Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-07-2008, 13:36:00

witam wszystkich walczących z bólem ja już od wielu lat mam nawracające bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowo -krzyżowym , zawsze to bagatelizowałam, kiedyś straciłam czucie w nogach i zabrali mnie do szpitala (miałam wtedy 13-14 lat) stwierdzili wtedy ze chyba mam naderwane mięśnie w owym bolącym odcinku, 4 lata pracowałam Fizycznie zagranicą i czasami miałam lekkie bóle, ale odkąd zaczęłam pracować w biurze w pozycji siedzącej moje bole zaczęły sie nasilać i dość często powracać. teraz znowu mnie dopadł silny ból że aż samoistnie zesztywniał mi kręgosłup a mięśnie przykręgosłupowe mam 24 h napięte ( tak mój organizm broni sie przed bólem). kiedy ból powrócił postanowiłam zadziałać, chciałam w końcu wiedzieć co mi dolega bynajmniej dlatego że za dwa tyg wyjeżdżam do Anglii do pracy stojącej i ewentualnie jak tam mnie chwyci ból chciałam żeby lekarze wiedzieli co mi dolega. i w czwartek poszłam prywatnie na TK po odbiorze wyników załamałam sie kompletnie !!!
diagnoza :" na poziomie L5-S1 widoczna pośrodkowa protruzja jądra miażdżystego uwypuklona dokanałowo na głębokość 3-4 mm powodująca modelowanie przedniej powierzchni worka oponowego. Zachyłki boczne kanału kręgowego nieprzewężone. Badanie TK nie wykazuej patologicznych zmian na poziomie przestrzeni międzykręgowej L3-L4 i L5-S1""
jestem zdruzgotana tym bardziej ze wyjazdu do Anglii nie mogę odwołać a zarabiać trzeba, teraz szukam dobrego neurochirurga z zielonej góry (woj.lubuski) który powie mi jak bardzo to jest poważne i jak szybko powinnam mieć operacje- bo wydaje mi się że bez tego sie nie obejdzie.
po diagnozie z Tk załamałam sie, tym bardziej że w za parę lat chcemy mieć dziecko i boje się że lekarze powiedzą że raczej nie powinnam być w ciąży ..
boję sie strasznie i mam wrażenie ze pół mojego świata mi się zawaliło ;-((((
mięśnie przykręgosłupowe a najbardziej mięśnie pośladków mimowolnie cały czas napinam, mąż stara mi się pomóc w bólu i masuje mi codziennie plecy- wiem że delikatny i rozluźniający masaż jest dobry na ta dolegliwość bo jestem technikiem masażysta ale wiem ze sam masaż cudów nie zdziała (może jedynie uśmierzyć na pewien czas ból).
mam parę pytań i prosiłam bym o odpowiedź (na forum lub na maila weber1@op.pl)
- ile dochodzi sie po operacji do siebie ??( ale tak już do pełnej sprawności- o ile można być do końca sprawnym po takiej operacji ;-(
- czy pobyt w sanatorium jest konieczny ???

słyszałam że jak usuwają jeden krąg (najgorzej jest kiedy usunięty jest L5-S1) to później mimowolnie strzelają kolejne położone wyżej, wiec w przeciągu całego życia można mieć parę operacji na kręgosłup gdzie za każdym razem będzie sie pozbywać kolejnych pękniętych jąder miażdżystych -- czy to prawda ??
czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje
gość
19-07-2008, 17:13:00

witam ja operacje mialam w lutym w nowej soli l5 s1 na dzien dzisiejszy moge smialo powiedziec ze to najlepsza decyzja jaka podielam goraco polecam neurochirurga Marcina Naumowicza
gość
21-07-2008, 13:00:00

ja mam ten sam proglem jądra miażdżycowego na poziomnie L5S1 czy ktoś ktoś z was próbował akupunkture jesli tak to porosze o natychniestowe zgłoszenie
gość
31-07-2008, 07:18:00

Moi drodzy. Jestem świeżo po badaniu MRI (swoją drogą, ze względu na atak klaustrofobii, ledwo dałem radę to wytrzymać

Jestem jeszcze przed wizytą u lekarza, ale chciałbym poznać waszą opinię czy wyniki wskazują na konieczność operacji (uważam, że im więcej poznam opinii, tym lepiej).

Oto wynik badania:
http://img291.imageshack.us/img291/4655/mrilq2.jpg

Dodam, że od jakiegoś czasu ból odczuwam prawie cały czas niestety ;-(

Pozdrawiam
Krzych
gość
01-08-2008, 21:50:00

Witam,
Czy ktoś ma może namiary na wizyty prywatne do prof. Jana Podgórskiego.Byłbym bardzo wdzięczny .Mój brat ma przepuklinę kregosłupa i dosłownie się zwija z bulu.Slyszałem że prof Podgórski jest bardzo dobry.
email : jaro210@wp.pl
gość
07-08-2008, 22:02:00

17-04-2008 o 20:53, gość :
Nio to smutne,ze nie slyszales Daniel nic dobrego na temat docenta kloca,ja jestem od paru lat pod jego "nadzorem"i naprawde nie moge narzekac.Jestem po 2 operacjach ale powiem Ci,ze dolegliwosci nigdy nie ustapia tak do konca.Teraz czekam na kolejna.Bede miala wszczepione inplanty i prawdopodobnie ma byc duzo lepiej...ja w to wierze.pozdrawiam

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Ja mialam operacje w Gdansku robil ja W.Kloc b.milo go wspominam,lekkie doleglwosci jeszcze mam ale nie szanuje sie niestety a to juz minelo 13 lat.powodzenia
gość
08-08-2008, 12:41:00

Witam ponownie
Mam brata który potrzebuję pomocy ma przepuklinę kręgosłupa krąg L5-S1.

Pisałem wcześniej o kontakt do prof.Podgórskiego ale niestety u niego w szpitalu jak i we wszystkich innych szpitalach bardzo długie kolejki.
Może ktoś mi poleci jakoś prywatną klinikę.Mam juz kilka namiarów ale wolałbym poczytać opinie od tych którzy są po zabiegach w tych klinikach. Może ktoś miał zabieg lub słyszał opinię o CKiR lub STOCER z Konstancina lub o klinice kręgosłupa dr.Ząbka w Warszawie chociaż w tej ostatniej trzeba czekać do września na samą wizytę.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
email: jaro210@wp.pl
gość
08-08-2008, 20:37:00

ostatnio byłem u Kloca w GDA, jak na "niby" takiego specjalistę to ja dziękuję
pokazałem mu TK, a on na to, że to go nie interesuje, chce widzieć Rezonans, dodam że inny Profesor o wiele lepszy od niego, powiedział że rezonans jest dobry ale najbardziej potrzebny przed operacją, a TK wystarczy spokojnie, alby określić stan pacjenta

Do kolegi wyżej, Słyszałem naprawdę dobre zdania na temat Konstancina, oraz można wyczytać dobre oceny np Bydgoszcz dr Harat, oraz szpital w Elblągu ( nie znam nazwy szpitala)

W tym półroczu brałem 50 zabiegów na mój przypadek, oraz pływam od ok 2 miesięcy ok 1km dziennie, naprawdę przez ok 2 tyg zapomniałem co to ból kręgosłupa, teraz jak się zmieniła pogoda, (nie wiem czy to tego wina) wracają dolegliwości, szczególnie "Pieczenie" w tej okolicy, dziwne uczucie które mi się nie podoba, mniej uciążliwe ale nie wiem czy bardziej nie szkodliwe

Powoli zacznę się rozglądać za kliniką gdzie się pewnie poddam operacji, bo takie życie to mi nie odpowiada, również będę się orientował jak wygląda sprawa za granicą, bo w PL trochę się boję
Jeżeli chodzi o dobrą klinikę w trójmieście śmiało oraz z całą odpowiedzialnością polecam klinikę dr Krasickiego w Gdyni, świetna obsługa, bardzo przystępne ceny, miło wspominam, do tego lekarz naprawdę znający się na tym co robi, ( nie tylko dla pieniędzy - jak większość)
gość
26-08-2008, 18:25:00

Witam wszystkich,
nie wiem czy wiecie ale ZWYRODNIENIA to sprawa naturalna tylko brzmi nieciekawie. Powstają one przez całe nasze życie. To jest osadzanie się "minerałow". Przejmować się należy ewentualnymi uciskami.
Wtajemniczony
27-08-2008, 06:49:00

Witam,
jakieś 7 lat temu miałem wykonany rezonans magnetyczny odcinka L4-L5 i okazało się, że mam przepuklinę typu bulging bez ucisku.

Prawie co roku chodziłem na serię zabiegów rehabilitacyjnych w naszego Caritasu i pomagało do czasu. Ostatnie 2 lata jakoś nie bardzo. Poza tym jest coraz gorzej. Boli mnie prawie cały czas. Drugi raz zaczęły mi drętwieć nogi i lekko prawa ręka w pozycji siedzącej i leżącej (na plecach, na brzuchu i na plecach z podkulonymi nogami). Obawiam się, że sprawa sie komplikuje i będę walczył o ponowny rezonans.
Może wystarczy TK kręgosłupa?
Ktoś mnie kiedyś uświadomił, że ze względu na koszt na drugi rezonans mogę liczyć dopiero przed operacją.
Mam dwie siedzące prace więc nie bardzo mogę unikać obciążenia odcinka lędźwiowego

Powiedzcie, gdzie szukać specjalistów na ŚLĄSKU, żeby nie jeździć do Warszawy albo Bydgoszczy. Chyba w Jastrzębiu Zdroju jest kilku lekarzy w tym temacie, ale obawiam się, że tam na pierwszym planie są operacje, a tej chciałbym uniknąć.

Znajoma leczyła przepuklinę w Niemczech w jakiejś wojskowej klinice i wstrzykiwali jej jakiś żel w kręgosłup i podobno układa siei formuje od do pół roku i wtedy jeszcze trochę boli, a po tym czasie podobno pełna poprawa. To chyba jakaś nowoczesna metoda i zastanawiam się czy można zrobić takie coś w Polsce.

Operacje traktuję jako ostateczność kiedy może dojdzie do momentu, że będę miał do wyboru wózek albo operacja i wtedy albo sięuda albo wózek [addsig]
Pij wodę, napędza parowozy...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: