Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
26-06-2009, 13:46:00

witaj wiec sprawa wygląda tak: bóle nie promieniują do nóg. Ten dokuczliwy ból pojawia się tylko w okolicy lędźwi jak np dłużej postoje lub próbuje coś podnieść chociaż nie robię tego bo nie dam rady po prostu (hmm na rowerze juz nie jeżdżę od początku kontuzji jest to nie moziwe)... czuje caly czas ze cos jest nie tak, w tych plecach. No właśnie, tak się składa ze już bylem u rehabilitanta- ale wydaje mi sie ze to bylo zmarnowanie pieniędzy... bo poprawy większej nie widac... niby dalej wieżę ze wyjdę z tego (bo nie wolno sie poddawać). ale czasami zaczyna mi do tego brakować cierpliwości.
Poki co wykonuje ćwiczenia na plecach żeby wzmocnić brzuch, bo gdy próbuje te co Ty napisałeś(na brzuchu) to czuje ból ;/
gość
06-07-2009, 17:04:00

kol48- mógłbyś mi napisać gdzie byłeś operowany i na którą część kręgosłupa, i kto wykonywał zabieg. Też mam przepuklinę na wysokości C4/C5 i C5/C6.
gość
07-07-2009, 21:11:00

19-12-2008 o 22:27, gość :
do wszystkich pacjentow, ktorzy cierpia z powodu bolu kregoslupa goraco polecam: www.mckenzie.pl

pzdr. dla wszystkich i wesolych swiat!
Początkujący
08-07-2009, 14:47:00

06-07-2009 o 19:04, gość :
kol48- mógłbyś mi napisać gdzie byłeś operowany i na którą część kręgosłupa, i kto wykonywał zabieg. Też mam przepuklinę na wysokości C4/C5 i C5/C6.

Miałem przepuklinę na poziomie L4-L5. Operował mnie neurochirurg z Lublina doktor Kamieniak.
gość
09-07-2009, 19:07:00

Witam
Bardzo proszę o interpretację badania MR. Dziś odebrałam wynik a wizyta u neurologa za miesiąc i jak tu żyć w takiej niewiedzy.
L5-S1 tarcza zwężona i odwodniona. Duża tylna przepuklina krążka oceniana na ok 4/5 wymiaru strzałkowego kanału kręgowego.
Zmiany degeneracyjne trzonów kręgowych w okolicy blaszki granicznej.
L-4-5 tarcza odwodniona. Tylna przepuklina krążka oceniana na ok 1/4 wymiaru strzałkowego kanału kręgowego.
Stożek rdzenia na wysokości L1.

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
Szczerze to poddałabym się dobrowolnie operacji bo ból staje się coraz silniejszy i coraz bardziej uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie.

niki 26
gość
21-07-2009, 09:02:00

Witam Serdecznie,odebrałam wynik badania rezonansu i nie wiem co mam myśleć.Wizytę u neurologa mam dopiero w październiku,więc powiedzcie mi coś na temat mojego wyniku. OPIS: Badanie uwidoczniło zmiany degeneracyjne w obrębie krążków międzykręgowych na poziomie L5-S1 zmiany pod postacią dehydratacji i obniżenia jego wysokości z tylnią szerokopodstawną przepukliną jądra miażdżystego,uciskającą worek oponowy przemieszczające włókna ogona końskiego,alewydaje się że bez ich ucisku.Przepuklina redukuje szerokość obu zachyłków bocznych-gdzie przemieszcza i może powodować ucisk na oba korzenie L5.Zmiany bardziej nasilone po stronie prawej.W prawobocznej tylno górnej części przepukliny widoczne jest pęknięcie pierścienia włóknistego.Krążek przejściowy S1-S2.Zmiany degeneracyjne w obrębie krążka Th12-L1 .Otwory międzykręgowe wolne.Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej. Bardzo proszę niech ktoś mi wyjaśni czy jest w miarę dobrze.Pozdrawiam

gość
28-07-2009, 21:31:00

Witam ja miałam operacje na odcinku L4-L5 prawostronna 26go lipca w Wałbrzychu towarzyszyly jej powiklania wyciek plynu mózgowo -rdzeniowego ok 300ml. Dzis tj 28-go w domu wypisana . niestety Niepokoje sie bo w prawej stopie u dwóch małych palcy ciągle czuje mrowienie( palcami moge ruszac i zginac nawet chwytac przedmioty) i Caly czas towarzyszy mi uczucie takiego bólu( tak jakby skurczu) w prawej nodze nie moge sie na płasko polozyc bo własnie odrazu ten kurcz taki łapie.Do tego mam ciągle odrętwiałe krocze, nie towazysza temu problemy ze zweraczami ale całośc jest wciąz odrętwiała czy to normalne Chciałam zapytac czy powinnam sie niepokoic?? czy moze mnie ktoś uspokoic. Prosze.
gość
30-07-2009, 06:27:00

