Reklama:

śpiączka farmakologiczna (138)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-12-2009, 18:42:22

a po bialaczce byla w spiaczce jak co bo nie dopisalem i sie wybudzila a teraz nagle z dnia na dzien pomozcie prosze bo ja dostaje obledu ;((((((
gość
10-01-2010, 10:21:06

` Witam mój tata ma sepse załapał tą chorobe w szpitalu gdy mial zabieg ponieważ chirurg nie wysterylizował swoich narzedzi ( po jakims czasie zaczeły sie objawy i tate zabrali pogotowiem do szpitala, leżał tam 2 miesiące lekarze robili mu badania od gory do dołu i stwierdzili że ma gronkowca i leczyli go tymi lekami na gronkowca , lecz stan sie pogorszył i 6 dni temu trafił do szpitala wojewódzkiego i tam odrazu chorobe rozpoznano i podjęto walke z 'sepsa' ) tate wczoraj wprowadzili w spiaczke farmakologiczna lekarze mowia ze jest zle nerki słabo pracują , krew jest przetaczana leży pod maszynami które za niego oddychaja ,lekarze mówią że z tyloma chorobami jakie tata ma ( nerki , serce , stawy , cisnienie, niedokrwistość )to jego organizm jest bardzo silny że pd kwietnia nosi ze sobą te chorobe , tata ma 69 lat i lekarze mówią że szansa jest mała... Być może ten tekst czyta lekarz lub ktoś sie na tym zna wieć mam takie pytania: Czy jest jakakolwiek szansa na obudzenie taty z spiaczki ? i czy ktoś miał do czynienia z taką chorobą lub sam ją przeżył ?. prosze o odpowiedz pozdrawiam.
gość
11-01-2010, 09:37:12

Do wszystkich, kórzy boją się o swoich bliskich. Mój brat 30lat, trafił na OIOM po zapaleniu płuc, kóre było najprawdopodobniej powikłaniem po grypie (świńską wykluczyli). Od razu wprowadzili go w stan śpiączki farmakolgicznej, ponieważ pojawiła się niewydolnośc oddechowa i krązenia. Stan był bardzo ciężki, zagrożenie życia - koszmar. Którejś nocy załamanie, po którym nik nie wiedział, czy przezyje. Cała rodzina i przyjacieli się modlili, myślami i słowami byl wciąż wspierany. Po 7 dniach w śpiączce stan zaczął się poprawiać. Został wybudzony - zanim doszedł do siebie minęły 3 dni w czasie których nie mógł zostać nawet na sekundę sam, lęki, stach przed zaśnieciem, majaki bredzenie. Wszystko ponoć jako skutek silnych leków. Teraz już jest ok, kotaktuje jest świadomy, wie co się działo ma poczucie czasu. Za kilka dni pewnie wyjdzie ze szpitala.
Najważniejsze jest to, żeby do końca wierzyć i nie dopuszczac do siebie najgorszych myśli. Modlić się, myśleć pozytywnie. Wyobrażać sobie przyszłe sytuacje, które się zdarzą, jak chory wyjdzie ze szpitala. Pozytywne nastawienie i pozytywne wizualizacje są najważniejsze.
pozdrawiam i życzę sił.
gość
15-01-2010, 14:03:53

Witam mój Syn był przez dwa tygodnie w śpiące farmakologicznej, jako Matka wiedziałam a w ręcz czułam, gdyż do niego mówiłam ,że on mnie słyszy i tak też było,
np... ubierając synkowi skarpety mówiłam do niego, że będzie mu cieplutko w nóżki bo miał bardzo zimne i chyba sam to też odczuł, brat zadał mu pytanie kto jemu te babcine skarpety ubrał wtedy syn z wielkim wysiłkiem wskazał palcem na mnie. Dlatego jestem przekonana że tacy ludzie słyszą i czuja wszystko wokół siebie. Aby pomóc takiej osobie należy poświęcać jej jak najwięcej czasu i uwagi i trzymać za rękę by czuła wsparcie i miłość rodzinna.Warzna jest tez od pierwszych dni rehabilitacja oraz puszczać jej ulubiona muzykę. Pozdrawiam jeśli ma pan jakieś pytania proszę pisać z chęcią pomogę.
gość
18-01-2010, 17:22:58

WITAM!!!!! Chciałabym się dowiedzieć czy jest szansa na wybudzenie się ze śpiączki farmakologicznej. Mianowicie wybudzanie trwa już ponad 3 tygodnie. Niestety jest uszkodzony pień mózgu. Jaka jest szansa na wybudzenie?
gość
19-01-2010, 15:17:54

powiedzcie co zrobic, gdzie szukac pomocy, skoro moj kolea w spiaczce jest juz od sierpnia?! zostal juz niestety przeniesiony do hospicjum. czy ktos moze mi pomoc?!
gość
05-02-2010, 21:45:12

jak długo może trwać wybudzanie? koledze tydzień temu odstawili leki, a z jego strony jest brak reakcji. czasem tylko ruszy ręką? jest możliwe, że nas słyszy i dlatego chce nas tymi rękami poinformować o czymś?
Początkująca
13-02-2010, 15:22:34

Witam!Mam pytanie .Jak długo dziecko ( niespełna 2 latka)może przebywać w śpiączce farmakologicznej.Czy to w jaki kol wiek sposób mu zagraża ?
Dziękuję i pozdrawiam!
gość
22-02-2010, 20:45:06

Cześć. Czy ktoś mógłby mi w końcu wyjaśnić co to jest ta śpiączka farmakologiczna. Jak długo może być pacjent w takiej śpiączce i jakie są powikłanie?
Mój chłopak cierpi na odmę opłucną. 5 razy był operowany na płuco to lewe to prawe i tak na przemian. Od ostatniej operacji minęło 4 miesiące, po konsultacjach z pneumologiem i po rentgenie stiwierdzono iż na płucu znowu zbierają się pęcherzyki z tlenem. Zoperowano płuco. Po dwóch dobach lekarze zdecydowali się na śpiączkę farmakologiczną. Chłopak jest zbyt słaby aby prawidłowo oddychać. Proszę o informacje o tej śpiączce.
gość
13-03-2010, 13:10:28

Moja babcia wczoraj zaczeła się dusić myślelismy ze to stan przed zawałowy, zabrali ją do szpitala przez 30 minut reanimowali, teraz jest w śpiączce pod respiratorem, ma także niewydolność nerek, a najprawdobniej zachłysła się czymś, mowią ze mogło jej sie odbić i zalać płuca, zaczeła kaszleć, nie mogła mówić. Stan jest bardzo poważny i ciężki. Ile czasu może leżeć pod tym respiratorem?? Czy są jakieś szanse. Prosze odpiszcie. :( jestem załamana.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: