Gość 2012-04-09 21:35:24 mam przepukline l4l5 6 mm. byłam kierowana na operacje bo bol był straszny. czekajac na operacje zaczełam CWICZYC + ZABIEGI (sanatorium z zus) - cwicze uczciwie - CODZIENNIE - cwiczenia które dostałam od fizjoterapeuty w sanatorium. z 6 mm zrobiły sie 4 mm. lepiej sie czuje - boli dopiero po 4 godzinach siedzenia (wedy pocwicze doslownie 5 minut i przechodzi) ciesze sie ze sie nie dalam pokroic.
moja rada? - spróbujmy cwiczyc - uczciwie jak kaza. mi pomogło. a naprawde bol był straszny (prawie nie chodziłam...) teraz chodze normalnie - nie kuleje...
Ja jednak radzę zachować ostrożność. Niestety kiedyś były inne "standardy" leczenia i
rehabilitacji, a niektórzy terapeuci zostali w tamtych czasach. Musimy sobie uświadomić jedną rzecz, jeżeli po ćwiczeniach nasz stan się pogarsza, ćwiczenie idzize do kosza. Jeżeli po ćiwczeniach nasz stan się poprawia, to być może jest ono dla nas wskazane. Problem niestety polega na tym, że pacjenci nie zawsze potrafią prawidłowo zakwalifikować zmianę swoich dolegliwości na + albo na -.
Warto zwrócić uwagę również na kilka faktów:
1. Im ból bliżej kręgosłupa tym lepiej. (wynika to z faktu, że im mocniejszy ucisk na oponę rdzenia kręgowego, tym objawy sięgają niżej, np jeżeli są aż do stopy, to nasz stan jest dosyć poważny a jeżeli tylko w pośladku to nie jest aż tak źle).
2. Nie tylko ból jest wyznacznikiem naszego stanu. (również mrowienie, drętwienie, parastezje, osłabienie siły mięśniowej, zniesienie odruchów)
3. Objawy stałe mogą świadczyć o poważnej patologii (np stały ból w łydce)
4. Leki p. bólowe jak sama nazwa wskazuje wyłączają objawy, a nie przyczynę! Nie szukajmy w nich wybawienia. Poza tym często są to preparaty, które działają przeciwzapalnie a w wypadku mechanicznego ucisku uwypuklonego pierścienia włóknistego np na korzeń nerwu tego zapalenia nie ma (niektóre badania pokazują że tylko w 3%przypadków ból jest związany z zapaleniem).
5. Fizykoterapia może działać objawowo, przyczyny nie wyleczy!
6. Wszelkiego rodzaju ćwiczenia rozciągające mięśnie grzbietu czy kończyn dolnych są bezwzględnie zakazane! Mało razy zginamy się w ciągu dnia?
a co gorsze, mało razy po zgięciach boli nas bardziej?
7. Prawidłowe siedzenie może (z moich obserwacji niemal w każdym przypadku) zmniejszyć lub nawet wyłączyć objawy.
8.
Ból pleców który promieniuje w dół do kończyn dolnych pochodzi z kręgosłupa lędźwiowego, a ból kończyn górnych z szyjnego.
9. Ból promieniujący nie pochodzi od mięśni! Musi dojść do mechanicznego drażnienia korzeni nerwów lub opony rdzenia kręgowego (od dysku,
stenozy itd).
10. Bóle pleców mogą być pochodzenia mięśniowego, ale jest to dosyć żadkie.
11. Zwyrodnienia... to temat, który można zostawić na osobną dyskusję, ale uogólniając... jeżeli objawy są zmienne (raz się pojawiają, a drugi raz znikają, raz są do pośladka a raz do łydki) to przyczyna też musi być zmienna. A zwyrodnienia są stałe i zawsze na swoim miejscu. Mogą tylko z czasem powoli się zmieniać.
Pozdrawiam
Marcin