witam
Ja miałem operowaną przepukline L4-L5 20-ego stycznia. Do tej pory miejsca które najbardziej bolały przed operacją (nogi i stopyw miejscach dzie prowadzą nerwy), miałem troche odretwiałe, ale to mija . Teraz takich miejsc prawie już nie mam. Mimo to uwazam, że to lekaż powinien zdecydować co z tym.
gość
19-08-2009, 11:33:00

Witam,
Moj mąż cierpiał na przepukline kregoslupa. Bardzo cierpiał Jezdzilismy po calej polsce i bylismy u wielu znanych i mniej znanych lekarzy i profesorów... Masa wydanych pieniedzy na pliwo, leki, rehabilitacje, wizyty lekarski itd... W koncu dzieki pomocy kolegi dostalismy sie do kliniki rehasport w poznaniu. Tam lecza na rozne dolegliwosci znanych sportowcow. Co bylo najdziwniejsze lekarz u ktorego bylismy tam na wizycie powiedzial, ze mojemu mezowi moze pomoc tylko ruch... Cwiczenia, bieg i tak w kolko... Bylismy w szoku! Wczesniejsi lekarze mowili co innego... nie wolno panu cwiczyc a bron boze biegac, musi pan patrzec jak kroki stawia bo jak pan zle postawi stope na ziemi to juz moze panu wozek grozic!!! Bol nie ustepowal , lekarze mowili tylko o operacji, ze to jedyne wyjscie... dawali 40 % , ze maz bedzie chodzil. Dlatego nie chcielismy zgodzic sie na operacje. Ale wracajac do Poznania.... od razu po wizycie lekarz skierowal meza na rehabilitacje u nich, mial je 2 razy dziennie. Biegal codziennie po 6 kilometrow na biezni...moze dla niektorych wyda sie to dziwne ale tak bylo. wychodzil z tych rehabilitacji bez sil, po kilometrowych biegach i cwiczeniach. Na dodatek w tym czasie uczeszczal jeszcze na bsen. Powiem wam ze od razu po tygodniu rehabilitacji moj maz wracajac z poznania do domu zrobil tylko jeden przystanek na kawe, wczesniej jechal z bolem i musial zrobic ich okolo 8. po tygodniowej wizycie byl jak nowonarodzony. Niestety do konca zycia musi na siebie uwazac, nie moze fizycznie prcowac itp. ale za to nic go nie boli funkcjonuje jak zdrowy czlowiek.
Początkujący
26-08-2009, 06:59:00

Witam.Mam przepukline L4/L5 L5/S1 bardzo boli szczególnie przy siedzeniu unikam wiec siedzenia.Nie wiedziałem co robić napewno nie leki przeciw bólowe to jest pomyłka trzeba usunąć przyczyne a nie ją tuszować operacja odpada narazie.Ktoś mi powiedział że powinno się spać na twardym materacu wiec postanowiłem spać w domu na kołdrze na drewnianej podłodze,bardzo nie wygodnie trudno mi było się wyspać ale spałem i czekałem na efekty.Po jakimś czasie około 2 tygodniach może wczesniej zaczeły mi mijać bóle kregosłupa w odcinku L4/L5 teraz mam wrażenie jakby ta przepuklina cześciowo się wchłoneła nie odczuwam w tym miejscu bólu ale w odcinku L5/S1 w porównaniu z tym co było różnica jest naprawde duża unikam siedzenia przy komputerze na zmiane stoję albo troche siedzę albo kucam podstawą jest chyba ruch zauważyłem że gdy dużo chodze czuje się lepiej najgorzej jest chyba siedziec jest wtedy najwiekszy ucisk na ktregi.Sprubujcie spania na kołdrze na podłodze wtedy ułożenie gręgosłupa powoduje zmniejszenia napięcia miedzy kregami.Teraz już spie na łużku ale unikam siedzenia musze teraz coś wymysleć na ból L5/S1.RADZĘ SPRÓBOWAĆ MI POMOGŁO!!!!!!!
daro2

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: