Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-05-2011, 18:20:12

Mam 21 lat i przepukline odcinka lędźwiowego 7mm między kręgiem 4 a 5. Boli mnie już od 8 miesięcy, próbowałem praktycznie wszystkiego. Obecnie biore leki homeopatyczne i lekarz powiedział ze jak to nie pomoze to operacja... I mówił ze jest podobno w szpitalu MSWiA w warszawie jakies urzadzenie "dyskotom" czy jakos tak co wykonuje zabieg bez "cięcia" słyszał ktos cos o takim czyms??
gość
08-05-2011, 18:28:23

Mam 16 lat, a wynik rezonansu jest taki:tylna,centralna przepuklina tarczy m/kręgowej L5/S1 uciska worek oponowy. Zmiany degeneracyjne tarczy m/kręgowej L5/S1 w postaci niewielkiego obniżenia wysokości z częściową jej dehydratacją. Czy operacja jest konieczna?
Początkujący
14-05-2011, 17:50:10

Gość 2011-05-08 20:28:23 Mam 16 lat, a wynik rezonansu jest taki:tylna,centralna przepuklina tarczy m/kręgowej L5/S1 uciska worek oponowy. Zmiany degeneracyjne tarczy m/kręgowej L5/S1 w postaci niewielkiego obniżenia wysokości z częściową jej dehydratacją. Czy operacja jest konieczna?

Drogi Kolego!
Proszę Cię abyś posłuchał co mam do powiedzenia. Jeżeli chcesz dalej normalnie funkcjonować nie możesz czekać . Każdy dzień ucisku na nerw powoduje jego degenerację. Dalsze czekanie spowoduje że dojdzie u Ciebie do uszkodzenia nerwu a tym samym nietrzymanie moczu , opadająca stopa itp. Operacja nie jest straszna i powikłania są niemal wykluczone. Po dwóch trzech dniach wychodzisz ze szpitala i zaczynasz normalnie żyć. Znajdź dobrego neurochirurga i życzę powodzenia.
Początkujący
14-05-2011, 18:23:25

Gość 2011-02-05 16:49:55 Witam wszystkich obolałych mam 36 lat walcze z bólem od 2 lat najpierw lewa noga potem prawa noga ciągle stany zapalne tak co 3 mies zastrzyki leki przeciw bólowe miałem dość a i nie mówiąc o masażach częstych.
nie dano mi państwowo skierowania na rezonans zrobiłem sam prywatnie.
Opis załamał mnie i samego lekarza wykonującego badanie.Wyrok jeden operacja ,załamałem się.Przepuklina l4,l5 .Leczenie fenestrscja prawostronna l5-s1,discectomia.Nie wierzyłem w to byłem u 2 lekarzy neurohirurgów i jedego profesora w Łodzi nie było tanio ale każdego były te same słowa operacja,albo grozi niedowład nóg i kalectwo. Obecnie jestem tydzień po operacji w Warszawie boli jak to po każdym zabiegu ale martwie się czy wszystko ok czy te bóle ustąpia .Ale nie mjałem innego wyjścia -zdecydowałem się. Jak jest ktos po takim zabiegu i chciałby pogadać to proszę o pisanie delfinw@tlen.pl.POZDRAWIAM WSZYSTKICH W BÓLU I CIERPIących MARIUSZ

Proszę o informację gdzie byłeś operowany i przez kogo.Jak się obecnie czujesz . Ja jestem trzy dni po operacji i nadal odczuwam mrowienie w lewej nodze i częściowy brak czucia.Ale uważam , że i tak jest dużo lepiej bo nie ma bólu. Pozdrawiam Mariusz.
gość
16-05-2011, 16:04:29

jan11 2011-05-14 19:50:10
Gość 2011-05-08 20:28:23 Mam 16 lat, a wynik rezonansu jest taki:tylna,centralna przepuklina tarczy m/kręgowej L5/S1 uciska worek oponowy. Zmiany degeneracyjne tarczy m/kręgowej L5/S1 w postaci niewielkiego obniżenia wysokości z częściową jej dehydratacją. Czy operacja jest konieczna?

Drogi Kolego!
Proszę Cię abyś posłuchał co mam do powiedzenia. Jeżeli chcesz dalej normalnie funkcjonować nie możesz czekać . Każdy dzień ucisku na nerw powoduje jego degenerację. Dalsze czekanie spowoduje że dojdzie u Ciebie do uszkodzenia nerwu a tym samym nietrzymanie moczu , opadająca stopa itp. Operacja nie jest straszna i powikłania są niemal wykluczone. Po dwóch trzech dniach wychodzisz ze szpitala i zaczynasz normalnie żyć. Znajdź dobrego neurochirurga i życzę powodzenia.

czyli operacja jest nieunikniona?
gość
26-05-2011, 07:00:24

Gość 2008-03-20 14:06:00 Od kilku dni śledze wypowiedzi forumowiczów,niestety na tmój problem nikt nie odpowiedził,dlatego pozwole sobie dołaczyc do dyskusji w ten sposób,może dostane jakies informacje.Zgóry dziekuję.Prosze o porade,czy opisane niżej informacje z wypisu szpitalnego kwalifikują się na opreracje czy wystarczy rehabilitacja:

na wysokości przestrzeni kręgowej L4-L5 lewostronna wypuklina krązka miedzykregowego,uciskająca nieznacznie przednią powierzchnieworka oponowego i znacząco lewy korzeń rdzeniowy L4,. Na wysokości przestrzeni miedzykręgowej L5-S1 duża,centralno-prawostronna wypuklina krazka miedzykregowego o charakterze protruzji,uciskajaca przednia powierzchnie worka oonowego i prawy korzen rdzeniowy L5.Byłbym wdzieczny za polecenie jakiegoś dobrego neurochirurga z terenu Dolnego Śląska lu Poznania.Pozdrawiam
Początkujący
27-05-2011, 19:09:27

W Wałbrzychu jest szpital specjalistyczny im.dr.Sokołowskiego,jest w nim świetny oddział neurochirurgiczny,a tam fantastyczni lekarze.Polecam szczególnie dr.Mariusza Banacha i dr.Bogusza Stępniewskiego,ale cały personel trudno przecenić
gość
29-05-2011, 18:36:36

jestem 3lata po operacji miałem operowaną przepuklinę międzykręgową nie chodziłem 3 tygodnie przed operacją więc nie było już wyjśćia :- teraz nawet biegam polecam piekary śląskie nie ma się czego bać
gość
21-06-2011, 09:42:06

Witam!

Mam taki wynik rezonansu:

Zmiany degeneracyjne krążka międzykręgowego L5-L1 (dehydratacja i obniżenie wysokości). Na tym poziomie widoczna jest tylna prawoboczna przepuklina krążka międzykręgowego modelująca worek oponowy i wypełniająca prawy zachyłek boczny i prawy otwór międzykręgowy - przemieszcza i uciska prawy korzeń L5 i prawy zw. rdz S1. W bocznej prawej części widoczne jest uszkodzenie pierścienia włóknistego.

Czy z czymś takim konieczna jest operacja? Dodam, że boli mnie noga od tego ucisku już od kilku miesięcy.
Może polecacie jakiegoś neurochirurga z Warszawy?

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady.

Grzegorz
Początkujący
19-07-2011, 12:11:31

Witam!

Mam 16 lat i mam problem. Od okolo 4 miesiecy bola mnie plecy, a dokladnie odcinej ledzwiowy kregoslupa i obawiam sie ze moglem dostac przepukliny, gdyz cwiczylem troche (1,5 roku) na silowni i mysle ze tam sie to stalo (na 4 serii wyciskania sztanga na barki zrobilo mi sie slabo i zaczął mnie bolec kregoslup [plecy byly w pozycji prostej])

Robilem przeswietlenie i nic mi nie wykazalo wiec musze wybrac sie na rezonans. jak narazie jedynie zauwazylem 1 zmiane (czesciej wydaje mocz [przeczytalem na innym forum ze to jedna z nietypowych objaw przepukliny]) poza tym to ból przejawia sie po prawej stronie ledzwienia (delikatny ucisk rzadko kłucie [nie promieniuje nigdzie])

Czekam na odpowiedz. moze ktos mnie pocieszy

POZDRAWIAM Patryk

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: