Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-03-2013, 19:56:24

Gość 2013-01-10 21:20:20 Szkoda czasu na internet, od tego sa lekarze. Dzięki nim odzyskuję zdrowie, wytłumaczyli, że operacja jest uzasadniona, dalsze zwlekanie może spowodować niedowład nogi nietrzymanie moczu. Ja i tak dłużej bym nie wytrzymała niemiłosiernego bólu nogi (nerw kulszowy). Czekałam na operację raptem 10 dni, nic nie płaciłam, szpital na Banacha w W-wie - rewelacja. Jeżeli chodzi o te rewelacje odnośnie komórek macierzystych, to lekarze sie smieją - pic na wode, a ludziom trzeba ulżyć w bólu jak najszybciej a nie powoływać sie na niudokumentowane badania. Nie bójcie się operacji - ulga ogromna.
dobra decyzja ja jestem 3 tyg. po operacji i jedyny defekt to osłabiona pięta
gość
23-12-2013, 19:29:52

witam ja niestety jestem po 3 zastrzyku u dr zawislaka mnie niestety mimo zapewnien pełnych wiary nie pomogły ból jaki był taki jest bez zmian ja nie polecam bo drogo 650 zł zazastrzyk ipoprawy zadnej pozdawiam zbyszek
gość
30-12-2013, 09:16:28

Witam was serdecznie nie wiem czy jeszcze ktoś tu zagląda ale za niecałe 2miesiące czeka mnie operacja kręgosłupa robiąc a mogłam ból dokucza mi już od ponad pięciu lat i nic nie mogę zrobić roku na rok jest coraz gorzej teraz pytanie do was jak długo będę musiała ograniczać swój organizm to znaczy czy będę mogła normalnie chodzić przynieść zakupy ze sklepu i takie tam ponieważ choruje na padaczkę typu grand mal i średnio mam 1 napad w miesiącu strasznie boję się tej operacji ale lekarz powiedział że musi być wykonana trybie pilnym powiedziałam muże choruje na padaczkę ale nie pytał zapomniałam powiedzieć że mam napady tak często boje sie że dostane napad po operacji i sobie coś nawiwjam moje napady wyglądają dość drastyczne utratą przytomność i pytanie do was czy ktoś zna podobne przypadki czy lepiej nie iść na tą operacje ból kręgosłupa uprzykrza mi życie i nawet nie mogę dobrze się poruszać nie wiem co robić muszę wybrać mniejszy zło help mi
gość
06-01-2014, 20:49:42

mare 2012-11-04 10:57:42
Gość 2012-11-03 18:44:20 wszyscy piszą że są operacji albo przed a dlaczego nie sprubujecie innej pomocy a dokładnie chodzi mi o ustawienie atlasu człowieka który znajduje sie z tyłu szyi.mój mąż ma 4 przepuchliny w odcinku szyjnym i jegs tan był naprawde poważny,jednak po nastawieniu atlasu naprawde pomogło i polecam to każdemu,tylko jezeli ktoś o tym usłyszy to sie puka w głowe ale to jest własnie błąd są inne sposoby a nie tylko skalpel
Moja kochana, jak przepukliny sa niewielkie i nie ma ucisku na worek oponowy to można próbować atlasu i rehabilitacji , ale jak już sa poważne przepukliny w granicach nie mniej niż 7 mm i uciski , drętwienia , bóle , że nawet zastrzyki rozluźniajace nie pomagają przez okres dłuższy niż miesiąc , to jedynem wyjciem jest niezwłoczna oparacja . Pamiętaj , że kregosłup szyjny może spowodować 4-koczynowy niedowład , zaś ledźwiowy kończyn dolnych . Wiara , że kreglarz , atlas i inne metody pomogą bez inawzji operacji jest błędna , po pewnym okresie skutkiem jest niedowład im żadna wtedy metoda już nie pomoże . Decyja dobrego lekarza jest nieodzowna , sam jestem po operacji kregosłupa szyjno-piersiowego 2 implanty , teraz jestem przed operacją lędźwiowego i w żadne cudowne metody nie wierzę, tam gdzie doszło do mechanicznego uszkodzenia , rehabilatacja , atlas i inne znachory nie pomogą , chyba ze w drodze na wózek inwalidzki .
Mnie nie mogli zoperować , ze względu na kolidującą chorobę......ale również miałam nastawiany atlas i mi również pomoglo.....
Pozdrawiam serdecznie R
gość
06-01-2014, 21:29:28

Czytam te różne wypowiedzi na tym forum i na niektórymi się zastanawiam, w dobie internetu gdzie jest dostęp do literatury i to fachowej pojawiają się wypowiedzi " fachowców " rodem ze średniowiecza, porady kreglarzy , rahabilitantów itp.
Z kręgosłupem by najprościeju wytłumaczyć w zakresie przepukliny jest tak jak z kołem od samochodu ale 20 lat wstecz. Kiedy zaczynamy odczuwać początkowe bóle , to możemy korzystać z rehabilitacji , metod naszych babci , atlasów , kręglarzy. 20 lat temu nasze koła miały oponę i dętkę . Jak się pojawiało jajko na oponie , to sie ją wymieniało na nową bo była nadwyrężona i tak jest kręgosłupem w początkowej fazie . Ale kiedy opona pękła i dętka wyszła jako jajo , to było za pożno na jazdę samochodem i należało wymienić i dętkę i oponę , bo dętka w tym miejscu też się nadwyreżyła . To samo z kręgosłupem. Jeśli to jajko -czyli krążek wyjdzie poza kręgosłup tak jak ta przysłowiowa dętka powyżej 4 mm to trzeba radykalnego działania -przypadek mechanika totalna wymiania dętki i opony . Tu żaden kręglarz , atlas , rehabilant nie pomoże , krążek nie wejdzie z powrotem między kręgi a organizm nie zaklei tego miejsca tak by ten krążek już więcej nie wychodził. To jest ciało miażdzyste , dochodzi do nacisków na nerwy przez co odczuwamy ból. jesli w skrajnych przypadkach " zetrzemy ten nerw " to jakaś część pozbawiona sterowania staje sie bezwładna i jest to koniec zabawy w lekarza. Od kręgołupa szyjnego możemy się spodziewać się niedowładu całego ciała , natomiast kręgołup lędzwiowy powoduje niedowław kończyn dolnych .
Zdarza się że operacja się nie uda i pozostaje wózek inwalidzki , ale nie wynika to raczej z błędu lekarskiego - choć i tez tak może być , ale ze stanu pacjenta a raczej zaniedbań , idziemy na operacje przeważnie jak juz nie ma nic innego przed nami . Wtedy widzimy lekarza. Dzisiejsza medycyna jest na takim etapie , że operacje kregołupa to tydzień w szpitalu i do domu . Rzecz w tym by po operacji niestety się osczędzać, zmienić tryb życia . w 2010 r operacja kręgosłupa szyjno-piersiowego ( z jamich przyczyn nie podaję bo na tym forum są one nieistotne ) klinika wojskowa W-wa Szaserów dr. operujacy dr. A. Wilk. 2 poziomy - dwa implanty, cudowne uczucie bez bólu po operacji , przed nie do wytrzymania , położenie się na leżance 40 minut prób zanim się udało położyć , bóle rąk nie do wytrzymania , szyi itp. Ostatnie chwile przed niedowładem - zdążyłem . Obecnie ponad 3 lata po są nowe przepukliny koło implantów , ale tak się zdarza , jestem przed operacją kręgosłupa lędzwiowego - 3 przepukliny i zrobię ją bo wiem co to jest ból - 2012 r przez 1,5 miesiąca prowadzany na zastrzyki bo nie byłem w stanie samemu poruszać się , lekarze odmawiali wypisania dlaszych zastrzyków z obawy swojej odpowiedzialności za niedowład jaki moŋł się pojawić w każdej chwili i słusznie oni sa od ratowania życia , 2013 /2014- powtórka , i nie odstąpię od operacji , gdyż jest to racjonalne wyjście , najważniejsze zdrowie , jak będę chodził, funkcjonował to żyję , zarabiam pieniądzę, wyjeżdzam na dobre wczasy , a jak siedzę na wózku - to jestem ograniczony do pewnego tylko obszaru i ludzi. To jest wybór każdego z Was , którzy macie te problemy . MR i TK pokazują w jakim jest stanie Wasz kręgosłup a lekarz wie co w takim przypadku zrobić , jeśli nie ma potrzeby operacji , to nikogo nie " wsadzi " na stół operacyjny . Trochę wiary w lekarzy , Wy jestescie specjalistami w dziedzinach , które reperzentujecie , obojetnie czy jestescie fachowcami od budowy , samochodów czy innych - lekarz neurochirurg jest specjalistą od kręgosłupa . Jak Was ząb boli idziecie do stomatologa , a dlaczego z bólem zęba nie pojdziecie do kreglarza , bo będzie Was nadal bolał , aż w końcu go sami usuniecie .
gość
27-02-2014, 13:24:07

Witam tez tak myśle ze jak juz zmiany są pusunięte daleko to zadne rechabilitacje ani inne metody dorażne nie pomogą tylko skalpel poza tym duzo ludzi doradza cwiczyć i cwiczyc tylko jak pytam jak ból nie do zniesienia kogo ja juz nie odwiedzałem i prubowałem jak wszysc zeby od stołu jak najdalej i zaiwślaków tez przerobiłem piekne gadki wszytkich bo czują łatwą kase to tylko nadzieje rozbudzają a my łatwo wierni z nadziejami nabieramy sie i nabijamy im portfele trudno demokracja kto kogo ten bogatszy pozdrawiam cierpiącychi naiwnych Paweł
gość
20-03-2014, 17:58:51

witam
cierpię na okropne bóle juz kilka miesięcy. Mam wynik rezonansu, przepuklina l5 s1, 4 mm, neurochirurg powiedzial ze bole ledzwiowe nie od tego, ze dopiero jak mnie rwa kulszowa (promieniowanie do nogi) zlapie to bedzie wynik przepukliny. Powiedzial ze boli mnie bo to taka choroba ze boli...brak słów. Moge podac sie operacji byle z tym cholerstwem wygrac. Czytam duzo o dr Janickim z Poznania, gdzie Wy udaliscie sie na operacje?
gość
15-04-2014, 15:27:59

Każda operacja to ryzyko, związane ze znieczuleniem, błędem neurochirurga, powikłaniami pooperacyjnymi. Operacje przepuklin krążka międzykręgowego powinno się robić tylko przy wystąpieniu deficytów neurologicznych takich jak osłabienie siły mięśniowej. Wcześniej należy skorzystać z zachowawczego leczenia np. w postaci terapii metodą McKenziego. To nie jest żadne kręgarstwo, medycyna niekonwencjonalna czy inne gusła. Jest najlepiej naukowo udokumentowaną metodą leczenia bólu kręgosłupa. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie http://www.mckenzie.pl/ . Jeśli ktoś jest zainteresowany tą metodą leczenia proszę o kontakt na maila wojciechmajewski5@wp.pl (Bydgoszcz i okolice) . Jestem fizjoterapeutą po studiach ze stosownymi kursami zawodowymi.
Pozdrawiam!
gość
30-04-2014, 10:42:15

Mam wielopoziomową przepuklinę kręgosłupa.
W stanie ostrym zawsze stawiają mnie na nogi reabilitanci z Rehmedis w Warszawie.
gość
02-06-2014, 13:57:38

witam zwracam się do pana który napisał o tym ćwiczeniu na brzuchu ja noworodek chciałabym się dowiedzieć jaka była duża u pana ta przepuklina i i po jakim czasie dały rezultat to ćwiczenie prosze o odpowiedź na mojego e-maila 1aniakreft@wp.pl bo ja się z tym zmagam prawie już rok

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: