Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-06-2009, 18:28:00

24-01-2008 o 15:10, pirania1 :
Znajomy polecił mi ortopedę dr Niedźwiedzki ze Spitala Wojewódzkiego w Olsztynie i jestem w 99% zdecydowana dać mu się pokroić na odcinku szyjnym. Mam zaplanowaną operację na październik.

witaj moze bede miala szczescie i tu zajrzysz .ja mam skierowanie do szpitala w olsztynie bedzie mnie operował doktor Szczepanik podobno to dobry neurogirurg moze wiesz cos wiecej.rok temu jak mi powiedzial o operacji bylam na nie w tej chwili juz troszke lepiej mi chodzic ale było katastofalnie mysle ze nie mam wyjscia musze chociaz panicznie sie boje .z drugiej jednak strony od rana do nocy boli mnie jakby mi ktos wbijal gwozdzie w posladek
gość
12-06-2009, 09:39:00

Witam. Ze zdjęcia TK stwierdzono u mnie dwie przepukliny centralne, L1, L5, które uciskają worek oponowy i dwie wypukliny na odcinku L2, L3. Obecnie przechodzę rechabilitację i odstawiłem leki przeciwbólowe, ponieważ te dolegliwości mi przeszły. Jednakże przy każdym wstawaniu lub kichnięciu na odcinku L-S przeskakują mi kręgi, słyszą to nawet osoby stojące z boku. Mam pytanie- czy tylko u mnie tak trzeszczy w kręgosłupie czy jest to spowodowane zmianami, dodatkowo mam lekką prawostronną skoliozę na odcinku L-S. Najgorsze jest to że do specjalisty ortopedy w moim rejonie tj Tarnowskie Góry ze skierowaniem każą czekać do listopada. Proszę o namiary dobrego ortopedy lub neurochirurga. Pozdrawiam. Zbigniew.
gość
12-06-2009, 09:41:00

Witam. Ze zdjęcia TK stwierdzono u mnie dwie przepukliny centralne, L1, L5, które uciskają worek oponowy i dwie wypukliny na odcinku L2, L3. Obecnie przechodzę rechabilitację i odstawiłem leki przeciwbólowe, ponieważ te dolegliwości mi przeszły. Jednakże przy każdym wstawaniu lub kichnięciu na odcinku L-S przeskakują mi kręgi, słyszą to nawet osoby stojące z boku. Mam pytanie- czy tylko u mnie tak trzeszczy w kręgosłupie czy jest to spowodowane zmianami, dodatkowo mam lekką prawostronną skoliozę na odcinku L-S. Najgorsze jest to że do specjalisty ortopedy w moim rejonie tj Tarnowskie Góry ze skierowaniem każą czekać do listopada. Proszę o namiary dobrego ortopedy lub neurochirurga. Pozdrawiam. Zbigniew.
gość
13-06-2009, 17:55:00

Witam
Mam 25 lat , od sierpnia 2008 mam dwie wypukliny l4-l5 i l5-s1. Pomimo rehabilitacji od tego czasu ( pobyt miesieczny w szpitalu na oddziale reha, dwytygodniowe zabieg w mojej przychodi) Oszczedny tryb zycia, prywatne zajecie terapii manulanej z doswiadczonym fozjoteprautą. Cwiczenie SET , wzmacniajace m.brzucha . Dwa razy w tygodniu basen...
i nic zero poprawy.
Ba nawet po tym pobycie w szpitalu(tj. marzec tego roku) jest nawet gorzej,

Mam silny bol w odclinku L-S , czasem probmieniuje do lewej nogi , ale to mniejszy problem wg mnie. nakbardziej mnie bolą napiete miesnie (prostowniki i wokol nich)
Zastanawim sie nad NUKELOPLASTKĄ , jeden z neurochirugow zakwalifkiwoal mnie to tej operacji. Z tym ze ja sie boje operacji, nawet tak maloinwazyjnej, ale z bolem dalej zyc to tez mi sie niw widzi. Teraz mam wakacje bo jestem po obronie licencjatu , ale co dalej, znam swoj organizm i wiem ze nie wytrzyma pracy, stażu czy dalszej nauki.
Co robic , zdecydowac sie,, wiem ze to sam musze podjąc decyzje.
Chciualem zapytac czy ktos z forumowiczów jest po zabiegu NUKELOPLASTYKI? jESLI tak to niech sie odezwie, jak sie czuje po zabiegu?
moj mail : moreno1@op.pl czekam na wasze opinie dt. tej metody
Początkująca
15-06-2009, 10:53:00

Witam wszystkich. mam dopiero 22 lata i cierpię na dolegliwości kręgosłupa lędźwiowego od 3 lat. Od młodych lat zawsze byłam mocno związana ze sportem przede wszystkim siatkówką. Równo po 3 latach dostałam nawrotów dolegliwości ze wzmożoną siłą (ostre bóle lędźwi i krzyża, i promieniujące do bioder i nóg) ograniczające mnie bardzo. Dopiero ostatnio skierowano mnie na rezonans i wykryta została centralna przepuklina L5-S1 z kompresją na worek oponowy. zrezygnowałam już ze wszystkich aktywności, nawet tańca. zaproponowano mi usunięcie dysku z dostępu przedniego i wstawienie protezy ruchomej dysku ze względu na mój wiek i chęć aktywności fizycznej. Czy ktoś miał kiedyś do czynienia z takim zabiegiem, przeżył sam lub ktoś z rodziny?? piszcie proszę, Pozdrawiam
*P*
gość
25-06-2009, 20:38:00

witamjestem 8 dni po operacji kręgosłupa szyjnego.miałam przepuklinę jadra miażdżystego z uciskiem na worek oponowy(C5-C6),od wielu miesięcy żyłam z bólem,odrętwiałymi rękami,bałam się tak jak i wy...zaczęłam tracić czucie i władzę w prawej ręce i już wiedziałam,że nie mogę dłużej czekać!operacja trwała 4 godziny.mam usunięty dysk i założoną stabilizację z dostępu przedniego.na 3 dobę po zabiegu byłam w domkuuwierzcie-nie pamiętam kiedy ostatni raz tak się czułam!jakby ktoś zdjął ze mnie ogromny ciężar!budzę się wreszcie wyspana-bez bólu,drętwienia,niedotlenienia!!jestem szczęśliwa!operację przeprowadziła dr A.Mosiewicz-Klinika neurochirurgii w Lublinie
nie czekajcie z decyzja o zabiegu do ostatniej chwili bo może być za późno...uszkodzenia nerwów są nieodwracalne i niedowłady z tego wynikłe także-widziała takie przypadki na odzdziale-dlatego odwagi wam życzę i duuużo zdrowia!
gość
25-06-2009, 20:40:00

witamjestem 8 dni po operacji kręgosłupa szyjnego.miałam przepuklinę jadra miażdżystego z uciskiem na worek oponowy(C5-C6),od wielu miesięcy żyłam z bólem,odrętwiałymi rękami,bałam się tak jak i wy...zaczęłam tracić czucie i władzę w prawej ręce i już wiedziałam,że nie mogę dłużej czekać!operacja trwała 4 godziny.mam usunięty dysk i założoną stabilizację z dostępu przedniego.na 3 dobę po zabiegu byłam w domkuuwierzcie-nie pamiętam kiedy ostatni raz tak się czułam!jakby ktoś zdjął ze mnie ogromny ciężar!budzę się wreszcie wyspana-bez bólu,drętwienia,niedotlenienia!!jestem szczęśliwa!operację przeprowadziła dr A.Mosiewicz-Klinika neurochirurgii w Lublinie
nie czekajcie z decyzja o zabiegu do ostatniej chwili bo może być za późno...uszkodzenia nerwów są nieodwracalne i niedowłady z tego wynikłe także-widziała takie przypadki na odzdziale-dlatego odwagi wam życzę i duuużo zdrowia!
Początkujący
26-06-2009, 12:18:00

http://www.youtube.com/watch?v=QpIQkQQTAkc&feature=related

to moglo by Ci pomoc ale nie jestem pewnie czy jest takie urzadzenie w Polsce... to dopiero nowosc
tez cierpie na przepukline
Początkujący
26-06-2009, 12:22:00

cześć. Mam 19 lat od około roku cierpie na dyskopatie. (Nabawiłem sie jej przez 5 lat jazdy na rowerze bmx, nie cwiczylem miesni dolnych plecow przez co byly oslabione i doszlo do kontuzji )
Przez ostatni rok przeszedlem przez: 3x 10 zabiegow fizyko terapii, krio komore, i mialem terapie manualna. Nie przynosi to zbyt duzej poprawy bol bardzo dokucza... ale nadal cwicze w miare mozliwosci. Nosze pas ledzwiowy staram sie nie schylac, i nie siedziec.
miesiac temu zrobilem badanie rezonansem magnetycznym oto wyniki:

Badanie MR uwidoczniło nasilenie fizjologicznej lordozy w części dolnej kręgosłupa. Wysokość i sygnał trzonów kręgów lędźwiowych w granicach normy. Na poziomie L5S1 widoczna centralna wypuklina do kanału kręgowego na głębokość 6mm nie niepowodująca bezpośredniej kolizji z nerwami rdzeniowymi. Wysokość i sygnał pozostałym/trzonowych w granicach normy. Szerokość obramowań kostnych kanału kręgowego w granicach normy tj ok 18mm w wymiarze strzałkowym. Stożek końcowy rdzenia na poziomie L3

co myślicie na temat tych wyników ? czy jest potrzeba operacja ?
czy da się to ''cofnąć'' dalszymi ćwiczeniami ? można wrócić po takiej kontuzji do normalnego życia ? raczej przed kontuzja byłem aktywny, lubię sport i ciężko będzie mi się pogodzić jeśli nie będę mógł go dalej uprawiać. z góry dzięki za odpowiedz pozdrawiam
P.S ostatnio znalazlem takie 'urzdzenie do dekompresji dysku' co myslicie na ten temat ?

http://www.youtube.com/watch?v=QpIQkQQTAkc&feature=related
gość
26-06-2009, 13:12:00

Witaj marcinbmxsnb.
Powiedz mi jakie masz dolegliwości bólowe. Jeśli ból nie promieniuje Ci do kończyn dolnych i nie masz nerwobóli to jest bardzo dobrze. Napisz o tym. Przede wszystkim nie proponowałabym Ci nosić pasa lędźwiowego na co dzień, gdyż spowoduje on słabniecie już wystarczająco słabych mięśni przykręgosłupowych. Taki pas należy nosić jedynie w sytuacjach gdy przyjmujesz duże obciążenie na kręgosłup. Powzmacniaj pomalutku mięśnie np
-leżąc na brzuchu prostuj ręce
-leżąc na brzuchu podciągnij miednice, zepnij pośladki i unieś nie tracąc pozycji prawą, potem lewą nogę i rozluźnij. wszystkiego 3*** po 10.
Proponuje udać się do dobrego rehabilitanta i odstaw rower, wiem że to trudne, ja już zrezygnowałam ze wszystkiego co kocham, ale wrócę !!! wierzę w to

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: