpiączce mowili eby duzo do niego mowic czytac ksiazki puszczac ulubioną muzyke.Nie moge w to uwierzyc ze znow jest gorzej po dwoch tygodniach znowu wykazano jakies nowe opuchlizny a przeciez piątkowa tomografia miala tylko potwierdzic jego wybudzenie bo doktorka powiedziala przed tą tomografią że jest mlody ma dopiero 19 lat i silny i że wszystko wskazuje na to że wyjdzie z tego calkiem zdrowy.Byłam u niego wczoraj po tych trzech dniach wydaje mi sie ze tak bardzo schudl wczoraj tylko ruszal powiekami i zaciskał mi ręke tak bardzo mocno.Zawalił się moj caly swiat na poczatku nie docieralo to do mnie ze jest tak zle jeszcze do tego jestem w czwartym miesiacu ciązy wczoraj jak z jego siostrą zaczęlysmy do niego mowic ze musi szybko sie obudzic bo przeciez nie bede sama wybierac imienia bo mu sie nie spodoba i ze nie dlugo bedzie przebieral pieluchy to wydawalo mi sie jak bym widziala lzy w jego oczach mimo tego ze tam lezy w szpitalu to lubie tak z nim byc trzymac go za reke ale wolalabym zebysmy byli w domu bo przeciez to mialo calkiem inaczej wygladac mielismy wziasc slub tak sie cieszyl ze bedzie mial dziecko mial byc przy mnie caly czas...prosze czy ktos z was byl w takiej sytuacji ile to trwalo jak wybudzila sie ta osoba czy byly jakies skutki prosze napiszcie bo ja juz nie wiem co myslec
gość
11-10-2010, 12:50:01

Witam, moj tatko jest w śpiączce farmakologicznej po zatrzymaniu krążenia, przebytym zawale ma obrzęk płuc i prawdopodobnie zapalenie . Proszę powiedzcie czy są jakieś szanse, jak długo może trwać taki stan, jak długo będzie miał respirator ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: