Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-10-2014, 20:50:13

Drogi Grzegorzu bardzo miły i dobrym neurochirurgiem jest dr. Andrychowski Jarosław. Przyjmuje on w Warszawie. Byłam przez niego operowana i moja znajoma również. Możesz spróbować u niego
gość
19-11-2014, 16:57:09

Witam.
Od ok 2 lat zacząłem odczuwać ból w dolnej części kręgosłupa. Nasilający się przy dźwiganiu ciężkich rzeczy. Czasami musiałem tydzień na silnych proszkach przeciwbólowych funkcjonować.
Zaniedbałem to co prawda bo stwierdziłem że jak przestało to pewnie było chwilowe. No ale od pół roku ból się nasilał coraz bardziej. Ciężko było założyć skarpety i buty na nogi. W pracy nie mogłem sobie znaleźć miejsca a spędzam tam ok 14 godzin, Gastronomia:/ Dopiero jak mnie porządnie przycisnęło zrobiłem badanie MR. No i wyszło...
Zmiany degeneracyjne krążka międzykręgowego L5-S1 (dehydratacja i obniżenie wysokości). Na tym poziomie widoczna jest tylna prawoboczna przepuklina krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy i wypełniający prawy zachyłek boczny. Przepuklina uciska prawy korzeń L5 i prawy zw, rdz S1.
To coś poważnego?
Paweł 25l.
gość
20-11-2014, 17:20:15

Witam,
Piszę żeby pocieszyć wszystkich zmagających się z przepukliną. Moja historia zaczęła się w 2005. Zaczęło się od porannego zdrętwienia lewej stopy, potem delikatny ból, coraz większy i skończyło się potwornym bólu w lewej nodze. Tak jak ktoś wcześniej opisywał przejście kilkuset metrów wiązało się z kilkoma przystankami pod pozorem wiązania butów, bo ta pozycja przynosiła chwilową ulgę. W między czasie zaczeło się chodzenia po ortopedach (w sumie 3) i 1 neurochirurgu. Generalnie mogę powiedzieć z perespektywy czasu że trafiłem niestety na durniów. Po roku, w 2006, byłem już na zwolnieniu, ciągły ból, brak możliwości znalezienia sobie miejsca i ta perespektywa przyszłości... (miałem dopiero 28 lat, rok po ślubie, dopiero co narodzone dziecko....MASAKRA). Generalnie kazano mi leżeć i ćwiczyć mięśnie brzucha. Jak usłyszycie podobne porady to zmieńcie lekarza. Ja miałem szczęście, że przypadkowo moja mama miała znajomych, których córka- zwykła lekarka rodzinna, była po kursie McKenziego i to właśnie ona mnie z tego wyprowadziła. Równolegle zacząłem chodzić na masaże do osteopaty. Dzięki nim już po 2 miesiącach zacząłem chodzić do pracy i praktycznie do teraz normalnie funkcjonuje. Oczywiście kręgosłup się czasem odezwie, ale wystarczą 2-3 dni zadbania o siebie i oczywiście ćwiczenia,i wszystko wraca do normy. Aktualnie gram z dzieckiem w piłkę, trochę biegam, generalnie funkcjonuję normalnie.
A teraz kilka rad ogólnych :
1) nie ma co zwlekać z wizytą u lekarza specjalisty. Warto zainwestować w wizytę prywatną u sprawdzonej osoby.
2) jak najszybciej zrobić rezonans/tomografię - też polecam prywatnie, oczekiwanie na bezpłatne badanie kilka tygodni/miesięcy może zdecydować o Waszym zdrowiu
3) jak robicie rezonans koniecznie poproście o dokładny opis zmian z podaniem wielkości przepuklin w mm !!! - często są robione opisy ogólne bez tych wartości
4) ĆWICZENIA ! - mnie uratowało proste ćwiczenie tzw. przeprosty (jedno z ćwiczeń McKenziego). Najlepiej co 1-2 godziny zrobić serię 10-15 powtórzeń. Tak jak ktoś wspominał trzeba odbudować mięśnie kregosłupa które utrzymują go w stabilnej pozycji. Mięśnie brzucha ćwiczcie delikatnie i stopniowo. Najlepiej najpierw zaleczyć stan zapalny. W najgorszym stanie tylko przeprosty.
I głowa do góry ! Nie oczekujcie natychmiastowych skutków. Pierwsze efekty przy rzetelnym ćwiczeniu po 1-2 tygodniach.
A no i oczywiście basen - ale tylko styl grzbietowy i kraul i generalnie ruch !
gość
02-12-2014, 18:41:55

od 4 lat zmagam się z przepukliną kregosłupa w odcinku lędźwiowym. Mam tez wypukliny, lordoze spłyconą i pozwężane kanały. zdiagnozowano mi również rwę kulszową prawostronną. Przeszłam długa i cieżką drogę. Próbowałam rehabilitacji, leków przeciw zapalnych, blokady kręgosłupowej i na nic. Do dziś zmagam się z silnym bólem. Nie wiem już jak to jest czuć się dobrze. Rwa atakuje do kilku razy dziennie, w szkole w domu w autobusie. Ból sprawia mi siedzenie, stanie leżenie. Codziennie nie mając siły zmuszam się do wstania z łóżka. Cierpną mi nogi, mrowienie. Często tracę panowanie nad ciałem i upadam kiedy za szybko wstanę. Zmagam się tez z bólami stawów kolanowych które co jakis czas dają o sobie doraźnie znać. Kiedyś grałam w siatkówkę teraz jedyne o czym marze to choć przez chwilę czuć się dobrze. Szukam pomocy wszędzie ale operacje kosztują i wiele innych powodów. Łącze się w bólu z wszystkim którzy mają to cholerstwo
Magda 18lat :)
gość
05-12-2014, 18:23:05

Witajcie.Podawajcie email i dokładniej w którą stronę i ile mm. mają prźepukliny/dyskopatie ,gdyź wielkość ich jest istotną kwalifikacją do OP.Jeśli Wasźe MRI jest beź wymiarów więc nie jest dokładnie opisane i trźeba źądać źwymiarowania aby operujący się nie pomylił. Wtedy moglibyśmy sobie wźajemnie porównywać nasź stan kręgosłupa ,bólów źaleźnych tylko od wielkości wypuklin dysków .Moje w odc L4-S są po 3mm- określane źa małe ale bardźo cierpiałem,operowano 2x DIAM /prźeź neuroch drJanecźko-młodego , bardźo doświadcźonego ź ekipy ordChrźanowskiego/ Bóle są codźienne juź mniejsźe i wydaje się źe juź źadna OP nie pomoźe. Nie jestem w stanie pracować ale prźy lekkim stylu źycia bóle L nogi juź nie są duźe./ps;ord Kłosinski jako jedyny implantuje w najnowsźe w Świecie stabiliźatory i nie jest źwolennikiem Implantów ruchomych-więc warto u niego najpierw konsultację.Pisźcie na kra4411@wp.pl .Poźdrawiam
gość
06-12-2014, 10:44:25

Prof. Radek z Łodzi uznał ze moje bóle nie pochodzą w pełni z przepuklin, są spowodowane tragicznie spłyconą lordozą , która wymaga operacji. Chwilowo czekam na ponowny rezonans którego wykonanie jest możliwe dopiero na przełomie lutego a wizyta u prof. Radka odwlecze się na około 6 miesiecy. Więc znów nastawiam się na kolejny rok cierpień :)
Pozdrawiam wszystkich chorych Magda 18lat :)
gość
11-12-2014, 12:48:36

Witam
Czy mógł by ktoś napisać coś o takim przypadku:
Zniesienie fizjologicznej lordozy. Prawie poziome ustawienie fizjologicznej lordozy. Boczne skrzywienie kręgosłupa z rotacją kręgów.
Poziom L3-L4 - niewielka tylno-boczna obustronna wypuklina podwięzadłowa nieznacznie zwężająca światło otworów międzykręgowych;
Poziom L4-L5 - niewielka tylno-boczna obustronna wypuklina podwięzadłowa nieznacznie zwężająca światło otworów międzykręgowych;
Poziom L5-S1 - niewielka centralno-boczna prawa wypuklina podwięzadłowa nieznacznie zwężająca światło kanału kręgowego.
Rdzeń kręgowy w przedstawionym odcinku bez widocznych zmian ogniskowych.
Dziękuje i Pozdrawiam
gość
31-12-2014, 12:46:17

Witam, grozi mi operacja odcinka lędźwiowego/ przepuklina 18 mm / . Czy ktoś może mi pomóc we wskazaniu dobrego lekarza w Poznaniu . Jestem zapisana na operacje w Puszczykowie, ale nic nie wiem o tym szpitalu / po prostu tam operuje lekarz do którego trafiłam'
z góry dziękuję za pomoc
gość
23-02-2015, 15:12:53

Mam na imię Paweł (19l.) rok temu miałem operację odcinka l4/l5. Lewostronna przepuklina 7mm + wypadnięty dysk. Operacja się udała, mam tytanową wstawkę. Czasami drętwieje mi lewa noga (czasami nawet prawa) i boli kręgosłup na tymże odcinku. Lekarz powiedział, że to wina wstawki, która naciska na krążek. Prócz tego wszystko jest OK i nie zmagam się już z potwornym bólem.
gość
17-03-2015, 18:30:53

Gość 2010-02-16 08:37:53
Witam -> przechodziłem zabieg typowo chirurgiczny. Dzisiaj jest tydzień od operacji i na razie ból doskwiera dosyć poważnie. Jest to na pewno wynikiem operacji ale jest też ból w pośladku taki jak przed operacją (nie promienuje natomiast do całej nogi juz). Nie wiem jak długo zanikają dolegliwości bólowe. Teraz się oszczędzam - właściwie prawie nic nie robię, leżę, trochę chodze po domu. Za kilka dni znowu napiszę co się zmieniło

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: