Poza tym mam 30 lat i jestem mężczyzną i nie wyobrażam sobie, że przez ileś lat albo do końca życia żona miała za mnie dźwigać różne rzeczy, a poza tym niedługo będziemy mieli dziecko i raczej operacja nie jest wskazana.[addsig]
23-09-2008 o 16:46, gość :
oto moj wynik tomografu na odcinku ledzwiowym
l2/l3 niewielka ,centralna przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanłu kregowego na ok 3mm
l4/l5 centr. przepuklina jadra miazdzystego wpuklajaca sie do kanału kregowego na ok 5mm
l5/s1 -lewoboczna przepuklina jadra miazdzystego wpuklająca ie do kanału kregowego na ok 7 mm
Co to oznacza . Wizyte u neurologa mam za 3 tyg.pozdrawiam wszystkich[/CYTAT
U mnie jest podobnie L5/S1 ok 7mm,L4/L5 ok 3mm.
Pierwsza decyzja lekarza rodzinnego skierowanie do neurochirurga i operacja .
Poszedłem sam (bez wiedzy lekarzy) na masaż leczniczy,i powiem że jestem trzeci tydzień masowany ,wykonuje zalecane cwiczenia przez masażystę i jest poprawa.Noga już nie boli,chodzę wyprostowany,a od poniedziałku do pracy wracam po miesięcznym chorobowym.
Na razie nie myślę o wizycie u neurochirurga i o operacji. Tylko trzeba będzie się oszczędzac żeby znowu się nie pogorszyło.I od czasu do czasu odwiedzi pana masażystę żeby porościągac trochę ten kręgosłup.
03-10-2008 o 18:39, gość :
Witam! mam 28 lat i taki problem jak większość z Państwa. Niedawno odebrałam wynik rezonansu. Oto co wyszło: W badaniu MR stwierdza się olbrzymią centralno-obustronną przepuklinę jadra miażdżystego L4/L5, która wpukla się do kanału kręgowego i otworów międzykręgowych, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych. Objawy stenozy kanału kręgowego ze zwężeniem jego świtła do 0,6 w wymiarze strzałkowym. Ponadto widoczna jest również duża centralna nieco uwypuklajaca się na lewo przepuklina jądra miażdżystego na poziomie L3/L4, która również zwęża kanał kręgowy, uciska na worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych - bardziej lewy. Obniżenie wysokości tarcz międzykręgowych z niższym sygnałem w obrazach T2 zależnych odpowiada zmianom degeneracyjnym. Tarcza m-k L5/S1 obniżona o prawidłowym sygnale. Kręgi lędźwiowe bez zmian.
Dodam, że z typowych dolegliwości mam ból lewej nogi (często drętwienie) i drętwienie lewej ręki czasami. Na 19 listopada mam termin operacji i nie wiem czy się jej poddać. Boję się
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.