Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-12-2009, 16:06:55

Witam serdecznie.

Mam 27 lat, od 4 mieś. czuję boihl w okolicach kręgosłupa lędźwiowego, od około miesiąca promieniuje na lewy pośladek.

Odebrałam dziś wynik tomografu komputerowego:
W poziomie L4-L5 szeroka dokanałowa wypuklina pierścienia włoknistego centralnie na głębokość do 0,6 mm z uciskiem worka oponowego.

Dodam też, że zajmuję się czynnym sportem, mozna nazwać, że robię to zawodowo.

Jeśli ktos mogłby mi poradzić czy ta dolegliwość elimuje mnie z dalszego uprawiania sportu???

Czy operacja jest konieczna by dalej móc normalnie trenować??

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Początkująca
17-12-2009, 19:19:27

Zrobiłam badanie MR kręgosłupa szyjnego metodą FSE,SE i GRE wobrazach T1-T2- zaleznych Lordoza szyjna zniesiona .poprzecznych i strzałkowych.Lordoza szyjna zniesiona . Tendencja do niewielkiego kyfotycznego ustawienia kregów w odcinku odC3doC5. Na poziomie C4/C5 widoczna przepuklina jadra miażdżystego uciskajaca worek oponowy z zachowaniem niewielkiej rezerwy płynowej w przedniej części worka . Szerokość kanału kregowego na tym poziomie wynosi około 10mm , -norma 13-14mm. Co mam zrobic ? Czy potrzebna będzie operacja ? Prosze o pomoc . Edyta
Początkująca
18-12-2009, 08:17:11

witam to ja sie dolacze do listy pytan czy naprawde tylko zabieg?
jako ze jestem zielona w temacie prosze o ocene wyniku mr czy naprawde tylko zabieg mnie ratuje?
Obrzek i hiperwaskularyzacja w rej.gornej blaszki granicznej trzonu S1.Dehydratacja i obnizenie krazka L5/S1.Na tym poziomie posrodkowo-lewoboczna przepuklina jadra miazdzystego tarczy m/k ok.6mm uciskajaca worek oponowy i korzen lewego nerwu rdzeniowego S1.Na poziomie L4/L5 uwypuklenie krazka m/k typu bulging.Na obu ww.poziomach zmiany zwyrodnieniowe w stawach m/wyrostkowych oraz pogrubienie wiezadla zoltego.
reszta w normie.
Co do dolegliwosci,to bol jest ,ale znosny,mam za to problem z czuciem w lewej stopie,wrazenie jakby kilka czesci stopy bylo zdrewniałe.Wiosna mialam przez miesiac zdretwiale uda,posladki,krocze-problem z wyproznianiem.Puscilo po zastrzykach ale drewniana stopa zostala...no i neurochirurg(podobno dobry) mowi ze tylko zabieg.Co wy na to?
gość
23-12-2009, 11:29:51

Witam
Mam pytanie, mam stwierdzoną przepuklinę kręgosłupa w odcinku lędźwiowym obecnie staramy się z mężem o dzidzię, a moje pytanie brzmi czy znieczulenie zewnątrzoponowe jest w takiej sytuacji bezpieczne. Czy przepuklina kręgosłupa jest przeciwwskazaniem do znieczulenia zewnątrzoponowego??
Proszę o odpowiedź.
gość
23-12-2009, 15:33:57

MAM MIEC ZABIEG NA PRZEPUKLINE W SZPITALU W GORZOWIE WLKP. JEST DO TEJ PLACOWKI SCEPTYCZNIE NASTAWIONY CZY MOZE KTOS MIAL TAKI ZABIEG W GORZOWIE I JAK DLUGO SIE JEST NA ZWOLNIENIU LEKARSKIM
gość
24-12-2009, 08:15:50

WItam,

Pół roku temu miałem operację kręgosłupa (standardowo odcinek L4-L5). Cały czas odczuwam bóle. Jednak nie są to te same co na początku. Obecnie bóle odczuwam w okolicach blizny i promieniują do pachwiny. Kiedyś ból promieniował do nogi. Czy to jest normalne? Co mogę zrobić, aby normalnie funkcjonować .. Dodam, iż mam 25 lat.

Pozdrawiam.
gość
01-01-2010, 21:52:55

Szanowni chorzy.Ponad połowę polskiego społeczeństwa jeśli zrobiłoby sobie tomograf lub rezonans,przeczytałoby w opisie wypuklina krążka międzykręgowego.Nie rozumiem tego że tak łatwo godzicie się na zabieg bądz szukacie dalej jeżeli lekarz powie,że do zabiegu się nie kwalifikujecie,i bardzo dobrze bo zabieg to ostateczność po takim zabiegu nie wraca się do pełnej sprawnośći a bardzo często kolejne poziomy ;lecą ;itd. a ból może być jeszcze gorszy niż przed zabiegiem .Do czego zmierzam ,sama mam straszliwe problemy z kręgosłupem leczę się już 4 miesiące a opis mam podobny co; narzeczony; tej pani która pisała że jej chłopak tak cierpi ,ale nadal pracuje i bardzo dobrze i niech przestanie myśleć o zabiegu bo żaden lekarz nie zakwalifikuje go do zabiegu,,wystarczy rehabilitacja i rozważne ćwiczenia dobrane przez rehabilitanta i będzie dobrze.Ja nigdy nie zdecydowałabym się na żaden zabieg (no chyba jakbym przestała chodzić to wtedy ) POWODZENIA I MIŁYCH ĆWICZEŃ>>>>
gość
07-01-2010, 12:57:05

Witam serdecznie..!
Moja kolezanka dostała od lekarza informacje na temat jej zdrowia..ale niestety nie wiemy co to moze znaczy..Mam nadzieje..ze pomożecie nam..

"na poziomie L3-L4 miernie okrazenie wypuklenia krazkow miedzykregowych mierna wypuklina tylka krazka miedzykregowego modelujace worek oponowy ..na poziomie L5-S1 nieznana wypuklina tylna krazka miedzykregowego moj=delujaca worek oponowy"
Początkująca
08-01-2010, 16:32:15

Witam!
Mój teść kilka lat temu miał przepuklinę kregosłupa, odcinka ledzwiowego-ktorych kregow dokladnie- nie wiem! Po zrobionym rezonansie zostal skierowany na operacje- niestety bardzo sie jej bal i szukalismy innego sposobu, aby pozbyc się owej przepukliny! Po dlugich poszukiwaniach znalezlismy mezczyzne- nazywal sie Wojciech Czyżak i mieszkal w Sieradzu (woj łodzkie). Facet ten poprzez uciskanie splotow nerwowych i zalecane cwiczenia pomogl mojemu tesciowi-po 3 wizytach! Lekarze byli w szoku i twierdzili ze to cud, ze takie rzeczy sie nie zdarzaja!
Obecnie choroba wraca, przepuklina robi ucisk i strasznie boli go noga! Niestety pan Czyzewski juz nie zyje! Wiemy jednak ze kilka lat temu uczyl swojej sztuki pewna kobiete ze Śląska. Bardzo chcemy do niej dotrzeć- napisałam już na kilku forach, ale niestety bezskutecznie! Może tutaj ktoś wie o kim mówie? Nie znamy ani imienia ani nazwiska, pan Czyzewski mowil "zawsze Wam pomoge, poki jestem w stanie, a jak opadnę z sił to dam wam jej namiary", ale niestety zginął tragicznie i nie zdarzyl sie z nami podzielic tymi cennymi informacjami! Licze na odzew z Państwa strony. Poruszę niebo i ziemię, żeby mu pomóc bo nie umiem patrzec jak cierpi, a jestem pewna ze operacji sie nie podda:/

Pozdrawiam serdecznie!
Daria
gość
08-01-2010, 17:46:25

Gość 2010-01-01 22:52:55 Szanowni chorzy.Ponad połowę polskiego społeczeństwa jeśli zrobiłoby sobie tomograf lub rezonans,przeczytałoby w opisie wypuklina krążka międzykręgowego.Nie rozumiem tego że tak łatwo godzicie się na zabieg bądz szukacie dalej jeżeli lekarz powie,że do zabiegu się nie kwalifikujecie,i bardzo dobrze bo zabieg to ostateczność po takim zabiegu nie wraca się do pełnej sprawnośći a bardzo często kolejne poziomy ;lecą ;itd. a ból może być jeszcze gorszy niż przed zabiegiem .Do czego zmierzam ,sama mam straszliwe problemy z kręgosłupem leczę się już 4 miesiące a opis mam podobny co; narzeczony; tej pani która pisała że jej chłopak tak cierpi ,ale nadal pracuje i bardzo dobrze i niech przestanie myśleć o zabiegu bo żaden lekarz nie zakwalifikuje go do zabiegu,,wystarczy rehabilitacja i rozważne ćwiczenia dobrane przez rehabilitanta i będzie dobrze.Ja nigdy nie zdecydowałabym się na żaden zabieg (no chyba jakbym przestała chodzić to wtedy ) POWODZENIA I MIŁYCH ĆWICZEŃ>>>>

Jestem osobą o której Pani pisała, to o swoim narzeczonym pisałam - mam do Pani pytanie : Co Pani lekarze powiedzieli, gdy pokazała Pani wyniki badania? Czy też zalecali rehabilitacje, czy to tylko Pani, będąc przeciwna operacji, radzi oprzestać na ćwiczeniach ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: