Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczony
27-08-2008, 08:15:00

Poza tym mam 30 lat i jestem mężczyzną i nie wyobrażam sobie, że przez ileś lat albo do końca życia żona miała za mnie dźwigać różne rzeczy, a poza tym niedługo będziemy mieli dziecko i raczej operacja nie jest wskazana.[addsig]
Pij wodę, napędza parowozy...
gość
20-09-2008, 10:03:00

Witam,
Mam pytanie o prof. Henryka Majchrzaka. Podobno jest bardzo dobry, ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy operuje przepukliny kręgosłupa?
I czy ktoś miał z nim do czynienia? Prosze o kontakt!
gość
23-09-2008, 14:46:00

oto moj wynik tomografu na odcinku ledzwiowym
l2/l3 niewielka ,centralna przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanłu kregowego na ok 3mm
l4/l5 centr. przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanału kregowego na ok 5mm
l5/s1 -lewoboczna przepuklina jadra miazdzystego wpuklająca ie do kanału kregowego na ok 7 mm
Co to oznacza . Wizyte u neurologa mam za 3 tyg.pozdrawiam wszystkich
Początkująca
24-09-2008, 07:27:00

Witam

23-09-2008 o 16:46, gość :
oto moj wynik tomografu na odcinku ledzwiowym
l2/l3 niewielka ,centralna przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanłu kregowego na ok 3mm
l4/l5 centr. przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanału kregowego na ok 5mm
l5/s1 -lewoboczna przepuklina jadra miazdzystego wpuklająca ie do kanału kregowego na ok 7 mm
Co to oznacza . Wizyte u neurologa mam za 3 tyg.pozdrawiam wszystkich[/CYTAT
U mnie jest podobnie L5/S1 ok 7mm,L4/L5 ok 3mm.
Pierwsza decyzja lekarza rodzinnego skierowanie do neurochirurga i operacja .
Poszedłem sam (bez wiedzy lekarzy) na masaż leczniczy,i powiem że jestem trzeci tydzień masowany ,wykonuje zalecane cwiczenia przez masażystę i jest poprawa.Noga już nie boli,chodzę wyprostowany,a od poniedziałku do pracy wracam po miesięcznym chorobowym.
Na razie nie myślę o wizycie u neurochirurga i o operacji. Tylko trzeba będzie się oszczędzac żeby znowu się nie pogorszyło.I od czasu do czasu odwiedzi pana masażystę żeby porościągac trochę ten kręgosłup.
Początkujący
24-09-2008, 14:49:00

Witam!
Jestem 15 dni po operacji przepukliny L5/S1 .Zaraz po zaczolem odczuwac bol w lewej lydce ktory zreszta byl tez przed zabiegiem w obecnej chwili bol sie zmniejszyl ale przeszedl na prawa lydke i jestem tym zmartwiony poniewaz prawa noga mnie nie bolala .Czy takie obiawy sa normalne ?Czy raczej to jest znak ze znow sie cos dzieje!Prosze wszystkich o podzielenie sie swoimi doswiadczeniani!Pozdrawim
gość
03-10-2008, 16:39:00

Witam! mam 28 lat i taki problem jak większość z Państwa. Niedawno odebrałam wynik rezonansu. Oto co wyszło: W badaniu MR stwierdza się olbrzymią centralno-obustronną przepuklinę jadra miażdżystego L4/L5, która wpukla się do kanału kręgowego i otworów międzykręgowych, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych. Objawy stenozy kanału kręgowego ze zwężeniem jego świtła do 0,6 w wymiarze strzałkowym. Ponadto widoczna jest również duża centralna nieco uwypuklajaca się na lewo przepuklina jądra miażdżystego na poziomie L3/L4, która również zwęża kanał kręgowy, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych - bardziej lewy. Obniżenie wysokości tarcz międzykręgowych z niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom degeneracyjnym. Tarcza m-k L5/S1 obniżona o prawidłowym sygnale. Kręgi lędźwiowe bez zmian.
Dodam, że z typowych dolegliwości mam ból lewej nogi (często drętwienie) i drętwienie lewej ręki czasami. Na 19 listopada mam termin operacji i nie wiem czy się jej poddać. Boję się
gość
03-10-2008, 17:23:00

03-10-2008 o 18:39, gość :
Witam! mam 28 lat i taki problem jak większość z Państwa. Niedawno odebrałam wynik rezonansu. Oto co wyszło: W badaniu MR stwierdza się olbrzymią centralno-obustronną przepuklinę jadra miażdżystego L4/L5, która wpukla się do kanału kręgowego i otworów międzykręgowych, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych. Objawy stenozy kanału kręgowego ze zwężeniem jego świtła do 0,6 w wymiarze strzałkowym. Ponadto widoczna jest również duża centralna nieco uwypuklajaca się na lewo przepuklina jądra miażdżystego na poziomie L3/L4, która również zwęża kanał kręgowy, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych - bardziej lewy. Obniżenie wysokości tarcz międzykręgowych z niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom degeneracyjnym. Tarcza m-k L5/S1 obniżona o prawidłowym sygnale. Kręgi lędźwiowe bez zmian.
Dodam, że z typowych dolegliwości mam ból lewej nogi (często drętwienie) i drętwienie lewej ręki czasami. Na 19 listopada mam termin operacji i nie wiem czy się jej poddać. Boję się

Operację mam mieć w Szpitalu Wojskowym we Wrocławiu. Na konsultację chodziałam do dr Zwolińskiego, czy ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia z nim związane?
Ewelina
gość
03-10-2008, 21:52:00

Witaj Ewelina
Co prawda lędźwiowy tie moja ,,działaka''gdyz jestem po operacjach szyjnego ale specyfo=ika dyskopatii w obu odcinkach jest taka sama-znaczny ucisk na struktury nerwowe (worek opnowy, korzenie)
Długotrwały ucisk może spowodować duże spustoszenia neurologiczne .Z pewnościa neurochirurg w podejmowaniu decyzji opierał sie równiez stanem neurologicznym .
Niekiedy zbyt długa zwłoka przynosi wiecej szkody niż pożytku-im dłużej ucisnięte korzenie nerwowe tym często dłuzej trwa odbudowanie ich funkcji.
Nie chcę Cię przekonywać do operacji tylko uświadomisć ewentualne zagrożenie .
Dręwtwienie ręki nie ma związku z dyskopatią lędźwiową.
Jeśli objawy z ręki Cię niepokoją to może powinnaś zrobić diagnostykę szyi ,natomiast jesli nie budzą zbytniego niepokoju to może jest to rekacja nerwicowa na fakt ,że coś złego dzieje się po lwej stronie.
Ewelina ,jesli nie masz zaufania do opinii neurochirurga choć opis i objawy sugeruja ,że ma rację to dla swojego spokoju może skorzystaj z niezależnej konsultacji w innym miejscu
Może tu
http://www.wcm.opole.pl/neurochirurgia_index.php
Przebieg pooperacyjny zależy w dużej mierze od stanu wyjściowego uciśniętych korzeni nerwowych, od systematycznej dobrze ukierunkowanej rehabiliatacji .

Pozdrawiam Zosia
gość
06-10-2008, 11:21:00

Dziękuję Zosiu! Wybieram się jeszcze do dr Czapigi, słyszałam wiele dobrych opinii na jego temat. Masz rację, stresuje mnie cała ta moja "choroba" .
Pozdrawiam i myślę dalej!
Ewelina
gość
06-10-2008, 11:21:00

Dziękuję Zosiu! Wybieram się jeszcze do dr Czapigi, słyszałam wiele dobrych opinii na jego temat. Masz rację, stresuje mnie cała ta moja "choroba" .
Pozdrawiam i myślę dalej!
Ewelina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: