Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczony
26-08-2009, 14:07:00

19-08-2009 o 13:33, gość :
Witam,
Moj mąż cierpiał na przepukline kregoslupa. Bardzo cierpiał Jezdzilismy po calej polsce i bylismy u wielu znanych i mniej znanych lekarzy i profesorów... Masa wydanych pieniedzy na pliwo, leki, rehabilitacje, wizyty lekarski itd... W koncu dzieki pomocy kolegi dostalismy sie do kliniki rehasport w poznaniu. Tam lecza na rozne dolegliwosci znanych sportowcow. Co bylo najdziwniejsze lekarz u ktorego bylismy tam na wizycie powiedzial, ze mojemu mezowi moze pomoc tylko ruch... Cwiczenia, bieg i tak w kolko... Bylismy w szoku! Wczesniejsi lekarze mowili co innego... nie wolno panu cwiczyc a bron boze biegac, musi pan patrzec jak kroki stawia bo jak pan zle postawi stope na ziemi to juz moze panu wozek grozic!!! Bol nie ustepowal , lekarze mowili tylko o operacji, ze to jedyne wyjscie... dawali 40 % , ze maz bedzie chodzil. Dlatego nie chcielismy zgodzic sie na operacje. Ale wracajac do Poznania.... od razu po wizycie lekarz skierowal meza na rehabilitacje u nich, mial je 2 razy dziennie. Biegal codziennie po 6 kilometrow na biezni...moze dla niektorych wyda sie to dziwne ale tak bylo. wychodzil z tych rehabilitacji bez sil, po kilometrowych biegach i cwiczeniach. Na dodatek w tym czasie uczeszczal jeszcze na bsen. Powiem wam ze od razu po tygodniu rehabilitacji moj maz wracajac z poznania do domu zrobil tylko jeden przystanek na kawe, wczesniej jechal z bolem i musial zrobic ich okolo 8. po tygodniowej wizycie byl jak nowonarodzony. Niestety do konca zycia musi na siebie uwazac, nie moze fizycznie prcowac itp. ale za to nic go nie boli funkcjonuje jak zdrowy czlowiek.

Czy przypadkiem podstawą problemów z kręgosłupem Pani męża nie była nadwaga?
Pij wodę, napędza parowozy...
Wtajemniczony
26-08-2009, 14:12:00

Mam problemy z przepukliną L4/L5 i to coraz poważniejsze. Ostatnio jeszcze zaliczyłem upadek uderzając kręgosłupem i już po tygodniu dolegliwości zaczynają sie nasilać. Ból i uczucie drętwienia nóg.

Znajoma, ktora mieszka w Niemczech trafiła tam na skierowanie do kliniki wojskowej i wstrzyknęli jej jakiś żel w okolice lędźwi. Poł roku trwałą asymilacja i spowodowało to jakby otulenie kręgosłupa i w efekcie zaleczenie przepukliny, a co za tym idzie ustąpienie dolegliwości z tym związanych. Ciocia ze Szwecji, mówiła, że u nich też robią takie zabiegi. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto znałby ten sposob lub nazwę tego zabiegu lub żelu, żeby mieć jakiś punkt zaczepienia.

Czy może ktoś z Was spotkał się też z tą metodą?
Początkujący
26-08-2009, 16:59:00

W niektórych przypadkach bólów np przy złym stąpnieciu lub przeskoczenia w kregosłupie pomoże dobry kregarz sam spotkałem sie z kilkoma takimi przypadkami w mojej rodzinie lekarz powie operacja a kregarz wykona na naszym kregosłupie kilka ruchów coś tam strzeli w kregosłupie i po zabiegu lekarze są sceptycznie nastawieni do takich zabiegów kregarskich ale to są fakty!!!!
daro2
gość
26-08-2009, 21:49:00

mam podobny problem l5 s1 przepuklina 7mm z kolizja neru rdzeniowego, lekarz zalecił pływanie na plecach 2 razy w tygodniu po pół godziny najmniej --- jest poprawa i lekarstwo alanerv 1 dziennie boli ale wytrzymuję bezprzeciwbólowych. Polecam lekarza z Krakowa ze szpitala wojskowego --stach
gość
27-08-2009, 20:37:00

Zwalniam termin operacji u prof. Podgórskiego ( ok. połowy września, czyli już). Uważam, że jako specjalista profesor jest rewelacyjny - ale termin był długi, a ja nie mogłam czekać, zrobiłam gdzie indziej, prywatnie.
Jeśli komuś bardzo zależy na przyspieszeniu swojej operacji, a JEST WPISANY W KOLEJKĘ OCZEKUJĄCYCH, to proszę o kontakt do 9-10.09, tel 608 492 256 , potem informuję o tym szpital
gość
11-09-2009, 06:33:00

co niektóre wypowiedzi wołają o pomstę do niebios
dlatego ostrzegam przed czym takim jak "bieganie", osoby z dolegliwościa przepukliny kręgosłupa niech zostawią ten sport zdrowym, bo zrobią sobie wielką krzywdę
polecam wszystkim, którzy chcą uniknąć operacji czy też na nią się wybrać:
- odwiedzić jednego z lepszych neurochirurgów w swoim województwie (przynajmniej) w celu stwierdzenia czy operacja czy nie (2% ludzi z uszkodzeniem kręgosłupa nadaję się do operacje, powtarzam 2%!!
- wykonywać ćwiczenia na odcinek danego uszkodzenia kręgosłupa
- pływać, basen, jeziora co kolwiek, kto nie umie pływać, niestety czas się nauczyć (każdy potrafi, jeżeli ktoś twierdzi, że nie potrafi i się nie nauczy, to proszę sobie przypomnieć sąd pochodzi tak naprawdę, zanim zaczerpnął się powietrza)

moje wypowiedzi znajdują się już w tym wątku, od dwóch lat walczę z tą przypadłością
Daniel, woj pomorskie
gość
16-10-2009, 09:47:51

Hej, mama ma przepuklinę na kręgosłupie, która powoduje ucisk na rękę. Ręka strasznie boli i drętwieje. Neurochirurg zalecił operację kręgosłupa. Problem w tym, że mama cierpi na inną chorobę, której rozwój narkoza i operacja przyspieszą. Czy są inne metody pozbywania się przepuklin? Np. laserowa albo coś w tym stylu?
gość
31-10-2009, 17:03:22

Dziś byłem u tego "lekarza". Wizyta trwała ok. 3 minut, w trakcie której odbył rozmowę telefoniczną tematem której był hydraulik, przeglądał prezenty, które otrzymał od poprzednich pacjentów, a w pewnym momencie wyjął kopertę, w sposób dość sugestywny...Hmm ciekawe co miał na myśli. Nie odpowiadał na zadawane pytania, jedyne co zrobił to sprawdził mi odruch kolanowy no i skasował 140 zł. Nie powiedział nawet słowa odnośnie mojego schorzenia- przepukliny w odcinku lędzwiowym i dyskopatia.
ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!!
Wtajemniczony
01-11-2009, 11:17:58

A ja ostatnio byłem u neurologa. Wizyty przebiegała niezbyt przyjemnie i jakoś nie bardzo pani dr interesowała się tym co mam do powiedzenia. Raczej po pierwszych 2 pytaniach osądziła sprawę i już myślałem, że będzie lipa. Jednak zrobiłem małą awanturę i na końcu okazało się, że dostałem skierowanie na rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowego :)
gość
18-11-2009, 12:05:58

Gość 2008-02-26 14:34:00 Witam,

Dwa miesiące temu odebrałam wynik rezonansu magnetycznego, oto on:

"Na poziomie C5-C6 zniszczenie krążka międzykręgowego z masywną podchrzęstną przebudową trzonów oraz kyfotycznym ustawieniem kręgosłupa w tym segmencie ruchowym. Masywne osteofity na tylnych krawędziach trzonów wpuklają się do kanału kręgowego znacznie ograniczając rezerwę płynową rdzenia. Osteofity w stawach luschki obustronnie redukują światło otworów m-k, bardziej prawego."

Decyzja neurochirurga brzmi: operacja.

Bardzo obawiam się tej operacji dlatego zdecydowałam się na rehabilitację, którą stosuję od dwóch miesięcy (TP, interdyn, solux).

Nie przynosi ona jednak żadnych efektów.

Boli mnie szyja, prawy bark, prawa ręka, a poza tym mam zawroty głowy podczas których następuje pogorszenie wzroku.

Proszę o pomoc osoby, które są lub były w podobnej sytuacji.

(te, które poddały się operacji - jakie są jej efekty; i te które znalazły inne rozwiązanie).

Mieszkam w Toruniu i ew. operację zaproponowano mi w Bydgoszczy lub w Koninie. Jeżeli jest osoba, która leczyła się w którymś z tych miast to również proszę o kontakt.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: