Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-03-2009, 16:22:00

na odpowiedz kiedy robić operacje można polemizować
mam znajomego, któremu po operacji jak bóle wróciły po 4 latach, powiedzieli, trzeba było z pierwszą operacją nie zwlekać, nie czekać na powiększenie to by było lepiej, a teraz za późno
mam też znajomego co 10 lat odwlekał operacje przepukliny
jest po operacji już bardzo długo, powiedział, ze to były jego zmarnowane 10 lat czekania
ja jeszcze trochę poczekam, zobaczę co będzie się działo, narazie odwiedzam kręglarzy, po których jest o niebo lepiej
ciekawi mnie jeszcze jeden człowiek, a mianowicie Josse Novida, filipińczyk czyniący cuda, dość głośno o nim, odwiedza co jakiś czas większe miasta i w gazetach są ogłoszenia, podobno jakoś ingeruje w ciało placami, dając skutek jakby była operacja, ale nie ma cięć (co ratuje brak blizn) potrafi to jakoś duchowo robić
Daniel
gość
31-03-2009, 19:02:00

Witam. Wpisywalem sie jakis czas temu. Mam dyskopatie na odcinku l2-l3, l3-l4, l5-s1, i przepukline 5mm na odcinku l4-l5. Jakies 3 tyg temu Pani neurolog wysylala mnie na operacje. Byl moment ze cala noga dretwiala w momecie. Znajomy rehabilitant zalecil mi jeszcze raz sprobowanie metody McKenziego, przeprosty, chodzenie w stabilizatorze, do tego kriokomora, prady, ultradzwieki, lampy i lasery. Na dzien dzisiejszy nie mam zadnych boli. Oszczedzam sie jak tylko sie da. Duzo leze, co godzine odpowiednia gimnastyka i codzinnie od 12do 16 rehabilitacja. Z dnia na dzien moge wiecej siedziec i chodzic. Ale wszystko z umiarem.
Pamietajcie ze operacja to OSTATECZNOSC. Poki sie da robcie wszystko cwiczeniami i innymi sposobami. Znam osoby co po operacji przepuklina wracala w duzo gorszym stanie. A drugi raz operowac to samo miejsce jest raczej trudno.
gość
02-04-2009, 14:02:00

Nie dawajcie się tak szybko!
A do tego gościa co się wypowiadał o bliznach i który dałby sobie pociąć całe plecy : to on chyba nie wie co to jest bliznowiec pooperacyjny.
Radzę poczytać!
gość
02-04-2009, 17:56:00

Widocznie przedmówca nie wiem co to znaczy "ból kręgosłupa"
Gdy dochodzi się do momentu gdzie tramal to lek dla niemowląt
a z bólu zjada się tynk ze ścian, to wtedy porozmawiajmy o bólu kręgosłupa
gość
02-04-2009, 18:45:00

Witam pracuje w zakładzie mechaniki pojazdowej w którym również dokonuje się obróbkę silników . Wczasie pracy doznałem uszkodzenia .Lekarz po wykonaniu Rtg stwierdził w odcinku L-S kręgosłupa objawy dyskopatycznego przewężenia tarczy międzykręgowej L5-S1 , z osteofitozą przednich krawędzi trzonów kręgowych , głównie segmentu ruchowego L3-L4 i w mniejszym stopniu L2-L3 .Podnosze ciężary nawet powyżej 100kg na osobę . (SW-400 z wałem , SW-680 z wałem - Kombajn oraz Jelcz oraz inne ). Czy dalej mogę pracować i podnosić takie ciężary? Czy mogę dalej pracować fizycznie ?Mam 40 lat. Bolą mnie kolana , biodro oraz nadgarstki.
gość
02-04-2009, 18:48:00

Witam pracuje w zakładzie mechaniki pojazdowej w którym również dokonuje się obróbkę silników . Wczasie pracy doznałem uszkodzenia .Lekarz po wykonaniu Rtg stwierdził w odcinku L-S kręgosłupa objawy dyskopatycznego przewężenia tarczy międzykręgowej L5-S1 , z osteofitozą przednich krawędzi trzonów kręgowych , głównie segmentu ruchowego L3-L4 i w mniejszym stopniu L2-L3 .Podnosze ciężary nawet powyżej 100kg na osobę . (SW-400 z wałem , SW-680 z wałem - Kombajn oraz Jelcz oraz inne ). Czy dalej mogę pracować i podnosić takie ciężary? Czy mogę dalej pracować fizycznie ?Mam 40 lat. Bolą mnie kolana , biodro oraz nadgarstki.
gość
03-04-2009, 11:09:00

Witaj
Gościu od tych pleców. Uwierz mi - wiem to doskonale co to ból - tony tabletek, tramal, blokady itd.... Wszystko to przeszedłem i na własnej skórze odczułem jak wygląda nieludzkie cierpienie ( no może ja zjadałem podłoge i parapety) Ale szczerze ci wspólczuję bo tylko ten wie jak ogromny jest to ból, kto sam go przewalczył. A tak wogóle to jest dylemat czy poddać się operacji, czy nie (oczywiście są przypadki że nie ma wyboru). Ja generalnie jestem przeciw - każdy ma swoje zdanie! ale szanuję też twoje . Pozdrawiam
gość
03-04-2009, 18:52:00

Dla Goscia z zakladu mechaniki pojazdowej : Idz do neurologa, tak zebys dostal skierowanie na rezonans. Rtg nie pokaze tak dokladnego obrazu jak MR. Mysle ze kazdy lekarz odradzi Ci prace w tym zawodzie. Ja mam 20lat i dyskopatie i nic silowego nie moge robic. No chyba ze chce za jakis czas lezec w lozku nie mogac sie ruszyc.

Pozdrawiam
gość
05-04-2009, 11:25:00

hej, ja jestem 9 miesiecy po operacji 12 mm przepukliny, i niestety naleze do grona osob ktorym nie przyniosla zamierzoneg skutku( Dalej mnie boli jak wykonam niewlaciwy ruch np szybko wstane czy nawet lekko sie schyle, o bieganiu nie mam mowy czy podnpszeniu czegos z podlogi, najgorsze jest siedzenie, mam prace siedzaca wiec mozecie sobie w.yobrazic moje meki. Nie wiem tak naprawde ile jezcze tak dam rade, bo caly czas myslalem ze nastapi poprawa, a to sie jednak nie dzieje. Juz powoli trace nadzieje. Ciagle mam bolaca lydke na dotyk, chodze w zasadzie bez bolu, ale czsami zdarza sie ze boli mnie kostka imusze ja rozchodzic. Caly czas praktycznie wykonuje zalecone cwiczenia bez bolu, ale nic one nie daja. Nie mam problemow z zakladaniem skarpetek, ale tak nie moge dalej zyc. Przez to wszystko mam juz depersje i na pewno bede musial odwiedziec psychologa.Zawsze bylem wyprostowanym chlopakiem a teraz czuje sie jak inwa***, mam 29 lat i juz sie pogodzilem ze nigdy nie pojde na silownie, czy nawet ze nie zagram w pilke, ale jak mam kontynuowac prace jsli mnie caly czas boli, albo decydowac sie na dziecko jesli nie bede wstanie nic prawie przy nim zrobic ( moze poza zmienianiem pieluch Na dodatek mieszkam zagranica i opeka lekarska jest tu beznadziejna, ale jade teraz do polski na 2 tyg do sanatorum wiec tu jest moj promyk nadziei. Moze macie podobne doswiadczenia po operacjach, wiec bylbym wdzieczny jakbyscie je opisali. A i wiecie moze czy skuteczne sa prady, lasery na tego rodzaju schorzenia. pozdrawiam i zycze wszyskim duuuzo zdrowia
gość
05-04-2009, 11:41:00

tam wyzej mialo byc wysportowanym a nie wyprostowanym
takie male sprostowanie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: