Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-04-2009, 06:59:00

WYLECZYĆ PRZEPÓKLINE - to niemożliwe. Jak można wyleczyć wyciek z dysku - chyba że, wycinając go. Wyleczyć można stan zapalny jaki się tworzy przy ucisku i tu można rozmawiać o różnych metodach, ale na jak długo?
gość
18-04-2009, 12:15:00

To prawda ze przepukliny nie da sie wyleczyc,tym bardziej szamani, ktorzy jeszcze oni chca zarobic, w koncu jestesmy chorzy.
mam trzy wypukliny nie wiem czym sie rozni od przepukliny?Moze ktos wiem.Pozdrowienia Bozena
gość
20-04-2009, 17:19:00

Odnośnie pytania Daniela
Dopadło 3-4 kręgi. W szczególności L3 jeśli dobrze pamiętam, dokuczał najbardziej.
Wyglądało to tak po "przejechaniu" rękami po całym krzyżu były owe 3-4 miejsce gdzie ból miałem nie do zniesienia. Zresztą ogólnie ból towarzyszył mi na co dzień oraz w nocy-nie mogłem spać normalnie tylko przekręcałem się z boku na bok. Nie jestem fachowcem i nie wiem czy to była prawdziwa przepuklina czy jakiś stan ucisku itp. Nigdy też nie miąłem robionych żadnych badań, aby ewentualnie wykryć owe przepukliny. Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to sorry. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że akurat Ci masażyści pomogli w moim schorzeniu i żałuję tylko jednego-że zamiast jeździć na jakieś prześwietlenia i pseudo konsultacje do ortopedów od razu nie trafiłem do nich.
gość
26-04-2009, 08:56:00

czy ktoś moze powiedziec mi cos więcej na temat mojego wyniku z RM trzony kręgów prawidłowej wielkości .Zwężone przestrzenie mk C4-C5,C5-C6.Na poziomie C4-C5,C5-C6 widoczne są drobne niewielkie centralne przepukliny krążków mkz towarzyszącymi osteofitami tylnymi uciskające na worek oponowyi zwężające przestrzeń plynową przedrdzeniową,nie powodują one ucisku na rdzeń kręgowy .Zwężenie otworów mk C4-C5i C5-C6 po stronie prawej.Rdzeń kręgowy nieuciśnięty o prawidłowym sygnale.Pogranicze szyjno-czaszkowe niezmienione.Innych zmian nie uwidoczniono.> proszę p wytłumaczenie czym to grozi bo wizyta u lekarza dopiero za miesiąc.ewka
gość
26-04-2009, 17:28:00

Witaj Ewa.Twoj opis jest łatwy w odczytaniu,zweżenie oraz trzy przepukliny,wiec mały wyciek z dysku.Wizyta u neurochirurga .Musisz zadbac o swoj kregosłup,nie dzwigaj i nie przeciazaj kregosłupa do czasu wizyty u lekarza.
gość
30-04-2009, 07:24:00

witam wszystkich. Mam dyskopatie kregoslupa i przepukline miedzykregowa...na poczatku ble nie byly tak uciazliwe teraz nie moge czasem wstawac. Mialam fizykoterapie i leczenie tbletkami ale to nie pomoglo jesli ktos zna jakiegos dobrego specjaliste w obrebie Zielonej Gory lub Nowej Soli to prosze o kontakt pozdrawiam
Początkująca
13-05-2009, 20:53:00

Witam! Moim problemem jest stan mojego kręgosłupa. Na poziomie L4 - L5 mam centralną szerokopodstawną przepulinę jądra miażdżystego, materiał tarczy wystaje do światała kanału na 6 mm zwężając kanał kręgowy w wymiarze przednio-tylnym. Na poziomie L5 - S1 centralna przepuklina jądra miażdżystego. Materiał tarczy wystaje prawostronnie do kanału na 5 mm. Tarcze między kręgowe L4 - L5 i L5 - S1 nieco obniżone i odwodnione jako wyraz zmian degeneracyjnych. To opis mojej choroby. Mam poddać się leczeniu operacyjnemu. Czy oprócz operacji są inne metody wyleczenia tej choroby??? Czy jakiekolwiek masaże mają sens i będą przydatne? Proszę o odpowiedz w jak najszybszym czasie. Z góry dziekuję. Pozdrawiam.
Gosia_68
gość
14-05-2009, 06:39:00

Ja mam przepukline międzykręgową od kilku lat. Neurolodzy odradzili mi operacje ale miałam ćwiczyć i ćwiczyć co czynię. Chodzę trzy razy w tygodniu na PILATES i siłownie. Dzięki temu mam problemy ale to jest pikuś. Nawet jak się pogorszy umię sobie sama poradzić daje sobie tydzień na wyjście z kryzysowej sytuacji potem lekarz. Ale narazie radzę sobie sama. Wzmocniłam bardzo mięśnie brzucha i grzbietu. Ogólnie cały organizm jest wzmiocniony. Oczywiście na siłowni nie mogę wykonywać wszystkich ćwiczeń. Ale jestem ewidentym przykładem gdzie systematyczne ćwiczenie (nie rehabilitacja - jedynie w ostrym stanie) potrafii bardzo ułatwić życie. [addsig]
JOLA
Początkujący
14-05-2009, 08:06:00

Opis rezonansu "graficzka 3" to prawie kopia mojego. Ja z przepukliną chodziłem 25lat, ale od trzech lat ból nie ustawał. Masaże, prąd, pole magnetyczne i inne zabiegi na niewiele się zdały. 24-01-2009 wylądowałem na stole operacyjnym. Wycieli mi wycieki i wstawili zabezpieczenie przed wyciekami w przyszłości. Zabieg jest mało inwazyjny i dość bezpieczny. Tego samego dnia po zabiegu (pomimo zawrotów głowy po narkozie) można wstawać z łóżka a na trzeci dzień do domu. Dziś czuje się świetnie i żałuje jedynie tego że zdecydowałem się na zabieg tak późno i trzeba pamiętać o tym że odwlekanie zabiegu grozi zanikiem nerwów a potem mięśni.
Początkujący
14-05-2009, 08:09:00

Przepraszam - oczywiście chodzi mi o rezonans "gosi 68"

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: